​Var reser vi helst i Asien? Här är topp 5 resmål som det söks på mest just nu!

1. Dubai
2. Thailand
3. Maldiverna
4. Indonesien
5. Sri Lanka

Har du börjat planera för nästa vinters långresa? I så fall är det hög tid att boka nu om du vill ha bäst pris och mest att välja på både när det gäller flygtider och hotell.

Jämför priser på resor från alla charterarrangörer och flygbolag här »

Reseguidens Theresia gick en matlagningskurs på Bali och delar här med sig av ett av sina favoritrecept.

En av höjdpunkterna med Bali är maten! Därför kunde vi inte motstå att ägna en förmiddag åt att lära oss mer om det balinesiska köket. Efter ett besök på en lokal marknad följde vi med guiden på en liten runda ut på fälten för att hämta färska grönsaker. Sedan var det dags att dyka ner i en värld av chili, kokos, ingefära, vitlök och gurkmeja. En av rätterna vi lagade var Gado gado; en indonesisk sallad med lättkokta grönsaker, tempeh eller tofu och oftast ett kokt ägg, som serveras med jordnötssås. Gado gado betyder "mix mix", och syftar på blandningen av olika grönsaker. Kanske är det Indonesiens svar på vår pyttipanna?!

Du behöver:
- Jordnötssås (jordnötter, vitlök, salt, chili, palmsocker (eller vanligt), schalottenlök, lime juice).
- Valfria grönsaker (på kursen använde vi pak choi, gurka och böngroddar men det funkar med de flesta grönsaker som t.ex broccoli, spenat, morot, vitkål, sockerärtor)
- Ett hårdkokt ägg i klyftor
- Stekt tempeh (gjord av sojabönor, eller tofu som är lättare att hitta i Sverige)

Så här gör du:
Stek jordnötter tills de blir bruna.
Stek tunt skuren schalottenlök till den blivit krispig (men inte ihop med jordnötterna).
Mortla eller mixa jordnötterna ihop med vitlök, salt, chili, palmsocker.. och spä ut med vatten. Lägg till sist i schalottenlök och lime juice.
Koka/ånga grönsakerna lätt.
Häll såsen över grönsakerna, ägget och tempeh.

Enjoy!

Mer om matlagningskursen på Bali.

Här blir semestern bäst för dig som reser med barn!

1. Alcudia – den klara vinnaren för barnfamiljer. Bred och långgrund sandstrand, massor av familjehotell där både Bamse, Lollo & Bernie träffas.

2. Palma – föredrar ni en mix av strand och stad så passar det perfekt att bo precis utanför Palma, t.ex Palma Nova, här har flera av charterarrangörerna fina familjehotell.

3. Playa de Muro – granne med mer kända Alcudia, men med mycket lugnare tempo och en otroligt fin sandstrand.

4. Puerto de Sóller – genuint och riktigt bra hotell finner du här, perfekt om du reser med lite äldre barn och inte behöver hotell med barnklubb och underhållning.

5. Cala d´Or – fantastiska badvikar, lugn och skön atmosfär och med många bra familjehotell att välja mellan, alla ingredienser du behöver för en lyckad semester med barnen.

Underbart goda och heta Piementos de Padrón från Mallis är det perfekta snackset till vinet eller att mumsa på inför middagen. Få ingredienser och superenkelt att göra.
¡Buen provecho!

Sugen på något gött, salt och hett? Piementos de Padrón är svaret!
Det smakar nästan lika gott när man gör dem själv som på en liten tapasbar i en mysig gränd i Palma de Mallorca.

Du behöver:
200 g gröna chilifrukter
4 msk neutral olja
Havssalt

Så här gör du:
Stek de gröna chilifrukterna på hög värme i en stekpanna tills dom fått lite färg, cirka 1 minut borde räcka.
Krydda sen med rikligt med havssalt.
Njut!

Det finns kryssningar, och sen finns det kryssningar. Say no more.

Inget fel med en vanlig kryssning i Karibien, men om du ska impa på grannen så krävs det lite mer.

