Stöd Ukraina
Inlägg från: Mars 2017

Nu när våren nästan är här blir vi sugna på weekendresor med uteservering och lite värmande solstrålar. Vad är då bättre än att kunna mixa shopping i city med en avkopplande lunch på stranden?

Vi har kollat upp vilka städer med strand som det söks mest på just nu och hit reser svenskarna helst just nu:

1. Barcelona

2. Palma de Mallorca

3. Malaga

4. Chania

5. Alicante

Varför inte prova ett av dessa härliga resmålen under våren? På Reseguiden hjälper vi dig att hitta den bästa resan:

- Flyg till storstäder »
- Weekendresor vid medelhavet »
- Erbjudanden på weekendresor »
- Weekendresor till alla storstäder »

Du upptäcker nya världar genom att läsa böcker och att resa. Så finns det något bättre än en bok som tar dig med på en resa? Vi har listat fem böcker som ger dig akut reslust.

Här är fem böcker med reseskildringar som är så vackra och fulla av så sinnliga beskrivningar att det får oss att vilja boka en resa idag.

Röster från Marrakech
En mycket beskrivande bok med levande bilder av vardagslivet i Marrakech. Författaren Elias Canetti fick Nobelpriset i litteratur 1981 och har fyllt den här boken med skildringar av basarer, kaféer, gator, människor, tiggare, språk, kultur och allt som hör denna spännande stad till. Så om du planerar en resa till Marrakech borde du läsa denna boken först!
Boka din resa till Marrakech här »

The Secret Life of Bees – South Carolina
Handlingen utspelar sig i South Carolina 1964 och handlar om Lily Owens som bor med sin våldsamma far och hembiträdet Rosaleen som med tiden har blivit hennes extramamma. Lilys liv är starkt präglad av det vaga minnet av när hennes mor dödades. När Rosaleen lyckas förolämpa tre av stadens största rasister så beslutar sig Lily att de ska fly. De går till Tiburon i South Carolina, staden som sitter på hemligheten om hennes mors död. De flyttar in hos tre systrar som jobbar med biodling och så småningom får Lily nystat upp trådarna kring mysteriet med sin mor. Följ med in i en värld av bin, honung, feminism, mystik och kärlek i South Carolina vackra miljöer.
Boka din resa till South Carolina här »

The Great Railway Bazaar
Paul Theroux tar med oss på sin tågresa genom Asien, från London till Jaipur, från Kuala Lumpur till Kyoto och via Transsibiriska järnvägen. Här beskriver han platser, kulturer, samtal bland passagerarna, dofter, ljud och alla fascinerande människor han möter på vägen. Gör dig redo att sugas in i en helt annan värld.
Boka din äventyrsresa här »

Alkemisten
Boken är skriven av brasilianska nobelpristagaren Paulo Coelho och det här är en berättelse om att följa sina drömmar. Herdepojken Santiago har en konstig dröm om en skatt i Egyptens pyramider och ger sig ut på en resa från Spanien till Tanger och vidare genom den egyptiska öknen. Resan avslutas med ett ödesdigert möte med en alkemist. En bok fylld med visdomsord, inspiration och vackra beskrivningar som får dig att drömma. Boken har nu sålt 65 miljoner exemplarer världen över och översatts till 56 språk.
Boka din äventyrsresa här »

The Beach
Filmen är kanske mer känd än boken efter att Leonardo DiCaprio spelade rollen som den unga backpackaren Richard som reser till Bangkok, men boken är verkligen värd att läsa om du planerar att resa till Thailand. Efter ett udda samtal med en äldre man som tar livet av sig beslutar sig Richard för att hitta den hemliga stranden mannen talade om. Den första delen av boken introducerar dig till Bangkok innan den tar dig vidare ut till ett hemligt samhälle dold på en paradisö. Men är det verkligen paradiset? Boken är vacker, smärtsam, mörk och spännande på samma gång och kontrasten mellan det vackra paradiset och det mörka mänskliga sinnet skapar en spännande roman som är svår att lägga ifrån sig.
Boka din resa till Thailand här »

​Var reser vi helst i Asien? Här är topp 5 resmål som det söks på mest just nu!

1. Dubai
2. Thailand
3. Maldiverna
4. Indonesien
5. Sri Lanka

Har du börjat planera för nästa vinters långresa? I så fall är det hög tid att boka nu om du vill ha bäst pris och mest att välja på både när det gäller flygtider och hotell.

