Stöd Ukraina
Inlägg från: April 2016

Snart är maj här, och förhoppningsvis bjuder den här månaden på lite högre temperaturer och härliga grillkvällar. Under maj månad kommer vi fokusera på öar runt om i världen, allt från Gotland och Åland till Seychellerna och Hawaii. Vi vill redan nu ge dig lite förhandsinfo om vad som komma skall:

- Stor ö-guide till Grekland
- Aloha – Välkommen till Hawaii! Allt om ögruppens mest populära öar.
- Gotland på sommaren
- 8 turkosa favoriter på Mallorca
- Hainan – Kinas Hawaii
- Nordiska ö-pärlor
- Europas mest populära öar

Och många, många fler artiklar. I maj kommer vi dessutom ge dig en massa prisvärda tips för en semester som inte behöver kosta skjortan.

Väl mött!

//Lina

Jag var nyfiken på att veta vad en riktig Turkiet-fantast har att säga om detta omtalade land. Jag har därför intervjuat Anders Lindström från Turkietresor.

- Hur många gånger har du besökt Turkiet och när gjorde du det senast?
Ojoj, det är många gånger och jag vet faktisk inte det exakta svaret på den frågan. Jag har för länge sedan arbetat i Turkiet under 4 års tid och har semestrat ett tiotal gånger ungefär. Min senaste resa var i mars och det var en golfvecka i Belek.

- Brukar du besöka samma plats varje gång, eller har du besökt flera olika ställen?
Jag besöker olika orter och har inget ställe jag åker tillbaka till varje gång.

- Vilken ort/by/stad tycker du bäst om i Turkiet och varför?
Jag tycker bäst om Alanya och det beror på det stora utbudet av olika saker. Härliga stränder, massor av shopping, restauranger, uteliv men samtidigt möjligheten att hitta till lokala lugna ställen på bakgatorna eller uppe i bergen.

- Vilken av alla stränder i Turkiet är din personliga favorit? Och varför?
Liksom många andra så är min favorit Kleopatrastranden i Alanya. Jag gillar läget och att den på sina ställen inte är så långgrund.

- Var i Turkiet finns den bästa shoppingen?
Då skulle jag vilja säga att Antalya stad har den bästa shoppingen.

- Har du något favorithotell, och varför just det?
Mitt favorithotell i Turkietresors program är Side Star Beach Hotel. 5-stjärnigt All Inclusive med perfekt läge till strand och till Side centrum. Det här hotellet måste man boka tidigt då det ofta är fullbokat.

- Om du ska gå ut och äta en lugn/romantisk middag, vilken restaurang väljer du då?
Då skulle jag nog välja någon lokal restaurang i utkanterna av turistorterna. Jag gillar den turkiska maten och gillar att äta långa goda middagar. Gärna goda mezes och grillat till huvudrätt. Självklart dricker jag Efes och tar kanske en liten raki till det.

- Finns det några äventyrsland/vattenland/djurparker eller något annat kul för barnen när man besöker Turkiet?
Jag kan rekommendera att hänga med oss på någon av alla våra utflykter. Antingen båttur, Aqualand eller kanske en jeepsafari? Många av våra hotell har även vattenrutschkanor på hotellen. Då ska ni hålla utkik efter vårt koncept Aqua Splash!

- Vilket av era hotell bokas mest?
Ett av våra mest populära hotell just nu är Viking Star Hotel & Spa i Kemer. Många återkommande kunder kommer år efter år till detta mysiga All Inclusive-hotell. Härlig atmosfär och fantastiskt bra All Inclusive.

- Vilket av era hotell i Turkiet tycker du är bäst för paret som vill ha romantik respektive barnfamiljen som vill ha barnaktiviteter?
När det kommer till romantik så kan jag rekommendera vårt hotell Sensimar Hotell. Lyxigt femstjärnigt hotell med All Inclusive. Detta är ett strandnära vuxenhotell i Side och passar utmärkt för den mer romantiskt lagda.
För barnfamiljen så är vårt absolut bästa hotell Club Calimera Serra Palace i Side. Populär All Inclusive och detta är ett eldorado för både den vuxne och barnen. Massor av aktiviteter, vattenrutschkanor, flera olika pooler. Här kommer barnasinnet fram.

