Stöd Ukraina
Inlägg från: Januari 2016

Vi har pratat med ägaren till skidbutiken Skistore.se, Johan Storm, om vilka som är hans favorit-orter i Alperna. Dessutom ger han tips på vilken utrustning du behöver för en säker skidresa, samt vilka plagg som är bäst att ha på sig för att slippa frysa. Johan åker helst offpist och besöker Alperna flera gånger per år. Här delar han med sig av sina hetaste tips i Alperna.

Vilken ort i Alperna anser du ha bäst afterski och party?
Definitivt Ichgl. Afterskin här är något av det bästa en partysugen skidåkare kan få. Här håller partyt på till morgonkvisten. Även St Anton levererar, år efter år. Mest puls är det på Mooserwirt där det aldrig är en tråkig stund.

Utöver dessa, har du någon annan partyfavorit?
Chambre Neuf (9), i Chamonix, har grym afterski med riktigt coola omgivningar.

Ok, så till din favorit – offpiståkning. Vart finns den bästa offpisten?
Chamonix – perfekt för den erfarna offpiståkaren, den som vågar ta risker
Lech/Warth i Österrike – offpiståkning i alla väderstreck...grymt
Zermatt i Schweiz – få offpiståkare så här behöver du inte trängas, här finns 14 toppar över 4000 meter

Johans offpist-favorit
Helbronner i Italien – obegränsad offpist i kombination med det italienska köket. Perfekt mix!

Du har ju själv barn, vilka orter i Alperna tycker du är bäst anpassade för barnfamiljer?
Definitivt Serfaus i Österrike. 100 % anpassat till barnfamiljer. Även La Thuile i Italien. Mutteralm i Österrike är också ett bra val. Här hänger Innsbrucksborna själva, då det ligger alldeles i närheten.
En personlig favorit är Schtubaier, där är det snösäkert, de har ett stort barnland och stora breda pister.

Vart åker man som par utan barn? Om man vill ha lite romance och bra skidåkning?
Zermatt i Schweiz, historiska berg, ligger vid foten av mytomspunna Matterhorn som Toblerone-chockladen är en avbild utav.
Lech Zürs i Österrike har hög mysfaktor och magiska matkrypin. Cortina i Italien är också bra. Här finns möjligheten att åka Sellaronda.

Trots att du mest åker offpist kan du kanske tipsa om några fina pistområden?
Sellaronda, Italien
Zermatt, Schweiz
Die Weisse ring, Österrike

Vad bör man använda för utrustning som "normal" skidåkare?
Definitivt ryggskydd, en bra hjälm och goggles. Lägg gärna lite extra pengar på bra goggles med två olika linser, en för bra väder och en för dåligt. Hjälmen ska ha bra passform och får inte vara för stor.

Och som offpiståkare?
Utrustningen som står ovan plus lavinsändare, spade och sond. Dessutom har försäljningen av lavinryggsäckar ökat.

Vad bör man tänka på när man väljer skidor?
Offpist: breda skidor som ger en bättre bärighet och flyt
Nybörjare: Välj inte en allt för styv skida. Gärna med lite rockerprofil för enklare och roligare skidåkning.
Avancerad åkare: Frontsideskidor som klarar allt från isig pist på morgonen till slaskiga pucklar på eftermiddagen.

Pjäxorna är nästan den viktigaste utrustningen. Det är viktigt att de sitter bra. Besök därför en skidexpert som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Hur ska jag klä mig för att inte frysa eller svettas i backen?
Lager på lager. Börja med ett bra underställ, gärna i merinoull. Därefter ett par bra skidstrumpor, gärna även dessa i merinoull. Sedan en fleecetröja. Fortsätt sedan med ett vind- och vattentätt skalplagg med maximal andningsförmåga. Är du extra frusen kan det vara en bra idé att ha en microdunjacka under skalplagget. Den kan du oftast även använda som ett stand alone-plagg senare. Slutligen handskar. Den frusne trivs bra i ett par bra tumvantar. Annars går det bra med femfingervantar eller eagle gripvantar för bättre grepp. Se till att handskarna har handcuffs så att du håller dem på plats.

