Den 15e juni 2017 förändrades roamingavgifterna när du vistas utomlands tack vare en ny lag i Europadomstolen. Vi slipper nu extra avgifter när vi surfar inom EU och i Norge, Island och Lichtenstein. Tanken slår en trotsallt när man är utomlands och man är ändå rädd för att råka ut för höga kostnader. Här kommer de olika reglerna hos de telefonoperatörerna och tips inför din utlandssemester.

Roaming och Samtal/mms/sms:

Generellt gäller följande

- Inga avgifter för roaming inom EU eller ESS-länder (du kan alltså ha på din roaming).

- Kostar samma som att ringa/smsa/mmsa inom landet som att göra det i Sverige.

- Om du är i Sverige och ringer till ett annat EU-land då gäller utlandspriser.

TRE
Läs mer om Utlandspriserna här

Tele2
Läs mer om Utlandspriserna här

Telia
Läs mer om Utlandspriserna här

Se upp för:

- Det kostar fortfarande för anhöriga och övriga när de ringer till dig när du är utomlands

- Operatören har rätt att ta ut en avgift om man använder mer än 50% av surfen under mer än 4 månaders tid.

- För att exakt veta vad som gäller för ditt abonnomang och din operatör bör du kontakta dem personligen.

Med en glad bild från ett rapsfält så tog Louise Hansson hem vinsten i årets Instagramtävling i Årets Sommarstad. Priset är ett skönt Sommar & Nöjespaketet på Hotel Tylösand. Grattis!

I år firade vi 10-årsjubileum med tävlingen Årets Sommarstad och i samband med det hade vi två tävlingar för de som röstade. En tävling där man gav sitt bästa sommartips i samband med röstning och en där man skulle lägga ut en bild på sin sommarstad på Instagram med hashtag #åretssommarstad2017 och följa @reseguiden.

Louise Hansson vann Instagramtävlingen med hennes härliga foto från en rapsäng i Gamla Köpstad. Vi har frågat henne hur hennes bästa sommar ser ut.

"Vilket är ditt bästa sommartips?"
- Mitt bästa sommartips är att sola, bada och äta så mycket jordgubbar du kan!

"Vad ser du mest framemot med den svenska sommaren?"
- Vädret såklart, hoppas på massa värme och sol!!

Sonus Festival i Kroatien firar sitt femte år med stor line-up med de största inom techno- och housemusik. I år har Sonus-teamet bjudit in den svenska technostjärnan Adam Beyer, en av Europas mest bokade DJs.

Har du funderat på att dra på en festival någonstans i Europa? Gillar du tescho och House? Då borde du åka till Sonus Festival som håller till i fem dagar på vackra ön Pag i Kroatien för femte året i rad.

Förutom svenska technostjärnan Adam Beyer så vallfärdar det bra DJs till Sonus. Far- & dotterduon FLOORPLAN, den amerikanska technolegenden Richie Hawtin återvänder till Sonus än en gång. Techno "first lady" Madga, de italienska tungviktarna Marco Carola och Joseph Capriati återvänder till Sonus och andra fantastiska DJs som Rødhåd, Maceo Plex, Jamie Jones och många fler. Fullständig line-up nedan.

Sonus stödjer alltid lokala DJs från Kroatien plus att legender som Ivan Komlinovic (live) och Mimi kommer. Även den rumänska producenten Raresh och Sloveniens grundare av techno Valentino Kanzyani.

Missa inte båtfesterna på Sonus som är legendarsika. De är olika promotors/värdar för båtfesterna och i år är et bland annat de spanska promotors Keep On Dancing, den internationella musiktidningen XLR8R, tINI & the gang, Jesus loves och Trax.

Flyg till i Kroatien behöver inte bli dyrt och det finns direktflyg från Stockholm, Oslo, Köpenhamn. Bäst är det att flyga till Zadar.

Biljetter och informartion om Sonus Festival i Kroatien »
Här hittar du all info om hur man tar sig till Sonus »
Här hittar du alla flyg till Kroatien »
Boende i samband med festivalen »

Sonus Festival - 20-24 augusti
Pag Island, Kroatien.