Topp 5: Konstiga kryssningar

1. The Meow Meow Cruise
För alla som älskar katter, och klarar av att vara borta från sin katt i en vecka för den får inte följa med ombord. Träffa andra kattälskare, gå på kattskattjakt (!) och katt-quiz. Allt detta på ett kryssningskepp i Karibien.

2. Cruise Trek
Är du en sci-fi-nörd och älskar Star Trek - då bör du boka in den här kryssningen snarast för den är riktigt poppis! Årets kryssning går längs Kaliforniens kust.

3. Ghost Hunter´s Cruise
Älskar du tv-program som Andarnas Makt och tror på spöken? Årets kryssning går till Karibien och New Orleans, och ombord träffar du kända medium och det blir utflykter till kända hemsökta platser på land.

4. The Big Nude Boat
Vill du bada naken? Då är detta kryssningen för dig! En vecka i Karibien med Carnival Cruises´ Big Nude Boat.

5. 70 000 Tons of Metal
På ett kryssningsfartyg som består av 70 000 ton metall träffas metal-fans och headbangar i fyra dagar i Karibien. Kan det vara något kanske?

Nu slipper du välja vilken av alla härliga semesterbilder du ska lägga upp. Med Instagram Galleries (bildspel) kan du blanda upp till 10 bilder och filmer från semestern i ett enda inlägg. Toppen tycker vi på Reseguiden som älskar era Instagram-semesterbilder!

Nu slipper du välja vilken av alla härliga semesterbilder du ska lägga upp. Med Instagram Galleries (bildspel) kan du blanda upp till 10 bilder och filmer från semestern i ett enda inlägg. Toppen tycker vi på Reseguiden som älskar era Instagram-semesterbilder!

Istället för att känna sig skrytig när man lägger upp 5 härliga semesterbilder på raken eller tvingas göra ett collage där man knappt ser vad bilderna föreställer, så kan du nu med den nya funktionen Instagram Galleries skapa ett bildspel med upp till 10 bilder eller videor. Dessa hamnar i ett enda Instagram-inlägg där följare kan svepa med fingret för att se nästföljande bild eller videoklipp.

Bildspelet gör det möjligt för dina vänner att t.ex. få följa dig en hel dag på semestern, se alla tallrikar på en 10-rätters avsmakningsmeny eller varför inte 10 olika foton från en magisk solnedgång som annars är så svår att fånga?!

Så här fungerar det i praktiken:


  1. Bilderna i bildspelet måste vara kvadratiska (kan komma att förändras framöver)

  2. Det går att lägga samma filter på alla bilder eller redigera varje bild separat

  3. Man kan själv välja hur bilderna ska beskäras

  4. Endast en bildtext för hela bildspelet

  5. Det går att byta ordning på bilderna i bildspelet

  6. Man kan lägga till en plats för hela bildspelet

  7. Det går att tagga personer i varje enskild bild

  8. En serie blå prickar dyker uppunder första bilden, vilket signalerar att det är ett bildspel

  9. Dina följare kan gilla enskilda bilder i bildspelet

Funktionen finns i Instagrams nya uppdatering, version 10.9 i App Store och Google Play – redo att ladda ner direkt!

Instagram Help hittar du mer information om uppdateringen.

Följ oss gärna på Instagram @reseguiden för reseinspiration och tips!
Tagga gärna dina semesterbilder med #reseguiden för att ha chans att synas i våra sociala kanaler.

Grekland är högt uppe på listan över sommarresmål år efter år. Vi kollade upp vilka 5 grekiska öar som har bokats mest inför årets sommarsemester.

Det är ingen hemlighet varför Grekland lockar svenskar sommar efter sommar. Turkost hav, bra service, pittoreska städer och inte minst det grekiska köket är för många receptet på den perfekta sommarsemestern. Men var ska du resa? Med mer än 1400 öar att välja på är det inte alltid lätt att veta vart man ska resa. Vi har hittat de grekiska öarna som är mest populära inför sommaren.

Topp 5 : Grekiska öar

1. Kreta

2. Rhodos

3. Santorini

4. Zakynthos

5. Kefalonia

På Reseguiden hittar du alla resor till Grekland i sommar.

Vem är inte sugen på grekisk sallad i skuggan på en mysig taverna? Det kanske inte går att lösa just nu men varför inte göra en hemma och drömma dig bort till semester och sol? Här är receptet på äkta grekisk sallad.