- Hur är golfbanorna i Turkiet, någon som är extra bra?
Belek är ett av Europas bästa golfresorts med massor av fina golfbanor. Jag har precis själv varit på en veckas golfsemester och då spelade vi på Cornelia Golf Club och Montgomerie Maxx Royal Golf Club. Dessa banor skilde sig åt en hel del där Cornelia var smal med en hel del vatten dock lite kortare. Här krävdes det att planera sitt spel noggrant och kanske ta det lite lugnt med drivern. Montgomerie Maxx Royal Golf Club var bredare och gav en fantastisk utmaning med massor av hinder. Generellt om golf i Belek är att banorna håller hög nivå på kvalité och utmaning. Hela resmålet är anpassat för den golfspelande gästen.

- Har du något smultronställe du vill dela med dig av? Någon restaurang, badvik eller något annat fint?
Jag kan rekommendera att bege sig upp i bergen bakom Alanya och besöka någon lokal restaurang. Det är inte mycket som slår att äta en riktigt god turkisk frukost med en vidunderlig utsikt mot Alanya.

- Som de flesta känner till har det ju varit en del oroligheter i Turkiet, vilket självklart påverkar alla som jobbar med landet. Många av våra besökare undrar om det är säkert att resa till Turkiet. Vad säger du/ni om situationen?
Vi märker av att många av våra kunder undrar över säkerheten. Vi följer utvecklingen noga tillsammans med de andra researrangörerna, vår personal på plats och lyssnar alltid på vad UD rekommenderar. Just nu rapporterar vår personal på plats att allt är lugnt och som vanligt. Vi rekommenderar att man ska vidta försiktighet vid större folksamlingar/demonstrationer. Helt enkelt gäller sunt förnuft vid exempelvis en större folksamling.

- Varför ska man boka sin resa med Turkietresor?
Vi på Turkietresor har ett fantastiskt hotellutbud med många olika koncept och resmål i vårt program. Vi har väldigt prisvärda resor och man får verkligen valuta för pengarna när man reser med oss. Dessutom är vi experter på Turkiet och vi anser att vi är det självklara valet av arrangör när man ska boka sin resa till Turkiet.

Tack så mycket Anders. Nu är vi redo för en resa till Turkiet.

//Lina

Florida, detta perfekta resmål, som har det mesta. Fantastiska stränder, nöjen, shopping, matutbud och mängder med nöjesfält och aktiviteter för alla smaker. Här kommer en summering av de bästa nöjena enligt oss.

Disney World, Orlando
Strax utanför Orlando ligger bland annat Walt Disney World Resort. En gigantisk nöjespark med hela 5 olika parker i parken. Här gäller det att välja en eller ett par, ja så länge man inte viger en hel vecka till just Disney. Jag har själv besökt Magic Kingdom Park, som är den klassiska parken med Musse, Mimmi, Kalle och gänget. Det finns gott om åkattraktioner, i vatten, på land, bergochdal-banor och karuseller. Epcot center är inspirerat av framtiden och teknologi. Disney's Hollywood Studios tar dig in i filmens värld. Upplev platser du sett på film och åkturer som tagna ur en filmscen. Disney Animal Kingdom Park är en av världens största djurparker. Här finns över 2000 djur från 300 arter. I området finns också vattenparker, en gjord som en frostig skidort, den andra som ett tropiskt paradis, båda fulla med åkturer för den mest våghalsige till den minsta.
Läs mer om Disney World.

Universal Studios, Orlando
Här kommer du bakom kulisserna på världens största filmer. För att nämna några så säger jag Harry Potter, Transformers, Minionerna, Shrek, Terminator, E.T med flera. Här får du uppleva hur det är att vara med i filmen, testa åkturer som baseras på filmerna och se kulisser från filmerna. Häftiga upplevelser, för de lite äldre barnen, jag skulle säga 10+. Missa inte den klassiska tågturen som tar dig via Hajen och King Kong till de mest kända filmkulisserna.
Läs mer om Universal Studios.

Busch Gardens, Tampa Bay
Den här nöjesparken har Floridas längsta och häftigaste bergochdalbanor och ligger strax norr om Tampa. Det är alltså en nöjespark för de lite mer våghalsiga och äldre kidsen. För de lite mindre barnen finns det skojiga lekparker och en hel del djur att titta på och träffa.
Läs mer om Busch Gardens.