Vart gick din senaste skidresa?
Till Kappl i Österrike, förra veckan. Grym skidåkning.

Och vart går nästa resa?
Förhoppningsvis en sväng till Siondalen i Schweiz.

Tusen tack för din tid Johan. Lycka till med skidåkningen och försäljningen.

Skistore.se är en skidbutik som finns både på nätet och som fysisk butik. Du kan besöka dem på Skanstorget i Göteborg. De specialiserar sig på bra skidutrustning med god kvalitet.

Träningsresor är hett. Och intresset ökar hela tiden. Nu har Apollo valt att sätta in fler träningsresor sommaren 2016. Vad sägs om Open Water Swim Camps på Korfu som avslutas med en simtur till Albanien? På samtliga Apollo Mondo Selected Hotell införs yoga och ett nytt Apollo Sports hotell tillkommer på Mallorca (Villaconcha Sport).

Peter Browall, chef för Apollo Sverige, säger;
-Tiden när vi nöjer oss med att bara ligga på stranden är förbi. Vi vill göra mer, uppleva mer, lära oss mer och utforska nya platser. Det betyder att vi inte längre nöjer oss med ett ordinärt gym på ett hotell. Vi ställer större krav än så. Och det gör vi på Apollo med.

Det låter bra tycker jag. Träning är mångas vardag idag och även något man vill kunna utföra på sin semester. Solstolen kommer vi att utnyttja ändå, men inte hela dagar.

Hitta och jämför Apollos träningshotell över världen här.

/Paulina

Sheraton Stockholm fyller 45 år i år. Detta ska firas hela våren. Firandet inleds fredagen 29 januari med att sälja ut 45 hotellrum för 45 kr! Det är alltså nu på fredag. Du ska vara beredd vid telefonen kl 14:00. De 45 första som ringer in kan alltså boka ett hotellrum mellan 30 januari - 30 april (torsdag-söndag) för 45 kr. En bokning per person gäller. Ring 08-412 37 00 på fredag kl 14!

5-stjärniga Sheraton Stockholm ligger mitt i centrala stan och öppnade 1971. Sedan dess har många kändisar bott här. Prince, New Kids on the Block och Tony Blaire är några. Nu kan du också bo där... för 45 kr!

/Paulina

Det pratas mycket om sommaren och resorna som nu är ute till försäljning. Det finns också en hel del rabatter för dig som är ute i god tid och bokar sommareresan redan nu. Apollo älskar Grekland, ja, vem gör inte det!? Det finns många resmål och ännu fler hotell som passar utmärkt för familjen. Just nu har Apollo barnpriser från 1498 kr på Apollo Mondo Family Resorts.

Ett omtyckt och populärt Mondo Family Resort är Hotell Mythos Beach på Rhodos. Här finns juniorsvit med egen pool, bara det! Även simskola, barnklubb och träningsmöjligheter.

Se alla Apollo Mondo Family Resort här.

/Paulina

Blå vikar, sköna pooler, tsatziki och Medelhavssol. Grekland är som alltid ett av sommarens mest populära resmål. Ett tips är att börja kika på sommarens resa redan nu. De bästa hotellen bokas snabbt upp. Just nu har Ving rabatter på resor till Grekland. Upp till 1000 kr i rabatt per person på utvalda vårresor och 2500 kr i rabatt per bokning på sommarresor. Det är inte dåligt!

Klicka in till Ving för att ta del av rabatterna. Gäller till den 14 januari.

/Paulina

Det är tredje året i rad som australienska Qantas blir utsett till världens säkraste flygbolag. Den årliga undersökningen görs av Airline Ratings. Resterande flygbolag på top 20 har alla hög flygsäkerthet enligt Airline Ratings. Det finns ett gäng europeiska bolag med på listan. SAS, Finnair, Swiss, Lufthansa och KLM.

