Kroatien med barn

Av Sunda
22 jan. 2012 11:13
Visningar: 23993
Hej,

Jag och familjen funderar på att åka till Kroatien till sommaren. Vi har 2st barn (8,6 år).
Har aldrig varit i Kroatien tidigare och behöver därför lite guidning.
Tips på resförslag mottages tacksamt.

Vilken del av Kroatien skall man besöka? Vilken är barnvänligaste badmöjligheterna?
Vi har funderat på att åka med egen bil, eller är det att rekommendera att flyga istället?
Hotell, lägenhet, hus? Vad skall man hyra? Och vart hittar man bäst priser?

Många frågor. Finna det några svar? :-)

Som sagt, alla tips och idéer kring Kroatien mottages tacksamt. Vi är helt öppna för förslag.
Av Desires
22 jan. 2012 15:35
Har varit en hel del i Kroatien på platser som Hvar, Brac, Trogir, Korcula, Split, Zadar, Omis m.fl. Vi har däremot INTE varit i Istrien eller Makarska (bara Omis), tror att det finns en del barnvänliga platser där, men ej besökt den delen själv.

Vi är 2 som reser utan barn och vi bokar alltid reguljärflyg till Split, sedan tar vi oss ut själva i övärlden utanför med båtarna som går ifrån Splits hamn – väldigt enkelt och billigt att åka färja i Kroatien. Dessutom bor vi aldrig på hotell i Kroatien, vi föredrar att bo i privata lägenheter så man får precis det man önskar, balkong m havsutsikt, nära byn etc. Det finns ett enormt utbud av sådana lägenheter, man hittar dem på nätet.
Det vi uppskattar mest i Kroatien är de genuina pittoreska välbevarade medeltidsstäderna och att bada i kristallklart turkost vatten. Det finns inte så mycket sandstränder på de platser vi varit, man badar från typ klappersten/småstensstränder, ibland är det sand när man kommer ut i vattnet.

Enda platsen vi varit på i Kroatien där det faktiskt fanns flera sandstränder var Omis som ligger 2 mil från Split, Omis är en jättesöt by som omges av berg och ligger vid Cetinaflodens mynning.
Här har jag skrivit om Omis på min reseblogg http://www.desires.se/#post86

Även på ön Brac finns fina stränder – förutom den välkända o vackra stranden Zlatni Rat som ligger i byn Bol, finns även en liten sandstrand i byn Supetar
Här guide om ön Brac http://www.desires.se/#post93

Dottern med sin familj o barn har besökt Kroatien men då bott på hotell, de har varit på ön Brac och bott på hotell i byn Bol och även bott på hotell i lilla byn Postira på samma ö.

Det finns ju charterresor till alla dessa platser om man föredrar att bo på hotell med barn, det kanske är enklare och roligare att bo så med barn eftersom man då också kan välja ett hotell med pool (som ju de flesta barn gillar!)

Jag hjälper dig gärna med mer tips om du önskar, fråga på bara……
Av Sunda
22 jan. 2012 17:51
Hej och tack för informationen.

Vad vi söker är något ställe som inte är alldeles för exploaterat.
Vi behöver inte stränder, bor i Bohuslän, så våra barn är vana att bada ifrån klippor och bryggor.
Bor helst i hus/lägenhet, så att vi kan göra som vi själva vill. Är inte alls sugna på charter i detta fallet, utan har som sagt tänkt att ta bilen ner. Kanske ta en natt i Slovenien på vägen osv.
Men vi känner inte till Kroatien, så vi vet inte riktigt vart man hittar guldkornen :-)
Av Lan
22 jan. 2012 18:06
Har bilat till kroatien ett par gånger, både med och utan barn, man får räkna med en lång första dag. men när alperna börjar komma går allt mycket lättare.
varit i Punat på ön Krk där det fanns sandstrand, även novi vinodolski som ligger på fastlandet innanför krk.
Vi har inte haft bokat boende utan fixat det när vi kommit ner, kanske mest pga att vi inte velat binda oss till vissa datum.
hemresan som brukar vara lite seg brukar gå lättare med lite huvudstäder Ljubljana, Wien, prag
Av Desires
22 jan. 2012 23:18
OK, då förstår jag!
Har själv aldrig bilat ner t Kroatien, men du kommer förhoppningsvis få fler svar här från folk som gjort den turen. Däremot träffade vi i Trogir (världsarvsstaden norr om Split) en barnfamilj från just svenska västkusten som bilat ända ner dit, och stannade en vecka i privat lägenhet i söta Trogir.
Jag tyckte då att det verkade väl långt att ta sig ända dit ner om man bilar från Sverige, men de verkade inte ha några problem med det...

Annars ska det vara fint i norra Kroatien också - i Istrien t ex,
då är det staden Rovinj som ska vara den mest genuina där vad jag förstått. Men det finns säkert andra platser som är sevärda i de delarna. Man kan också åka färja från Venedig till den fina medeltidsstaden Rovinj.

Och Slovenien ska ni nog defintivt stanna till i, har hört att det ska vara väldigt vackert där (men ej varit där själv - ännu!)!