Adventure Island, Tampa
Ett vattenland du aldrig får tråkigt. Här gillar hela familjen att roa sig. Åk på rumpan, i stora ringar, på surfbrädor eller på body boards. Vill du torka en stund finns Spike Zone där ni kan spela beach volley eller slå er ner för en stunds vila. Restauranger och kiosker med förfriskningar finns på området.
Läs mer om Adventure Island.

Missa in Ninas guide till en roadtrip i Florida. Ett perfekt sätt att se denna solskensstat. Och hinna med alla nöjesparker!

Är det dags för en riktigt lyxig semester, bara ni två? Då ska ni välja något av dessa hotell. Här är några av Fritidsresors parhotell med bäst betyg från gästerna.

Kalliston Resort & Spa. 5-stjärnigt hotell i KalamakiKreta. Här får ni poolområden, högklassiga restauranger och ett perfekt läge på en av Kretas bästa stränder. Det finns spa, gym och all inclusive för den som önskar. Det bästa helt enkelt. Kundbetyg 9.5.

Sensatori Side. Med 5 pooler och 6 restauranger blir ni inte besvikna. Här finns områden som är bara för vuxna, så ni kan få avkoppling. En fin strand når du genom att promenera genom hotellets fina trädgård. Kundbetyg 9.3.

Sensimar Imperial Resort & Spa by Atlantica. I KolymbiaRhodos ligger det är 5-stjärniga lyxhotellet. Här har ni spa, pooler, tre a la carte-restauranger och health club. Gästbetyg 9.3.

Två av våra favoriter när det kommer till Spahotell är Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad. Båda med ett härligt läge mitt på stranden. Nu vill vi veta lite mer om dessa två pärlorna. Jag fick en pratstund med Anders Nilsson, VD för Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad.

Både YSB och Falkenberg Strandbad är ju fantastiska hotell som ligger alldeles vid havet. När har ni som mest bokat? När är er högsäsong?

Sedan ESS Group tog över har vi haft ett mål, att skapa stamgäster. Genom att uppdatera oss på våra gästers behov arbetar vi med att försöka överträffa deras förväntningar. Med detta som grund har vi arbetat vidare med att skapa reseanledningar 365 dagar om året och har därför ganska små variationer under året även om juli är bäst. Med en beläggning på 95% på YSB och 85% på Strandbaden så nyttjar vi Sveriges 4 årstider maximalt. Det kan vara med menyer som följer årstider, drycker som stämmer överens med årstiden, brasor, inomhus o utomhuspooler, öppen nattetid på spa osv. Uppfinningsrikedomen är stor.

Vilken rumstyp är den lyxigaste och vilken bokas mest?
Båda hotellen ligger på stranden så havsrum är mest populärt. I Falkenberg har vi stora balkonger att njuta på och i Ystad har vi härliga franska balkonger så man kan sova med dörren öppen o njuta av havet.

Sälj in YSB respektive Falkenbergs strandbad till någon som aldrig varit där.
Strandhotell med personlig service med Sveriges bästa spa där lyx och omtanke gör att du kan slappna av och må bra.

Vilka spabehandlingar ska jag inte gå miste om?
I Falkenberg är sparitualen Ivory ett måste och på YSB är sparitualen The Creek Experience ett måste.

Vilken maträtt tycker du absolut jag ska prova på vid mitt besök?
Vi byter regelbundet menyn där vi anpassar oss till säsongen. Nyplockade sparrisar i maj får gommen att sjunga.

Har ni några nyheter i år?

Vi uppdaterar ständigt med nya händelser. I sommar blir det musikunderhållning varje dag, vi har fantastiska matrundor där du åker med oss ut till producenterna och sedan lagar ni mat med vår kock på hotellet och njuter av god mat och dryck. I sommar kommer också en ny gourmetrestaurang med 7 personliga rum öppna med namnet Villa Strandvägen precis sidan om Ystad Saltsjöbad med vår stjärnkock Daniel Müllern vid grytan.

Har ni några speciella event eller happenings under året som jag inte får missa?

Sommaren är helig på båda platserna. Där finns event varje dag i vår eller annans regi så boka minst 2 dagar så ska vi fylla er dag med aktiviteter. Både för stora och små.

