Recept: Focaccia

Få inspiration från Medelhavet - baka egen italiensk frasig Focaccia.

Focaccia är ett bröd från Italien bakat i långpanna, som kryddas med olivolja, salt och olika kryddor. För extra god smak tillsätt färska cocktailtomater.

Det här behöver du:


  • 25 g färsk jäst, 1/2 pkt

  • 3 dl ljummet vatten

  • 0,5 dl olivolja

  • 2 msk honung

  • 1 msk flingsalt

  • 7 dl vetemjöl

  • Olivolja till plåten

  • En nypa flingsalt och eventuellt lite färsk rosmarin att strö över

Gör så här:

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Buon appetito!

Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Italien här på Reseguiden.