Inlägg taggade med: budapest

Östra Europa kan stoltsera med många vackra städer. Gemensamt för de flesta är låga priser, spännande kultur och otaliga sevärdheter att upptäcka. Här tipsar vi om några favoriter!

1. Promenera över Karlsbron i Prag

Egentligen kryllar hela Prag av sevärdheter men den mest kända av dem alla är Karlsbron, uppförd år 1357, som går över floden Moldau och förbinder stadens två delar Gamla stan och Lillsidan. Brons ändar pryds av varsitt ståtligt brotorn, ett tips är att ta trapporna upp i något av tornen för en fantastisk utsikt över Karlsbron och Prags takåsar.

2. Besök det pampiga ungerska parlamentet i Budapest

I Budapest, som är en av Europas mest välbevarade städer efter andra världskriget, finns det många vackra gamla byggnader. Bland annat det jättelika ungerska parlamentet som ligger längst med Donaufloden. Byggnaden badar i utsmyckningar och konstverk såväl utanpå som inuti byggnaden. På utsidan har parlamentet över 200 statyer.

3. Upptäck saltgruvan i Wieliczka strax utanför Kraków

Saltgruvan är ett världskulturarv och är en av Polens mest besökta turistattraktioner. Efter flera århundraden av saltutvinning liknar saltgruvan en underjordisk stad som både är mystisk och unik. På tiotal meters djup kan du utforska allt från saltskulpturer, biograf, kapell och altare till floder, souveniraffärer, en restaurang och teaterhall.

4. Strosa i Gamla stan i Tallinn

Stadsdelen Gamla stan i Estlands huvudstad Tallinn är världens största och bäst bevarade medeltidsstad, vilket ger staden en given plats på Unescos världsarvslista. Gamla stans kärna är full av pampiga byggnader från 1200- till 1400-talet. Innanför stadsmuren kan du spatsera runt på kullerstensgator med mängder av krogar, hantverksbutiker och mysiga kaféer.

5. Spana in Petjerskaklostret, även känt som Grottklostret, i Kiev

De ortodoxa kyrkorna är inte särskilt svårt att hitta i Kiev, Ukraina. Den mest kända av dem är det så kallade ”Grottklostret”, som har en historia som går tillbaka ända till 1000-talet. I klostrets underjordiska grottor levde munkar hela sina liv i sträng asketism. En vandring i dessa grottor ger en kuslig aning om det liv munkarna levde en gång i tiden.

Tidigare inläggSenare inlägg