Jämför priser på resor från alla charterarrangörer och flygbolag här »

Reseguidens Theresia gick en matlagningskurs på Bali och delar här med sig av ett av sina favoritrecept.

En av höjdpunkterna med Bali är maten! Därför kunde vi inte motstå att ägna en förmiddag åt att lära oss mer om det balinesiska köket. Efter ett besök på en lokal marknad följde vi med guiden på en liten runda ut på fälten för att hämta färska grönsaker. Sedan var det dags att dyka ner i en värld av chili, kokos, ingefära, vitlök och gurkmeja. En av rätterna vi lagade var Gado gado; en indonesisk sallad med lättkokta grönsaker, tempeh eller tofu och oftast ett kokt ägg, som serveras med jordnötssås. Gado gado betyder "mix mix", och syftar på blandningen av olika grönsaker. Kanske är det Indonesiens svar på vår pyttipanna?!

Du behöver:
- Jordnötssås (jordnötter, vitlök, salt, chili, palmsocker (eller vanligt), schalottenlök, lime juice).
- Valfria grönsaker (på kursen använde vi pak choi, gurka och böngroddar men det funkar med de flesta grönsaker som t.ex broccoli, spenat, morot, vitkål, sockerärtor)
- Ett hårdkokt ägg i klyftor
- Stekt tempeh (gjord av sojabönor, eller tofu som är lättare att hitta i Sverige)

Så här gör du:
Stek jordnötter tills de blir bruna.
Stek tunt skuren schalottenlök till den blivit krispig (men inte ihop med jordnötterna).
Mortla eller mixa jordnötterna ihop med vitlök, salt, chili, palmsocker.. och spä ut med vatten. Lägg till sist i schalottenlök och lime juice.
Koka/ånga grönsakerna lätt.
Häll såsen över grönsakerna, ägget och tempeh.

Enjoy!

Mer om matlagningskursen på Bali.

Här blir semestern bäst för dig som reser med barn!

1. Alcudia – den klara vinnaren för barnfamiljer. Bred och långgrund sandstrand, massor av familjehotell där både Bamse, Lollo & Bernie träffas.

2. Palma – föredrar ni en mix av strand och stad så passar det perfekt att bo precis utanför Palma, t.ex Palma Nova, här har flera av charterarrangörerna fina familjehotell.

3. Playa de Muro – granne med mer kända Alcudia, men med mycket lugnare tempo och en otroligt fin sandstrand.

4. Puerto de Sóller – genuint och riktigt bra hotell finner du här, perfekt om du reser med lite äldre barn och inte behöver hotell med barnklubb och underhållning.

5. Cala d´Or – fantastiska badvikar, lugn och skön atmosfär och med många bra familjehotell att välja mellan, alla ingredienser du behöver för en lyckad semester med barnen.

Underbart goda och heta Piementos de Padrón från Mallis är det perfekta snackset till vinet eller att mumsa på inför middagen. Få ingredienser och superenkelt att göra.
¡Buen provecho!

Sugen på något gött, salt och hett? Piementos de Padrón är svaret!
Det smakar nästan lika gott när man gör dem själv som på en liten tapasbar i en mysig gränd i Palma de Mallorca.

Du behöver:
200 g gröna chilifrukter
4 msk neutral olja
Havssalt

Så här gör du:
Stek de gröna chilifrukterna på hög värme i en stekpanna tills dom fått lite färg, cirka 1 minut borde räcka.
Krydda sen med rikligt med havssalt.
Njut!

Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Mallorca här på Reseguiden.

Det finns kryssningar, och sen finns det kryssningar. Say no more.

Inget fel med en vanlig kryssning i Karibien, men om du ska impa på grannen så krävs det lite mer.

Topp 5: Konstiga kryssningar

1. The Meow Meow Cruise
För alla som älskar katter, och klarar av att vara borta från sin katt i en vecka för den får inte följa med ombord. Träffa andra kattälskare, gå på kattskattjakt (!) och katt-quiz. Allt detta på ett kryssningskepp i Karibien.

2. Cruise Trek
Är du en sci-fi-nörd och älskar Star Trek - då bör du boka in den här kryssningen snarast för den är riktigt poppis! Årets kryssning går längs Kaliforniens kust.

3. Ghost Hunter´s Cruise
Älskar du tv-program som Andarnas Makt och tror på spöken? Årets kryssning går till Karibien och New Orleans, och ombord träffar du kända medium och det blir utflykter till kända hemsökta platser på land.