Tack Anders för att vi fick mer information om dessa två strandhotell. Frågan är bara vilket man ska välja i sommar? Kanske får ta en tur till båda helt enkelt!

//Lina

Storbritannien består av England, Skottland, Wales och Nordirland. Så vilken del är bäst? För att få svar på det här valde jag att intervjua Helena Hansson som jobbar för VisitBritain.

- Hur många gånger har du besökt Storbritannien och när gjorde du det senast ?
Jag har bott i England under närmare 5 år (mestadels Brighton), så lite svårt att svara på hur många gånger jag har besökt detta fantastiska land, men om man räknar bort den tiden måste det vara uppemot en 30 gånger. Senaste resan var i slutet av februari/början av mars.

- Besöker du främst England, eller även Skottland, Wales och Nordirland?
Hittills har det främst blivit England, men jag har även haft nöjet att få besöka Skottland och Nordirland. Mitt nästa besök måste bli Wales som jag är otroligt nyfiken på!

- Brukar du besöka samma plats varje gång, eller har du besökt flera olika ställen?
Många besök går till London då VisitBritains huvudkontor ligger där, men jag har även haft förmånen att besöka andra delar av Storbritannien genom de pressresor som vi anordnar. De senaste resorna har gått till sydvästra och nordöstra England som är två skilda regioner med mycket att se och upptäcka. Sydvästra England är otroligt vackert med sin dramatiska kustlinje och charmiga semesterorter, medan nordöstra England har de vänligaste människorna, vackra kulturarv och en fantastisk landsbygd.

- Vilken ort/by/stad tycker du bäst om och varför?
Med risk för att verka partisk måste jag ändå säga Brighton i sydöstra England. Det är en rolig kuststad med bra shopping, skön stämning och bra kulturutbud. Knappt 50 minuter från London och endast 30 minuter från Gatwick Airport med tåg är Brighton ett måste!

- Vilken av alla stränder i Storbritannien är din personliga favorit? Och varför?
Cornwall i sydvästra England är en fantastisk sommardestination med över 300 stränder. Porthtowan Beach mellan de populära orterna St. Ives och St. Agnes är en favorit med sin gyllene strand och närhet till både caféer och charmiga butiker.

- Var i Storbritannien finns den bästa shoppingen?
London är ju oslagbar här tack vare sitt fantastiska utbud av varuhus, butikskedjor, marknader och independent shops. Men om man vill shoppa i nya, vackra omgivningar rekommenderar jag spastaden och UNESCO världsarvet Bath i sydvästra England där du hittar många varumärken som annars bara finns i London. Manchester är en annan shoppingfavorit där stadsdelen Northern Quarter lockar med oberoende butiker, trendiga barer och spännande restauranger.

- Har du något favorithotell/favoritrestaurang i London, och varför just det?
Jag gillar boutiquehotellet The London EDITION nära Oxford Street som har snygg inredning och bra service. De har dessutom en mycket bra restaurang, Berners Tavern, där man kan få goda drinkar och en fantastisk matupplevelse signerad Michelinkocken Jason Atherton.

- Om du ska gå ut och äta en lugn/romantisk middag i London, vilken restaurang väljer du då?
Claude’s Kitchen i Parsons Green är en mysig restaurang med rustik inredning som använder sig av brittiska råvaror - ofta ekologiska och närproducerade. Här får du fantastisk service och god mat som inte kostar skjortan.

- Var tycker du man ska resa om man är en småbarnsfamilj respektive kärleksparet som vill ha romantik?
För småbarnsfamiljen rekommenderar jag grevskapet Kent i sydöstra England som har utnämnts till bästa familjedestination i Europa 2015 av Lonely Planet. Här finns familjevänliga badstränder, vackra (och barnvänliga) vandringsleder längs Dovers vita klippor och retronöjesparken Dreamland Margate som underhåller stora som små. Romantiksugna kärlekspar kommer att trivas i Lake District med sin vackra, romantiska natur. Vid vattenfallet Lodore Falls hittar man hotellet Lodore Falls Hotel med vacker sjöutsikt och avkopplande trädgård – som upplagt för en romantisk getaway.

- Om man gillar att golfa, var ska man åka då? Vilken golfbana är bäst?
Då åker man såklart till golfens hemland – Skottland! Med över 550 golfbanor finns det många att välja bland, däribland mästerskapsbanan St Andrews med närliggande British Golf Museum för den inbitne golffantasten.

