Ö-paradiset Kroatien

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Längs den kroatiska kusten finns över 1 100 små och stora öar, bebodda som obebodda. Det är ingen enkel match att välja ut vilka som är vackrast, men någon måste göra det. Här ger vi dig redaktionens 10 favoritöar i Kroatien.
Publicerad 27 mars 2024

Kroatien som semesterland växer bland oss svenskar och blir större och större för varje år. Charterarrangörerna blir fler, och urvalen större. Kroatiens styrkor är kristallklart vatten, god mat, härliga seglingsmöjligheter, rik historia och kultur, samt att det inte ligger så långt bort. På cirka tre timmar med flyg är du nere i värmen och kan njuta av en svalkande Radler i solen. Välj att resa på egen hand eller med charter. Har du gott om tid så ta en roadtrip dit, det tar 24 timmar om du kör non stop. För att du själv ska slippa undersöka fler än 1000 öar på egen hand har vi här satt ihop en guide över våra 10 favoriter. Enjoy!

Korcula – grönska och sandstränder

Här möts vinodlingar, pinjeskog och fjordliknande landskap. Korcula är en av de grönaste öarna i Adriatiska havet och Korcula stad är en charmig medeltidsstad med mysig atmosfär som är väl värd ett besök. Här finner du också sandstränder, vilket inte är så vanligt i Kroatien. Besöker du Korcula i juli får du inte gå miste om det medeltida tornerspelet som går av stapeln i Moreska.

Gillar du att dyka ska du bege dig till Vela Luka som är ett riktigt dykparadis med kristallklart vatten. Sandstränderna Bili Zal och Przina hittar du i den omtyckta byn Lumbarda. På Korcula trivs den kultur- och historieintresserade, samt par som önskar romantik. Ön ligger nästan mitt emellan Split och Dubrovnik, båda dessa städer har flygplats.
Flyg till Split
Flyg till Dubrovnik

Hvar – solsäker glamour

Kändisar, lyxyachter och kristallklart vatten. Hvar är en av Kroatiens mest populära öar. Här trivs du som gillar att festa, segla och som uppskattar det glamorösa livet. För kärleksparet som önskar lite romantik går det självklart att hitta lugnare platser också. Badar gör du från klippavsatser och vattnet är nästan overkligt klart, dessutom är Hvar en av Adriatiska havets mest solsäkra öar.

Ön är välkänd även för sin lavendel, den håller hög kvalitet och doftar ljuvligt. Ta gärna en dagstur till Pakleniöarna strax utanför Hvar. Res hit på egen hand via t.ex Split eller på charter med bland andra Ving och TUI.

Charterresor till Hvar
Flyg till Split

Vis – närproducerat vin och Titos grotta

Den här ön ligger längst ut i det Adriatiska havet. Här kan du med fördel hyra cykel eller moped och upptäcka öns alla fina vikar och idylliska vinodlingar. Fram till 1989 fick inga turister gå i land då ön var ett militärområde. Under andra världskriget fanns Titos högkvarter här, i en grotta. Idag kan du som turist besöka denna. Restaurangerna på Vis serverar utsökt fisk- och skaldjur, tillsammans med en flaska närproducerat vin. Även den här ön är populär bland dykare, här finns det gott om skeppsvrak att upptäcka. På Vis trivs du som uppskattar lugnet. Res hit på egen hand via till exempel Split.

Flyg till Split

Krk – lättillgängligt och turkost vatten

Nära staden Rijeka och med smidig broförbindelse till fastlandet ligger den fantastiska ön med det svårtuttalade namnet, Krk. Ön passar de flesta, men det är framför allt barnfamiljer och par som söker sig hit. På Krk hittar du flera mindre orter, men den mest kända är Baska på öns sydvästra kust. Här kan du sola och bada på stadens populära strand, som består av sten och är 1800 meter lång. Vattnet är turkost och kristallklart och passar utmärkt för till exempel snorkling. Krk stad består av vitkalkade hus, trånga gränder och små söta torg. I byn Vrbnik produceras Zlahtina, ett vitt vin av hög kvalitet som är mycket omtyckt. Hyr gärna en cykel då det finns cirka 60 km cykelväg här. Res hit på egen hand via till exempel Rijeka.

Flyg till Rijeka

Brac – världskänd strand och kalksten

Hem till en av Europa mest fotograferade stränder, Zlatni Rat, med sin vita stenstrand och turkosa vatten. Det var också på den här ön som julkalendern 2014 spelades in. På ön finns vita kalkstensklippor, kristallklart vatten, gröna olivlundar och vingårdar, där det lokala vinet Bolski Plavac produceras. Kalkstenen från Brac är känd över hela världen då stenen använts till såväl Vita huset som Kungliga Slottet i Stockholm.