Full Line-Up (A-Z):

Adam Beyer - Adriatique - Agoria - Âme (DJ) - Andrea Ljekaj - Andrologic - Apollonia - Archie Hamilton - Binh - Chris Liebing - Dan Andrei - Dejan Milicevic - Dense & Pika -Dorian Paic - Enzo Siragusa - Fabio Florido - Felver - Golvplan Aka Robert Hood och Lyric Hood live) - Guti (live) - Hito - Homeboy - Ian F. - Ivan Komlinovic (live) - Jackmaster - Jamie Jones - Janina - Jesse Calosso - Joey Daniel - Joseph Capriati - Josip Milkovic - Julia Govor - KOD (Cabanne & Lowris) - Karotte - Len Faki - Leon - Loco Dice - Luigi Madonna - Maceo Plex - Magda - Mano Le Tough - Marco Carola - Margaret Dygas - Mariano Mateljan - Marina Karamarko - Matador Lev - Kött - Mimi - Monika Kruse - Nick Curly - Pan-Pot - Raresh - Rhadoo - Ricardo Villalobos - Richie Hawtin - Richy Ahmed - Rødhåd - Sam Paganini - Seth Troxler - SHDW & Obscure Shape - Steffen Deux - Solomun - Sonja Moonear - Sven Väth - Tale Of Us Martinez Brothers - tini - Valentino Kanzyani - Vril (live)

Båtfester:

Sun, 20 Augusti
Värd av Keep On Dancing
Line up: TBC

Må 21 augusti
Värd av XLR8R
Line up: Rødhåd, Kött

Tis, 22 augusti
Värd av tini och gänget
Line up: TINI, Ian F.

Ons 23 augusti
Värd av Jesus älskade dig
Line up: Valentino Kanzyani, TBC

Den 24 augusti
Hostas av Trax
Line up: K.O.D (Cabanne & Lowris)

För tredje året i rad är det Kalmar som får flest röster i Årets Sommarstad. Städer som Västervik, Härnösand, Halmstad och Karlskrona hängde länge med i toppstriden.

Årets Sommarstad 2017 är nu korad. Tack vare tävlingar i samband med röstningen och en Instagramtävling #åretssommarstad2017 så har spridningen varit enorm och det har resulterat i över dubbelt så många röster som föregående år. Vinnare av de fina spa- & nöjespaketen på Hotel Tylösand kommer att utannonseras i Reseguidens sociala kanaler under morgondagen.

Topp 30 slutade följande:
1. Kalmar
2. Västervik
3. Härnösand
4. Halmstad
5. Karlskrona
6. Falkenberg
7. Visby
8. Varberg
9. Hjo
10. Mariestad
11. Borgholm
12. Ystad
13. Oskarshamn
14. Göteborg
15. Stockholm
16. Lysekil
17. Arvika
18. Helsingborg
19. Nora
20. Smögen
21. Karlshamn
22. Luleå
23. Ronneby
24. Piteå
25. Malmö
26. Karlstad
27. Sollefteå
28. Höga kusten
29. Båstad
30. Simrishamn

Nu startar omröstningen i Årets Sommarstad 2017 och här kan ni se vilka städer som var topp 5 förra året...
Kanske saknas din favoritstad i listan, passa då på att rösta så kanske din stad har chans att vinna detta året.

Sveriges 5 bästa sommarstäder år 2016 (Placeringen 2015 inom parentes)

1 (1) Kalmar
Kalmar är en stad full av kontraster. Här möts dåtid och nutid, avkoppling och puls. På promenadavstånd kan du uppleva parker, hav, kullerstensgator, butiker, museer och kaféer. Den enkla förbindelsen med Öland är en populär fördel under sommaren.

2 (2) Halmstad
I Gyllene Tiders hemstad avlöser festligheterna varandra. Under hela juli spirar feststämningen redan när solen står högt på himlen; after beach på Solgården i Tylösand är minst sagt en klassiker. Hallandsgården bjuder på allsång och på Kafé Rotundans lilla scen i Norre Katts park uppträder både musiker och poeter.

3 (3) Västervik
Västervik är Skärgårdsstaden i Småland. Här finns 5000 öar, kobbar och skär. Men också en levande stad året runt med shopping, restauranger, nöjen och mycket aktiviteter.

4 (7) Karlskrona
Den attraktiva livsmiljön, det växande näringslivet, den bästa kunskapen samt det öppna sinnet är Karlskronas fyra hörnstenar. Skärgården är en perfekt plats för att koppla av, ladda batterierna och bara vara.

5 (6) Varberg
Varberg är idag Sveriges Kurort. Härliga bad kompletteras med energigivande spa-anläggningar, ett levande centrum, vackert inland och surfanläggningar längs kusten.

Nu är det för tionde året i rad dags för tävlingen Årets Sommarstad. Förra året vann Kalmar för andra året i rad, vilken stad blir vinnaren 2017?

De mindre städerna är populära

Kalmar är en av storfavoriterna och har vunnit två år i rad. De små städerna tar mer och mer plats. Halmstad är en stad som ständigt ligger i topp och små orter som Hjo och Härnösand håller sig fortfarande inom topp 10.

Rösta och vinn en hotellvistelse

Röstar du och ger tips om det bästa med staden har du möjlighet att vinna. Två bidrag har chans att vinna en hotellvistelse för två personer på Hotel Tylösand.

