Dubrovnik är söderns pärla

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Här finns massor av sevärdheter, bra mat och möjligheter för både sol och bad samt utflykter i den kroatiska ö-världen. Här är vår guide till Dubrovnik – Söderns pärla.
Publicerad 4 juni 2015

Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatien södra spets och är inträngd mellan Bosnien Hercegovina och Adriatiska havet. Stadens cirka 50 000 invånare är utspridda på en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster.

Alla vägar leder till Gamla stan

Om du bor nära Gamla stan så behöver du inte åka taxi eller buss utan kan promenera. Men räkna med att det tar tid att gå omkring eftersom Gamla stans gator både kan vara rätt branta och rena labyrinten. Bor du en bit bort så kan du hoppa på nästan vilken lokalbuss som helst – de flesta går till Gamla stan.

Bo hemma hos lokalborna

Det billigaste boendet i Dubrovnik är att hyra ett rum hos en privat familj. Kostar oftast inte mer än någon 100-lapp men innebär att du troligen hamnar en bra bit från centrum. Dubrovnik är en turiststad och du kan därför hitta både billiga budgethotell och stora lyxhotell.

Massor med museer och murar

Det är Gamla stan, ”Stari Grad”, som är den stora sevärdheten i Dubrovnik. Ta en promenad på huvudgatan Placa Stradun och besök några av de många museerna, katedralerna och kyrkorna. En unik promenad är att gå på den två km långa stadsmuren, här får du också en bra utsikt över husen i Gamla stan. Vill du se mer av staden så kan du ta den nya linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd. I början av 1990-talet utsattes Dubrovnik för omfattande artillerianfall och en stor del av bebyggelsen i Gamla stan blev bombad. När du tittar ut över taken så känner du igen de förstörda husen på den starka orange färgen.

Flera stränder att välja mellan

Det finns flera stränder för dig som vill sola och bada. Om du tar dig ut till halvön tre kilometer väster om Gamla stan så kan du till och med välja vilket underlag du vill sola på: sand (Uvala Lapad Beach), cement (Adriatic Beach) eller småsten (Vis Beach). En lite mindre strand, Banje Beach, finns också precis utanför Gamla stans hamn.

Köp med dig starkvaror

Det mest prisvärda du kan köpa med dig från Dubrovnik är de utmärkta lokala vinerna. På apoteket i Fransiskaner-klostret kan du köpa olika typer av hudkrämer och parfymer som görs enligt medeltida recept.

Testa lokala fiskrätterna

Fiskrestaurangerna erbjuder fisk från både havet och floden Neretva, bland annat många typer av soppa. De mest kända lokala rätterna är dubrovacka rozata (crème brulée) och zelena menestra (kål- och köttgryta). Kolla priserna på menyn innan du beställer om du vill undvika de värsta turistpriserna.

Så åker du hit

Dubrovnik har en egen flygplats som ligger 20 km från centrum. Du kan åka buss in till stan för en dryg 50-lapp och taxi för ca 300 kr. Många kommer till Dubrovnik som en utgångspunkt till de många öarna i den kroatiska skärgården. Här finns massor av företag som hyr ut alla typer av båtar, både med och utan besättning. Är du inte så båtintresserad så kan du ta bussen till de sevärda städerna Kotor eller Buda i grannlandet Montenegro.


Flyg till DubrovnikHotell i Dubrovnik