Alla mina egna samlade erfarenheter med guider o förslag på lägenheter ligger här om du vill kolla http://www.desires.se/#post115

Här är fler sidor med info om Kroatien
http://www.kroatienguiden.se
http://www.kroatienspecialisten.se
http://www.semesterkroatien.se

Det är lätt att hitta hus eller lägenheter i Kroatien, googla på apartments/accomodations på orten ni vill till så får ni upp många förslag - om ni vill förboka alltså. VI gör alltid det för att vara säkra på att verkligen få det
som vi önskar. Lycka till!
Av Snowi
25 jan. 2012 10:37
Citerat från sunda:
Hej,

Jag och familjen funderar på att åka till Kroatien till sommaren. Vi har 2st barn (8,6 år).
Har aldrig varit i Kroatien tidigare och behöver därför lite guidning.
Tips på resförslag mottages tacksamt.

Vilken del av Kroatien skall man besöka? Vilken är barnvänligaste badmöjligheterna?
Vi har funderat på att åka med egen bil, eller är det att rekommendera att flyga istället?
Hotell, lägenhet, hus? Vad skall man hyra? Och vart hittar man bäst priser?

Många frågor. Finna det några svar? :-)

Som sagt, alla tips och idéer kring Kroatien mottages tacksamt. Vi är helt öppna för förslag.
Av Sunda
27 jan. 2012 15:24
Nu har vi mer eller mindre bestämt oss för att ta bilen och åka till Rovinj. Där blir vi antagligen i två veckor som det ser ut nu.
Semestern är tänkt att vara drygt 3 veckor, så det blir att sova några nätter lite mer utspritt. Vi har tänkt en natt i Bayern. En natt i Slovenien. Detta på väg ner. Hur vi åker hem vet vi inte riktigt ännu, men någon natt här och där är ju ganska enkelt att bestämma :-)

Hur fungerar det med priserna i Kroatien? Skall man pruta på boende osv, eller är det fasta priser som gäller?
Har kollat lite på http://www.inforovinj.com och hittat ett och annat boende. Men som sagt, är det läge att pruta på boendet, eller är det respektlöst?

När vi väl är på plats, hur ligger Kroatien till prismässigt? Då framförallt Rovinj, om någon har erfarenhet därifrån.
Av Lan
27 jan. 2012 18:06
glöm inte cyklop och snorkel och badskor. Postoijnagrotterna är att rekomendera.
Under högsäsong är det nog svårt att pruta på boendet
Av Desires
27 jan. 2012 19:31
Har själv aldrig försökt pruta på boende i privata lägenheter i Kroatien, men det är klart du kan prova om du känner för det (fast jag tror det är svårt....) Har oftast tyckt boendepriserna varit helt OK men tanke på vad jag fått för pengarna - det som jag uppskattar mest = havsutsikt, större lägenhet, fräschare, möjlighet att själv laga frukost! Vi brukar inhandla färskt bröd från byns bageri och annat gott till frukost. Annars går vi ut och käkar på tavernorna på kvällarna, men frukosten är mysigt att kunna fixa själv o inta på en balkong med havsutsikt!
Men det är ju annorlunda när man reser med barn förstår jag.

Däremot varit på den ö jag ändå tror är dyrast i Kroatien och det är ön Hvar - en jättevacker underbar och välkänd ö utanför Split (varit där 3 ggr) - Där är det betydligt dyrare än på många andra ställen, det kunde vi verkligen konstatera, men det finns även där ställen som serverar mat till bra priser. Framförallt är det ju så även i Kroatien, att de höjer ju inte priserna på middagen som vi gör i Sverige. Middagarna kostar lika som luncherna, vilket ju är bra! Och vill man dricka vin till maten kan man gott ta deras lokala viner som oftast är jättebra, och billiga så visst är det en lägre prisnivå än i Sverige!
Av Katrinl
29 jan. 2012 10:52
Vi har bilat med husvagn tre gånger till Kroatien och då Istrien. Första gången var barnen 6 och 9 år och det var inga problem. Ovanför Rovinj ligger Porec som är en vacker gammal stad, väl värd att besöka. Vill även rekomendera att åka till naturreservatet Kamenjak nere vid Pula. Underbart vatten att snorkla i. Stanna gärna till i staden Bled i Slovenien på vägen ner. En liten stad som ligger runt en turkosfärgad sjö, mycket vackert.

Ha en trevlig resa!
Av Sus73
5 feb. 2012 13:57
Hej,

"lånar" tråden lite och skickar en fråga till Mirre. Vilka hotell kan rekommenderas på Krk?
Av Sunda
5 feb. 2012 14:16
Jag har kollat runt en hel del och äntligen har vi bestämt oss.
Det blir Rovinj i två veckor i Juli.
Har hittat privat boende för €650 för två veckor, vilket jag tror är ett riktigt bra pris, åtminstone när man jämför.
Jag ställde frågan angående att pruta här i tråden. Och det var inga problem, jag fick €50 rabatt för dom två veckorna, så lite går det allt att göra på priserna.
Har sett att det kan skilja sig enormt mellan olika boenden. Det lägsta priset jag hittade var €35 / natt, men det var inte det roligaste boendet. Och upp €200 / natt, men då är det lyxhus vi snackar om.
Dom flesta normala boende, några hundra meter ifrån centrum, ligger runt €60-80 / natt.