Pris 1: Spa och Nöjespaketet
Tipsa om upplevelse i din sommarstad
Skriv ett tips om din sommarstad i samband med att du röstar och ha chansen att vinna ett Spa och nöjespaket på Hotel Tylösand för 2 personer. Ingår: 2 nätter i Classic Designroom, frukostbuffé, trerätters supé, nöjesprogram, tillgång till spa och gym.
(Detta paket går ej att boka under sommarperioden)

Pris 2: Sommar och Nöjespaketet
Instagramma din sommarstad
Lägg ut en bild på din sommarstad på Instagram och tagga med #åretssommarstad2017 #reseguiden och följ @reseguiden för att ha chans att vinna ett Sommar och Nöjespaketet på Hotel Tylösand för 2 personer. Ingår: en natt i Classic Designroom, frukostbuffé, fri entré till nattklubben Leif's Lounge och tillgång till spa och gym.

Tävlingsperiod

Omröstningen av Årets Sommarstad 2017 pågår mellan 30 maj till 12 juni.

Rösta här

Grekland är högt uppe på listan över sommardestinationer år efter år. Vi har tagit reda på vilka 5 grekiska öar som har bokats mest i maj så att du kan hitta inspiration för din sommarsemester.

Det är ingen hemlighet att Grekland lockar till sig många svenskar sommar efter sommar. Turkost hav, bra service, charmiga städer och inte minst grekisk mat är för många ett recept för den perfekta Medelhavssemestern. Men var ska du åka? Med 1.400 grekiska öar att välja på, är det inte alltid lätt att veta vart man ska gå. Vi har tagit reda på vilka grekiska öar som är mest populär sommaren 2017.

Topp 5 grekiska öär just nu:

1. Kreta

2. Rhodos

3. Zakynthos

4. Santorini

5. Samos

Alla resor till Grekland hittar du här.

Vi har kollat upp vilka resemål som flest sökt på under maj månad. Här hittar ni de populäraste...

1) Palma de Mallorca (Spanien)
Palma kallas ofta "lilla-Barcelona" och är perfekt om du önskar att kombinera kultur, god mat och en charmerande gammal stad med vackra stränder.

2) Alanya (Turkiet)
Bo mittemellan härliga sandstränder och stadsliv med shopping, barer och restauranger och besök turkiskt hamam eller ägna er åt en vattenaktivitet.

3) Ayia Napa (Cypern)
Känt för det det heta nattlivet och ett populärt resemål för unga, medan barnfamiljerna söker sig till de fina och lugnare stränderna utanför centrum.

4) Rhodos (Grekland)
Rhodos är en av Greklands soligaste öar och en perfekt blandning av gammalt och nytt.
Besök den gamla staden, ät tzatziki och koppla av på någon av stränderna.

5) Alcudia (Spanien)
Barnfamiljens favorit ligger på Mallorcas nordkust och lockar med den en mil långa stranden
Playa de Alcudia. Ät skaldjur, spela golf eller åk på utflykter.

Dröm dig bort till Medelhavets varma vindar och gör din egna lyxiga kaffedrink med vaniljglass.

Välj mer eller starkare kaffe om du tycker det är för svagt och anpassa sockermängden efter hur sött du fördrar. Antingen använder man snabbkaffe som är likt det Grekiska snabbkaffet eller så använder man vanligt bryggkaffe.

Ingredienser (1 glas):

Halv kopp snabbkaffe alt. vanligt bryggkaffe
1-2 tsk socker
0,5-1 dl mjölk
En msk vaniljglass
Is

Så här gör du:

Lägg isbitar i botten av ett stort glas, häll över kaffe och skummad mjölk i ett högt glas. Rör i socker och toppa med vaniljglass. Stick i ett sugrör, sippa på din kaffe och dröm dig bort.

Vi har kollat upp vilka städer som är de mest populära just nu baserat på vad som bokas hos Reseguiden.se. Här är topp 5!

Det är ingen överaskning att Barcelona ligger i topp. Staden har det mesta: strand, god mat, shopping och uteliv för att bara nämna några. Du kan läsa mer om vad du kan hitta på i pulserande och kulturella Barcelona i vår guide: "Höjdpunkter i Barcelona".

Topp 5
1. Barcelona – Se Gaudis berömda arkitektur, ät god tapas eller sola på stranden.
2. London – Spendera tid de förstklassiga shoppingen, musikaler, vackra Hyde Park och fotboll.
3. Roma – Gå runt i charmerande Trastevere, ät italiensk pizza och önska dig något vid Fontana de Trevi.
4. Prag – Shopping, uteliv och historia i staden som är en del av UNESCOs världsarv
5. New York – Shop 'til you drop, se musikaler på Broadway och hyr cyklar i Central Park

Tidigare inläggSenare inlägg