Stöd Ukraina
Inlägg från: Februari 2017

Musik, sol och strand är en magisk kombination. Kroatien är duktiga på festivaler med bra line-ups och här tipsar vi om tre favoriter!

1. Fresh Island Festival
Var och när: 11-13 juli 2017, Novalja
Det här är Kroatiens främsta urbana musikfestival som tar hip-hop, rap och RnB till de soliga stränderna på Novalja's Zrće Beach.

2. Sonus Festival
Var och när: 20-24 augusti 2017, Novalja
Sonus Festival är en technofestival längs de vita sandstränder och kristallklara vattnet i Zrce Beach, Kroatien.

3. Ultra Europe
Var och när: 14-16 juli 2017, Split
Över 150.000 besöker på Ultra Europa varje sommar för att uppleva en lineup med namn som David Guetta, episka ljusshower, båtpartyn och naturligtvis deras världskända spelningar på stadion.

Billiga resor till Kroatien hittar du här: https://www.reseguiden.se/resor/kroatien

Källa: https://www.festicket.com

Reseguidens Mireille tipsar om en barndomsfavorit!

Knedle sa sljivama

Något som många av mina svenska kompisar har fått testa på är min mammas plommonknyten, Knedle sa sljivama. En enkel rätt med potatis som huvudingrediens som speglar det Kroatien där man använde all mat som blev över, lade till lite sött och gjorde något gott för att sätta lite guldkant på vardagen. Potatis som blivit över från middagen tillsammans olja, ägg och mjöl blir en underbart god efterrätt. I min familj äts de varma i en djup skål med filmjölk och med ett fint lager kanel och strösocker. Enligt recept så kan man även äta knytena som huvudrätt eller som tillägg till en kötträtt men där är jag nog lite skeptisk men testa gärna själva vad ni tycker!

Du behöver:
- 350 g mjöl
- 300 g hela plommon
- 500 g mjölig potatis
- 100 g ströbröd
- 25 g brunt socker
- 1 ägg
- 1 msk smör
- salt

Så gör du:
Skala och koka potatisen i kallt vatten tills de är mjuka. Mosa och tillsätt smöret, låt svalna. Blanda sen med ägg och en nypa salt, tillsätt sedan mjöl lite i taget och blanda tills du har en mjuk deg.

Ta bort stenen ur plommonen och ersätt varje sten med lite socker. Ta fram en stor kastrull och fyll med vatten, tillsätt lite salt.

Använd lätt mjölade händer (degen är ganska klibbig), ta en del av degen och klappa den platt i handen. Den måste vara tillräckligt tunn, ca 1 cm, annars blir knedlen svår att äta. Lägg ett plommon i mitten och och täck det helt med deg så det blir ett litet knyte, lämna inga öppna kanter. Fukta kanterna om du måste för att kunna stänga dom. Lägg knytena försiktigt i kokande vatten.När dom flyter upp till ytan är dom klara - cirka 20 minuter tar det.

Under tiden blandar du ströbröd, socker och kanel. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt mixen av socker, ströbröd och kanel. Låt det brunas under konstant omröring med en träslev, ställ sendan åt sidan. Häll av vattnet på knytena i ett durkslag och rulla dem sen i sockermixen tills de är helt täckta – sen är det bara att äta och njuta!

Kroatien har 1800 kilometer kust, men vilken strand är den vackraste? Här är våra topp fem.

1. Zlatni Rat, Brac

Kroatiens mest berömda strand är också en av Europas mest fotograferade. Den vita stenstranden pekar ut i det krystallklara vattnet som en lång vit spets.

2. Rajska plaža, Rab

Rajska Plaza, kallas också Paradise Beach. Här är det grunt varmt vatten och därmed en liten oas för barnfamiljer.

3. Punta rata, Brela på Makarska rivieran

Den här stranden finns på många listor över världens bästa stränder och har en blå flagga, vilket innebär att vattenkvaliteten håller högsta standard.

4. Vela Przina, Korcula

Korcula är en av få platser i Kroatien med sandstränder och den här fina sandstranden, Vela Przina, ligger på öns södra del, skyddad från vind och väder med kristallklart vatten.

5. Divna Beach, Dalmatien

En genuin kroatisk känsla hittar du på Divna Beach med sina små vita stenar. Divna betyder vacker, en bra beskrivning av stranden. Kom ihåg att packa picknickkorgen för här finns inga strandbarer.