Besök gärna den lilla fiskebyn Milna med sina sandiga stränder när du är här. På Brac trivs du som uppskattar vacker natur, vattensporter och vandring. Res hit på egen hand eller boka en charterresa med till exempel Ving, TUI, Apollo.

Charterresor till Brac
Flyg till Split

Ciovo – historisk mandelö med nudiststrand

Många historiska minnesmärken, vackra stränder och gott om växter. Men ön är mer än så, här kan du dansa loss på festivaler eller uteställen, det finns gott om bra restauranger och gillar du adrenalinkickar finns här många pulshöjande vattensporter. Ön har flera olika stränder att erbjuda, allt från den så kallade Trogirska Copacabana, till nudiststranden Mavarsica, sandstranden Saldun och den mindre kända stranden Kava.

De flesta besöker ön för stränderna och naturen med sina vingårdar och mandelplanteringar. Ciovo kan nås från Trogir via en bro som förbinder den med staden. Res hit på egen hand med flyg till Split eller med bil.

Flyg till Split

Mljet – korallrev, insjöar och munkkloster

Makalöst vacker ö, som även är nationalpark, med Medelhavets största saltvattenssjöar som överraskar med unika korallrev. På en ö i en av sjöarna ligger ett kloster som byggdes av munkar redan 1187. Om du vill upptäcka sjöarna och den här delen av ön passar vandring och cykelturer bäst. Passa på att njuta av de vackra pinjeträden och ekarna som växer överallt på ön. Byn Saplunara passar bra för ett stopp, här finns en fin sandstrand och en vacker lagun. Enligt legenden ligger Odysses grotta här på Mljet, så det finns gott om saker att se och uppleva. Här trivs du som uppskattar vacker natur, historia och att röra på dig. Res hit på egen hand via Dubrovnik, det tar ungefär en timme med bil därifrån.

Flyg till Dubrovnik

Losinj – hälsofokus och rik sjöfartshistoria

Främsta anledningen till att folk reser hit är av hälsoskäl. Här är luften ovanligt hälsosam, mycket på grund av sina pinjeskogar, sitt klara vatten och sitt perfekta Medelhavsklimat med 200 soldagar. Ön har varit ett hälsomekka i över 120 år och förr i tiden skickades barn med luftrörsproblem hit. Även många av Losinjs växter är medicinska och ätliga. Ön bjuder på allt från rena, steniga stränder till vita sandstränder med kristallklart vatten. Perfekt för dykare som vill upptäcka grottor och skeppsvrak. Besök fiskmarknaden i Mali Losinj, eller ta en god kaffe i den lite mindre byn Veli Losinj. På Losinj trivs alla som gillar hälsa och natur. Res hit på egen hand via ön Cres eller med båt från Rijeka och Zadar.

Flyg till Rijeka
Flyg till Zadar

Pag – månlandskap, party och 45 000 får

Pag har ett säreget utseende där ena sidan är helt kal, medan havssidan är rik på växtlighet. Ön är främst känd för sin goda lagrade ost, Pakse Sir, som görs av fårmjölk och som smakar väldigt salt och gott. Förutom fårosten kan Pag erbjuda gott lammkött och ett utmärkt nattliv. Här är det party dygnet runt om du vill.

Några av öns klubbar har faktiskt öppet dygnet runt, Pags mest kända nattklubb är Papaya som ligger på Zrce Beach. Har du tur så tajmar du in en bra festival med välkända DJ´s medan du är här. På Pag trivs unga partyprinsar och prinsessor. Reser du med barn passar Pag stad bättre. Res hit på egen hand via Zadar och sedan vidare över bron, eller boka en paketresa på Reseguiden.

Paketresor till Pag
Flyg till Zadar

Rab – medeltidsvecka och barnvänliga sandstränder

På den här vackra ön finns en strand för varje smak. Rajska Plaza kallas även Paradisstranden och passar utmärkt för barnfamiljen då den är grund och har varmt vatten. Nudisterna gillar stranden Sahara och partyfolket föredrar Pudarca där festen pågår natt som dag. Ön bjuder även på historia, kultur, mysiga trånga gränder och bra fisk- och skaldjursrestauranger.

I slutet av juli arrangeras en medeltidsvecka. Eftersom ön till stor del är ett naturreservat är stora ytor av ön helt bilfria. Det passar därför utmärkt att upptäcka ön till fots eller med hjälp av en cykel. Här trivs framför allt barnfamiljer som gillar sandstränder. Ta dig hit på egen hand via till exempel Rijeka, eller öhoppa vidare från bland annat Krk och Pag.

Flyg till Rijeka

Fler vackra öar i Kroatien är Murter, Dugi Otok, Cres, Pasman, Solta och Brujini.

Här på Reseguiden hittar du fler resor till Kroatien

Se alla charterresor till Kroatien
Se alla hotell i Kroatien
Läs mer tips och guider om Kroatien


Charter till KroatienErbjudanden Kroatien