Topp 5: Storstäder med strand

Har du semesterlängtan men svårt att bestämma dig för om avkoppling i en solstol eller upptäcktsfärd i en storstad lockar mest? Lyckligtvis så behöver inte det ena utesluta det andra! Nedan listar vi fem storstadsfavoriter med strand, som dessutom har kort flygtid vilket gör dem till perfekta weekendresmål.

Några dagar på Franska rivieran gör gott för själen – det är sedan gammalt! Nice, också kallat Frankrikes Rolls-Royce, är det perfekta semestervalet. Även om Nice är associerat med lyx och glamour betyder det inte att man måste vara välbärgad för att besöka staden. Bara genom att befinna dig här så omsveps du av allt som den franska härligheten har att bjuda på. Promenera längs stranden, spendera tid på shopping som du inte hittar på hemmaplan och njut av mat & vin som kommer få smaklökarna att slå bakut av lycka. Blanda heldagar på stranden med upplevelser och kultur. Varför inte passa på att göra en utflykt till någon närliggande vingård och gå på vinprovning? Eller kanske vill du besöka det populära Matisse-museet? Oavsett dina preferenser så kommer inte Nice att göra dig besviken, för här finns allt.
Hitta din resa till Nice här »
.

Många anser att Dubrovnik är en av Europas, till och med världens, vackraste städer. Kanske är det den spännande kollisionen av gammalt och nytt som är så förtjusande. I stadskärnan kan du promenera i smala medeltida gränder och spana in var scener till den populära TV-serien Game Of Thrones spelades in, för att sedan ta dig utanför de gamla stadsmurarna till någon av stränderna i utkanten av staden. Här kan du slappa under ett parasoll och ta ett dopp i det azurblåa Adriatiska havets kristallklara vatten. I närheten av stränderna finns det gott om caféer och restauranger med tonvikt på fisk och skaldjur. Bästa utsikten över Dubrovnik och dess terrakottafärgade takåsar får du genom att åka linbana upp till berget Srd som avgränsar staden i öst. Här får du en panoramautsikt som heter duga över Gamla stan, Adriatiska havet och de närliggande öarna. I Dubrovnik gör du gör precis så mycket - eller lite - som du vill.
Hitta din resa till Dubrovnik här »
.

Palma är en mångfacetterad storstad med något för alla. Här kan du förvänta dig internationell puls, värmande sol, pampiga sevärdheter och shopping i världsklass. Ytterligare ett dragplåster är stranden Ca’n Pere Antoni, men trots att den är 25 meter bred och 750 meter lång med vit finkornig sand kan den ändå inte jämföras med andra stränder på Mallorca. Så om sol och bad är särskilt viktigt för dig på semestern rekommenderar vi ett besök till Illetas, som ligger knappt en mil sydväst om Palma stad. Stunderna du inte befinner dig på stranden kan du flanera i medeltida gränder och något som du inte får missa är Cathedral de Palma, en stor väldetaljerad gotisk katedral som är lite av ortens signum. När du är färdig med att beundra byggnaden kan du besöka shoppinggatan Jaume III. Här hittar du även varuhuset Corte Ingles som kan tillfredsställa alla möjliga tänkbara shoppingbehov.
Hitta din resa till Palma de Mallorca här »
.

4. Lissabon, Portugal

Lissabon kanske inte är det första alternativet dom dyker upp i tankarna när man börjar planera inför en weekend vilket är väldigt synd eftersom staden är både prisvärd, vacker, andas romantik och erbjuder mycket sol. I Portugal finns också golfbanor i världsklass. Runt Lissabon finns flera bra banor men om du är en riktig fantast så är vårt tips att besöka Vilamoura Old Course. Banan är belägen i Vilamoura i Algarve vilket innebär en utflykt i bilen på ungefär två och en halv timme från Lissabon. Om golf inte riktigt är din grej så finns det mycket annat att hitta på, kanske vill du relaxa på stranden? Då styr du kosan mot någon av kustorterna Cascais och Estoril som du når på bara en kvart med pendeltåg. Cascais har en mysig känsla medan Estoril är mer elegant med lyxiga restauranger. När magen kurrar och det är dags för mat kommer du som gillar havets läckerheter bli glad över vad du ser på menyerna.
Hitta din resa till Lissabon här »
.

5. Barcelona, Spanien

Det är inte särskilt förvånande att Barcelona är ett av svenskarnas favoritresmål. Staden erbjuder det mesta – sol och bad, ett livligt nattliv, härlig kultur och makalös gastronomi (hello tapas!). En cool sevärdhet att klämma in i planeringen är den så kallade magiska fontänen Font Mágica där det livliga vattenflödet ackompanjeras av spektakulära ljus- och ljudföreställningar. Du bör heller inte missa promenadstråket La Rambla, och ytterligare ett tips är att besöka Camp Nou som är en häftig upplevelse även om man inte är särskilt intresserad av fotboll. Stadion är nämligen en av världens största. Solar gör man bäst på den populära stranden Barceloneta eller, om du föredrar en lugnare atmosfär, Nova Icaria. I Barcelona har de flesta stränderna både duschar och värdeskåp, vilket innebär att du verkligen kan koppla av och njuta av solens värmande strålar.
Hitta din resa till Barcelona här »