En riktig grekisk sallad är jättegott och är enkel att laga. Servera gärna med grekisk lantbröd och tzatsiki. Mums!

Du behöver:

(för 4 personer)
- 1 rödlök
- 3- 4 msk god olivolja, gärna grekisk
- 2-3 msk vitvinsvinäger
- 2 gröna paprika
- 1/2 gurka skalad
- 1 tomat
- oliver
- ca 150 g fetaost
- oregano

Salt & peppar

Så gör du:

Börja med att marinera rödlöken i olja och vitvinsvinäger i 10 minuter i en stor skål. Skär grönsakerna i stora bitar och blanda ner i skålen. Tillsätt oliver, smaka av med salt och peppar och lägg sen upp på en tallrik. Lägg på fetaosten och strö på lite oregano innan du avslutar med lite extra olivolja.

Musik, sol och strand är en magisk kombination. Kroatien är duktiga på festivaler med bra line-ups och här tipsar vi om tre favoriter!

1. Fresh Island Festival
Var och när: 11-13 juli 2017, Novalja
Det här är Kroatiens främsta urbana musikfestival som tar hip-hop, rap och RnB till de soliga stränderna på Novalja's Zrće Beach.

2. Sonus Festival
Var och när: 20-24 augusti 2017, Novalja
Sonus Festival är en technofestival längs de vita sandstränder och kristallklara vattnet i Zrce Beach, Kroatien.

3. Ultra Europe
Var och när: 14-16 juli 2017, Split
Över 150.000 besöker på Ultra Europa varje sommar för att uppleva en lineup med namn som David Guetta, episka ljusshower, båtpartyn och naturligtvis deras världskända spelningar på stadion.

Billiga resor till Kroatien hittar du här: https://www.reseguiden.se/resor/kroatien

Källa: https://www.festicket.com

Reseguidens Mireille tipsar om en barndomsfavorit!

Knedle sa sljivama

Något som många av mina svenska kompisar har fått testa på är min mammas plommonknyten, Knedle sa sljivama. En enkel rätt med potatis som huvudingrediens som speglar det Kroatien där man använde all mat som blev över, lade till lite sött och gjorde något gott för att sätta lite guldkant på vardagen. Potatis som blivit över från middagen tillsammans olja, ägg och mjöl blir en underbart god efterrätt. I min familj äts de varma i en djup skål med filmjölk och med ett fint lager kanel och strösocker. Enligt recept så kan man även äta knytena som huvudrätt eller som tillägg till en kötträtt men där är jag nog lite skeptisk men testa gärna själva vad ni tycker!

Du behöver:
- 350 g mjöl
- 300 g hela plommon
- 500 g mjölig potatis
- 100 g ströbröd
- 25 g brunt socker
- 1 ägg
- 1 msk smör
- salt

Så gör du:
Skala och koka potatisen i kallt vatten tills de är mjuka. Mosa och tillsätt smöret, låt svalna. Blanda sen med ägg och en nypa salt, tillsätt sedan mjöl lite i taget och blanda tills du har en mjuk deg.

Ta bort stenen ur plommonen och ersätt varje sten med lite socker. Ta fram en stor kastrull och fyll med vatten, tillsätt lite salt.

Använd lätt mjölade händer (degen är ganska klibbig), ta en del av degen och klappa den platt i handen. Den måste vara tillräckligt tunn, ca 1 cm, annars blir knedlen svår att äta. Lägg ett plommon i mitten och och täck det helt med deg så det blir ett litet knyte, lämna inga öppna kanter. Fukta kanterna om du måste för att kunna stänga dom. Lägg knytena försiktigt i kokande vatten.När dom flyter upp till ytan är dom klara - cirka 20 minuter tar det.

Under tiden blandar du ströbröd, socker och kanel. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt mixen av socker, ströbröd och kanel. Låt det brunas under konstant omröring med en träslev, ställ sendan åt sidan. Häll av vattnet på knytena i ett durkslag och rulla dem sen i sockermixen tills de är helt täckta – sen är det bara att äta och njuta!

Tidigare inläggSenare inlägg