Top 20 i alfabetisk ordning:
Air New Zealand
Alaska Airlines
All Nippon Airlines
American Airlines
Cathay Pacific Airways
Emirates
Etihad Airways
EVA Air
Finnair
Hawaiian Airlines
Japan Airlines
KLM
Lufthansa
Scandinavian Airline System (SAS)
Singapore Airlines
Swiss
United Airlines
Virgin Atlantic

/Paulina

Researrangören Ving delar med sig av restrenderna inför 2016:

Trend 1) Koncepthotell, där Ving utökar sitt sortiment med koncepten Casa Cook och Club Med.
Trend 2) Klassikerna i topp, där Gran Canaria och Mallorca lockar mest.
Trend 3) Träning och upplevelser i symbios, svenska resenärer kräver mer än bara sol och bad.
Trend 4) Flygresan en viktig del av semesterupplevelsen, där Vings flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia fått ett rejält ansiktslyft.
Trend 5) Pooltrenden Swim Out ökar, idag finns drygt 60 hotell i Vings program som har egen pool eller poolaccess.

Så, vilken är din favorittrend?

/Lina

Nu har vissa av Fritidsresors hotell Blue Village Family Life Bamses simskola på schemat. Ditt barn behöver inte frysa på simskolan här hemma utan kan lära sig att simma i en varm pool utomlands. Hotellet finns i Grekland, på Mallorca, Sardinien, Cypern, Gran Canaria och Samos. Och medan ditt barn lär sig simma kan du lära dig att crawla. Eller ta en yogaklass eller avnjuta en juice från juicebaren.

Här hittar du hotellen och kan läsa mer om Bamses simskola.

/Paulina

Barú, Colombia, Sydamerika. Vår medlem Metalgirl har tagit den här härliga bilden vi kan värma oss med när kylan biter utanför fönstret. Sol, värme och en sandstrand känns avlägset nu mitt i vintern. Månadens Resebild december är tagen i Barú av vår medlem Metalgirl och blir motsatsen till snö och kyla.

/Paulina

Säsongen för skidresor är igång och jag tror det är fler som längtar efter snö och nypistade backar. Men en skidresa kostar. Även om du bara ska till Sälen eller Branäs tickar det på. Boende, liftkort, skidhyra och utrustning. Forex Banks skidindex listar priserna i 26 skidorter världen över. Priserna utgår från vecka 9, 2016 och de har tittat på liftkort, snittpris för en hotellnatt och lunch. Den billigaste skidresan går till Bulgarien och skidorten Pamporovo, följt av tjeckiska Harrachov och serbiska Kopaonik. Här är priserna ca 60% billigare än i Åre.

Spanska Sierra Nevada och Andorra har också förmånliga priser. Dyraste skidåkningen hittar du i amerikanska Aspen och i Schweiziska Verbier. Här får du hela listan som har Åre i mitten på 100 att utgå ifrån:

Pamporovo (Bul) 39
Harrachov (Tje) 41
Kopaonik (Ser) 41
Zakopane (Pol) 48
Bansko (Bul) 49
Sierra Nevada (Spa) 57
Vogel & Kobla (Slo) 57
Spindleruv Mlyn (Tje) 61
Garmisch (Tys) 62
Andorra (And) 62
Ruka (Fin) 68
Hemsedal (Nor) 83
Fernie (Kan) 84
Åre (Sve)100
Bad Gastein (Öst) 101
Niseko (Jap) 105
Chamonix (Fra) 108
Cortina d'Ampezzo (Ita) 110
Champoluc (Ita) 113
St. Anton (Öst) 114
Val-d'Isère (Fra) 121
Zermatt (Sch) 132
Whistler (Kan) 138
Verbier (Sch) 173
Jackson Hole (USA) 183
Aspen (USA) 215

Nu håller jag tummara för att snön kommer även till södra Sverige så vi kan få åka lite skidor.

/Paulina

Tidigare inläggSenare inlägg