- Var hittar man Storritanniens bästa Afternoon Tea, enligt dig?
Min bästa Afternoon Tea-upplevelse måste vara på Crook Hall i Durham, nordöstra England. Crook Hall är ett helt fantastiskt hus från 1200-talet med vackert inredda rum som ger en högtidlig stämning, och med fingersmörgåsar, kakor och scones tillsammans med teer från hela världen och ett glas champagne behöver man inte gå hungrig på flera timmar. Rekommenderas varmt!

- Har du något smultronställe att dela med dig av? Någon restaurang, badstrand, by eller något annat fint?
I sydöstra England ligger den lilla pittoreska byn Alfriston. Under min första helg i England som 19-årig au pair fick jag följa med min värdfamilj hit och det var kärlek vid första ögonkastet. Om man är ute efter typisk engelsk charm med gamla små stenhus ute på landsbygden är detta platsen för dig! Här åt jag min första Cream Tea (te med scones, sylt och clotted cream) och blev kallad ”dear” av den äldre damen i caféet – min introduktion till England kunde inte ha blivit bättre.

- OM man aldrig besökt Storbritannien och vill boka in en långweekend nu i vår, var ska man åka då?
Ett klassiskt svar vore ju såklart världsmetropolen London, men om man är ute efter något relativt oupptäckt och spännande resmål rekommenderar vi Belfast - Nordirlands huvudstad. Belfast är en stad på uppgång och har utvecklats väldigt mycket, från år av spänningar och våld till att nu anses vara en av Storbritanniens mest sevärda städer. Här finns allt från Titanic Visitor Centre som har blivit utsedd till Europas bästa besöksupplevelse till politiska väggmålningar runtom i staden som berättar mer om stadens problematiska historia. Om du är ett fan av Game of Thrones får du inte missa heldagsturen som tar dig till alla viktiga inspelningsplatser som du kan se i den populära serien. Avslutningsvis är ett besök på puben obligatoriskt där du får uppleva livemusik, glada och varma människor och en härlig stämning – invånarna i Belfast är fantastiska på att få en att känna sig välkommen till deras hemstad!

- Om man gillar vandring och naturupplevelser, vart bör man åka då?
Storbritannien är fantastiskt för vandring och naturupplevelser då landet har hela 15 nationalparker med de vackraste och mest inspirerande landskapen. Du kan välja mellan 15 vandringsleder och nästan 50 otroligt vackra naturområden, så du kan verkligen välja och vraka när det kommer till att upptäcka Storbritanniens berömda landsbygd. På vår hemsida berättar vi mer om de olika naturupplevelserna och oavsett om man är ute efter vandring, cykling eller hästridning har Storbritannien något för dig.

- Vad kan ni på Visit Britain hjälpa mig som privatperson med?
Följ oss på Facebook (/lovegreatbritain.se) eller Instagram (lovegreatbritain_se) där vi dagligen lägger ut tips och inspiration från Storbritanniens alla hörn. Här har du också möjlighet att ställa frågor – vi älskar att interagera med våra följare och svarar så fort vi kan!

Läs mer om Storbritannien på VisitBritains hemsida.

Tusen tack Helena för dina proffsiga svar. Jag blev otroligt sugen på en lång roadtrip genom dessa makalösa landskap, och en Afternoon Tea eller två.

//Lina, Redaktör

Grekland! Detta makalösa land. Klarblå himmel, salta dopp, en grekisk sallad och en iskall Mythos. Jag älskar Grekland. För att få reda på landets allra bästa smultronställen intervjuade jag Johanna Strand som jobbar för Fritidsresor.

- Hur många gånger har du besökt Grekland och när gjorde du det senast?
Har bott i Grekland i 9 år… så massor med gånger, senast i december.

- Brukar du besöka samma plats/ö varje gång, eller brukar du variera dig?
Mest Rhodos, då det är där jag bott och har mycket vänner där.

- Vilken grekisk ö respektive stad/ort/by tycker du bäst om och varför?
Rhodos på grund av att den ön har allt. Rhodos stad på grund av den gamla staden som är helt fantastisk. Europas mest välbevarade medeltids stad.