4. The Big Nude Boat
Vill du bada naken? Då är detta kryssningen för dig! En vecka i Karibien med Carnival Cruises´ Big Nude Boat.

5. 70 000 Tons of Metal
På ett kryssningsfartyg som består av 70 000 ton metall träffas metal-fans och headbangar i fyra dagar i Karibien. Kan det vara något kanske?

Nu slipper du välja vilken av alla härliga semesterbilder du ska lägga upp. Med Instagram Galleries (bildspel) kan du blanda upp till 10 bilder och filmer från semestern i ett enda inlägg. Toppen tycker vi på Reseguiden som älskar era Instagram-semesterbilder!

Nu slipper du välja vilken av alla härliga semesterbilder du ska lägga upp. Med Instagram Galleries (bildspel) kan du blanda upp till 10 bilder och filmer från semestern i ett enda inlägg. Toppen tycker vi på Reseguiden som älskar era Instagram-semesterbilder!

Istället för att känna sig skrytig när man lägger upp 5 härliga semesterbilder på raken eller tvingas göra ett collage där man knappt ser vad bilderna föreställer, så kan du nu med den nya funktionen Instagram Galleries skapa ett bildspel med upp till 10 bilder eller videor. Dessa hamnar i ett enda Instagram-inlägg där följare kan svepa med fingret för att se nästföljande bild eller videoklipp.

Bildspelet gör det möjligt för dina vänner att t.ex. få följa dig en hel dag på semestern, se alla tallrikar på en 10-rätters avsmakningsmeny eller varför inte 10 olika foton från en magisk solnedgång som annars är så svår att fånga?!

Så här fungerar det i praktiken:


  1. Bilderna i bildspelet måste vara kvadratiska (kan komma att förändras framöver)

  2. Det går att lägga samma filter på alla bilder eller redigera varje bild separat

  3. Man kan själv välja hur bilderna ska beskäras

  4. Endast en bildtext för hela bildspelet

  5. Det går att byta ordning på bilderna i bildspelet

  6. Man kan lägga till en plats för hela bildspelet

  7. Det går att tagga personer i varje enskild bild

  8. En serie blå prickar dyker uppunder första bilden, vilket signalerar att det är ett bildspel

  9. Dina följare kan gilla enskilda bilder i bildspelet

Funktionen finns i Instagrams nya uppdatering, version 10.9 i App Store och Google Play – redo att ladda ner direkt!

Instagram Help hittar du mer information om uppdateringen.

Följ oss gärna på Instagram @reseguiden för reseinspiration och tips!
Tagga gärna dina semesterbilder med #reseguiden för att ha chans att synas i våra sociala kanaler.

Grekland är högt uppe på listan över sommarresmål år efter år. Vi kollade upp vilka 5 grekiska öar som har bokats mest inför årets sommarsemester.

Det är ingen hemlighet varför Grekland lockar svenskar sommar efter sommar. Turkost hav, bra service, pittoreska städer och inte minst det grekiska köket är för många receptet på den perfekta sommarsemestern. Men var ska du resa? Med mer än 1400 öar att välja på är det inte alltid lätt att veta vart man ska resa. Vi har hittat de grekiska öarna som är mest populära inför sommaren.

Topp 5 : Grekiska öar

1. Kreta

2. Rhodos

3. Santorini

4. Zakynthos

5. Kefalonia

På Reseguiden hittar du alla resor till Grekland i sommar.

Vem är inte sugen på grekisk sallad i skuggan på en mysig taverna? Det kanske inte går att lösa just nu men varför inte göra en hemma och drömma dig bort till semester och sol? Här är receptet på äkta grekisk sallad.

En riktig grekisk sallad är jättegott och är enkel att laga. Servera gärna med grekisk lantbröd och tzatsiki. Mums!

Du behöver:

(för 4 personer)
- 1 rödlök
- 3- 4 msk god olivolja, gärna grekisk
- 2-3 msk vitvinsvinäger
- 2 gröna paprika
- 1/2 gurka skalad
- 1 tomat
- oliver
- ca 150 g fetaost
- oregano

Salt & peppar

Så gör du:

Börja med att marinera rödlöken i olja och vitvinsvinäger i 10 minuter i en stor skål. Skär grönsakerna i stora bitar och blanda ner i skålen. Tillsätt oliver, smaka av med salt och peppar och lägg sen upp på en tallrik. Lägg på fetaosten och strö på lite oregano innan du avslutar med lite extra olivolja.

Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Grekland här på Reseguiden.

Tidigare inläggSenare inlägg