Låter det härligt? Boka en resa till Kroatien här!

Vilken är den längsta flygningen du har gjort i ditt liv? Nu kan du resa så långt som halva jordklotet utan mellanlandningar. Hur man tar sig från London till Australien på 16 timmar? Här är världens fem längsta flygresor.

1) Delhi till San Fransisco – 14 timmar och 35 minuter
15.140 kilometer

2) London till Perth – 16 timmar och 35 minuter
14.498 kilometer

3) Dubai till Auckland – 16 timmar och 35 minuter
14.200 kilometer

4) Sydney till Dallas – 15 timmar och 30 minuter
13.804 kilometer

5) San Fransisco till Singapore –16 timmar och 20 minuter
13.592 kilometer

Gästbloggare och SUP-proffset Margareta Engström tipsar om sina topp 3 Stand Up Paddleboard/surf-ställen på Hawaii.

1. Överst på listan ligger Hanalei Bay, Kauai. Kauai är betydligt äldre än de andra öarna och har därför ett lite annorlunda djur och naturliv. Tempot är lite lugnare på ön och jag tror att det tom är förbjudet att köra bil snabbare än 70. Folk har liksom inte bortom på Kauai. Vågen i Hanalei bay är på en liten dag lekfull och enkel. En dag med stort swell är den mer tillämpad erfarna surfare. Med lite tur kan du säkert stöta på Laird Hamilton eller Anthony Kiedis i line upen.

2. Launiopoko, Maui. Här har du en extremt bra sup våg. Den är snäll och lätt att bemästra. En vindstilla dag med lagom stora vågor har du verkligen möjlighet att utveckla din sup surfing vare sig du är nybörjare eller har mer erfarenhet. Detta är även regerande världsmästaren Zane Schweiters hemma bryt och när han är på ön ser man honom ofta pursa gränserna ute i brytet.

3. Ho’okipa, Maui. Paddlar du ut på Ho’okipa börjar du ha koll på din bräda och vet vad du gör. Det är en av de tyngre vågorna på Maui så ett hett tips är att ta lite tid, vänta in ett par sett och se vad som händer när vågen blir lite större. Knapp 1 km väster ut ligger ‘Mammas fishouse’ vågen utanför restaurangen med samma namn. Den är betydligt snällare och mer förlåtande för den som söker det.

Listan kan bli lång om man ska nämna alla bra ställen. Oahu har också väldigt många sköna bryt, alltifrån Waikikis lekfullhet till norra sidans Sunset beach som är en av de tyngsta vågorna i världen. Det bästa är egentligen att sticka in huvudet i en surf butik när man väl är framme och fråga vart det är bäst att åka. Det varierar ju också beroende på årstid, vindar och swell.

Hade Hawaii legat lite närmare Europa hade jag nog åkt dit oftare. Men det är ju en ganska lång resa med stor tidsomställning. Har man möjlighet att dela upp resan är det klart det bästa. Lapoint.se anordnar surfcamps runt om i världen och i vår öppnar dom en helt ny destination i Kalifornien. Det är som gjort att mellanlanda där en vecka innan man reser vidare till Hawaii! Flygresan bokar du såklart på Reseguiden.

Ha en härlig resa!
/Maggan

Margareta Engström tävlar i Stand Up Paddling, både nationellt och internationellt. Senast 2015 representerade hon Sverige i Starboard Olukai Cup (världscup) på Hawaii. Tillsammans med hennes man har de 102 SUP & SURF i Åsa där de anordnar kurser för både nybörjare och elit.

Vi drömmer oss bort till Hawaii med de bästa filmerna som spelats in på öarna.

Mer än 60 Hollywood-filmer har spelats in på Hawaii, och det finns filmer för alla smaker. Här är några av våra favoriter:

- Jurassic Park (Oahu och Kauai)
- Dumpad/Forgetting Sarah Marshall (Turtle Bay Resort på Oahu)
- 50 first dates (Oahu)
- Point Break (Maui och Oahu)
- The Descendants (Oahu och Kauai)

Bonus: Tv-serien "Lost" spelades till stor del in på ön Oahu. Fans av serien kan lätt spendera hela sin semester på ön med att åka runt till de olika ställena på ön som serien spelades in. Flygplanskroppen finns t. ex på Dillingham Airport på Oahu.