- Vilken av alla stränder i Grekland är din personliga favorit? Och varför?
Thassos Beach (Rhodos) naturligt vacker, med en fantastisk liten taverna och samtidigt finns både strand och klippor – en fantastisk kombination.

- På vilken grekisk ö finns den bästa shoppingen?
Rhodos

- Har du några favorithotell i den grekiska ö-världen, och varför just dessa?
DoryssaSamos, nära till allt på stranden, nära flygplatsen och gångavstång till Pythagorion Stad, bra fungerande Internet och fantastisk mat. Patmos Aktis, lyxigt på en fantastisk vacker liten ö (Patmos) i egen lugn bukt. Marmari Beach ligger vid den bästa stranden på Kos.

- Vilken/vilka grekiska öar passar bäst för:
1) barnfamiljen som vill ha långgrunda stränder och ett lugnt tempo? Kreta
2) partygänget som vill festa hela natten lång? Mykonos
3) kärleksparet som vill ha romantik? Santorini
4) ensamresenären som vill känna sig trygg och omhändertagen? Samos
5) naturälskaren som vill ha bra vandringar? Samos & Rhodos
5) kulturnissen som vill ha mycket kultur och historia? Kreta

- Finns det några bra golfbanor i den grekiska ö-världen?
Finns en del, men de är dessvärre inte så mycket att skryta med, golf är tyvärr inte grekernas starka sida… skulle inte rekommendera någon tyvärr.

- Har du något smultronställe du vill dela med dig av? Någon restaurang, badvik eller något annat fint?
Restaurang Wonder på Rhodos, en restaurang i en helt underbar trädgård precis ovanför gamla staden. Ön Ikaria är verkligen värt ett besök, den kallas ’Cuba of the Aegean’, en ö helt utan stress där 1/3 av befolkningen når 90 år.

- Om man vill kombinera två grekiska öar, vilka passar då bäst att mixa?
Samos & Patmos eller Kos & Kalymnos.

- Varför ska man boka sin resa hos er på Fritidsresor?
Vi erbjuder speciellt utvalda exklusiva hotell som endast går att boka hos Fritidsresor, som håller hög standard och som dessutom har skandinavisktalande personal på plats som går att nå dygnet runt. Tryggt och hög kvalitativt resande helt enkelt.

Tack Johanna för att du tog dig tid!

//Lina, Redaktör

Om du tar dig utanför Manhattan finns det mycket att upptäcka. Alla har vi väl hört talats om lyxiga The Hamptons. Men kanske är det inte så många som varit där? Det finns ett hotell just i East Hampton, som 2008 köptes av svenskan Jenny Ljungberg, som du bara måste se. Hotellet är inrett med nordisk design, i ett typiskt Hamptons-hus. Hela hotellet känns som ett stort vardagsrum, som att komma hem ungefär. Alla 19 rum är utrustade med Hästen-sängar och kuddar. Ska du inte bo här, är det ändå värt ett besök. Ta en matbit i restaurangen eller en afternoon tea i Cozy Lounge.

Hotellet ingår i samma kedja, c/o Hotels, som har Häringe Slott utanför Stockholm.
Här kan du söka och boka c/o The Maidstone.
Läs mer om c/o The Maidstone här.
Jag kommer att klämma in Hamptons och The Maidstone vid mitt nästa New York-besök. Längtar!

Alla fyller vi år, minst en gång per år! Nu är det Apollos tur att fylla jämt. 30 år firas med härliga erbjudanden med upp till 2000 kr rabatt på utvalda resmål. Det finns rabatterade charterresor till Grekland och Dubai.

Du behöver boka seanst 08:00 månaden 11 april med rabattkod grattis30.

Mäktiga landskap hittar man överallt runt om i världen. Vår medlem Visionaire har hittat ett sådant ställe, på andra sidan jorden. Här kan man absolut snacka om mäktigt landskap, Milford Sound på Nya Zeeland. Månadens Resebild i mars går alltså till andra sidan jordklotet och Milford Sound som är en djup fjord som bildades när en glaciär smälte och fyllde fjorden med havsvatten. Nu mynnar fjorden ut i Tasmanhavet.

Spana in fler bilder från Nya Zeeland av vår medlem Visionaire.

Fortsätt att ladda upp fina bilder från era resor.

Tidigare inläggSenare inlägg