Poké kallas av många surfarnas sushi, och du kommer att se många beachbums längs Hawaiis stränder med Poké-skålar i handen. Bäst av allt? Det är lätt att göra hemma! Här är receptet.

Kalla det för hawaiiansk fisksallad eller en ny variant av sushi, men sanningen är att Poké Bowl har lyckats skapa sig en helt ny matkategori. Tonfisk och lax används oftast som huvudingrediens, men så länge det kan serveras rått är det en Poké. Du kan även använda skaldjur. Varför inte bjuda en vän på en ny, annorlunda och riktigt sund måltid?

Detta behöver du för 4 portioner:

- 500g tonfisk eller lax
- 1 dl japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 avokado
- 1 mango
- 2 salladslökar
- 100 g crispy sallad
- 1/2 paprika
- Färsk koriander

Du kan självklart blanda i andra ingredienser, det är bara fantastin sätter gränser. Många gillar Poké bowl med ris för en mer mättande måltid. Byt ut mangon mot ananas för en mer söt touch, och du kan också hälla över chilisås för extra hetta. Testa dig fram och hitta din favoritkombo.

Så gör du:

1) Skär fisken i stora tärningar

2) Blanda sesamolja och soja i en skål och tillsätt fisken i blandningen för marinering. Täck över och ställ i kylskåp i 30 minuter.

3) Förbered de andra ingredienserna: Skär avokado, mango, lök och paprika i lagom stora bitar, riv salladen och dela blandningen i 4 portionsskålar.

4) Ta fisken från kylskåpet och blanda med resten av salladen.

4) Strö över sesamfrön och garnera med färsk koriander - och Volia!

Nu kan du njuta av din första Poké Bowl och drömma dig bort till Hawaiis stränder!

Vi kollade upp vilka som är de mest populära weekendstäderna just nu, baserat på vad som söks och bokas på Reseguiden.se.

På topp tronar inte helt oväntat Barcelona, staden som enligt många har allt; strand, god mat, otroliga sevärdheter, shopping och nattliv för att nämna några saker.

Hela listan får du här:
1. Barcelona
2. London
3. Rom
4. Palma de Mallorca
4. Prag

Snart är det Valentines Day och det är dags att planera en liten överraskning till din älskling. Och vem skulle inte bli glad om man kom hem från jobbet en vanlig dag i februari och blev serverad chokladdoppade jordgubbar? Kan nog vara den ultimata romantiska efterrätten!

Du behöver:
- 2 askar jordgubbar
- 400g choklad (ljus, vit eller mörk)
- 1 msk smör eller kokosfett

Så gör du:
1) Skölj jordgubbarna och låt dom torka på papper.

2) Smält chokladen i en skål över vattenbad. Blanda i smör eller kokosfett, det gör att chokladen blir lite mer flytande och enklare att jobba med. Dessutom får den en fin glans.

3) Doppa jordgubbarna halvvägs i chokladen och låt de droppa av lite innan du lägger dem på ett bakplåtspapper att stelna.

Dekoration
Vill du dekorera jordgubbarna lite extra kan du doppa de i t.ex kokos eller strössel efter att du har doppat dem i chocklad. Låt sen jordgubbarna stå i kylskåpet. Servera gärna samma dag.

Ha en alldeles underbar Valentines Day!

Ofta tittar man på en film och tänker att ”Dit vill jag resa!”.
Första gången jag såg The Notebook var jag väldigt nära att börja kolla upp möjligheterna att flytta till South Carolina i USA där filmen till stor del spelades in. Jag tyckte det såg ut att vara så vackert! Eller så var det kanske den manliga huvudkaraktären, Noah Calhoun, som spelades av Ryan Gosling som var dragplåstret?

Hur som helst, här får ni en lista på romantiska filmer som garanterat kommer ge er lite reslust – också!

• Mamma Mia – spelades in i Hellas, mestadels på ön Skopelos.
• Letters to Juliet – Verona i Italien
• Before Sunrise – Wien i Österrike
• PS, I love you – New York City och Irland
• Notting Hill – London
• Eat, pray, love – Rom, Indien, Bali
• Under the Tuscan Sun – Toscana i Italien
• Broarna i Madison County – Iowa, USA

Tidigare inläggSenare inlägg