Med familjen på Krk

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Bild: Shutterstock
Bild: Mireille Gydé
Bild: Shutterstock
Bild: Mireille Gyde
Bild: Mireille Gyde
Bild: Mireille Gyde, detalj från gamla stan, Krk
iStock
iStock
Mireille Gydé
Bild: Mireille Gyde
Reseguidens medarbetare Mireille har varit på den kroatiska ön Krk så gott som varje sommar sedan barnsben. Här guidar hon till ön och delar med sig av sina hemliga guldkorn.
Publicerad 18 juni 2024

Här kommer min guide till den Kroatiska ön Krk som jag har besökt från barnsben. Perspektivet på vad ön har att erbjuda har växlat från barn till tonåring. Numera är det med mina egna barn som jag upplever långa soldränkta dagar med massor av bad och långa, varma kvällar.

Nära Rijeka och Zagreb

Krk är den näst största ön i Adriatiska havet. Mellan ön och fastlandet går en 1430 meter lång bro, som gör den till en av världens största betongbroar. Själva ön ligger i Kvarnerbukten, inte långt från hamnstaden Rijeka, och endast tre timmars bilfärd på motorvägen från huvudstaden Zagreb. Karaktäristiskt för ön är att varje stad skiljer sig både till utseende och natur. Tittar du på bilder från de olika städerna så är det nästan svårt att tro att man talar om samma ö. Gemensamt för alla små städer på Krk är att du serveras en stor portion historia och du känner dig långt ifrån den massturism som präglar andra delar av Medelhavet.

Barnvänliga stränder och strandpromenader

Precis som städerna så skiljer sig stränderna i karaktär beroende på var du befinner dig på ön. Vanligast är dock småkorniga stenstränder eller klippor. Oftast så finns det badplatser nära stadskärnan och sedan kan du promenera längs strandpromenaden till närliggande badplatser. Strandpromenaderna är mestadels helt bilfria och skugga kan man enkelt hitta då kusten kantas av pinjeskog. På den västra sidan av ön i Klimno bukten ligger öns enda större sandstrand, passande nog döpt till Sandy Beach. Stranden är cirka 400 meter lång, rejält bred och passar perfekt för en dagsutflykt, särskilt för barnfamiljer. Stranden vid Punat stad har två vattenrutschkanor (mot betalning) och alla tänkbara vattensporter. Vid rutschkanorna finns ett café där föräldrarna kan koppla av, men samtidigt ha koll på barnen. Här finns även flera barer/restauranger som erbjuder en liten barnpool där de minsta kan roa sig. Kul för barnen är även det lilla tåget som kör från början av strandpromenaden in till centrum flera gånger i timmen.

Här bor du

Flest hotell finner du i den största turistorten Baska och i Malinska, medan Krk stad endast har en handfull hotell. Just för Krk stad skulle jag vilja rekommendera Hotel Marina som ligger mitt i Gamla stan. Trots det ligger det inte mer än 10 minuters gångväg från stranden, vilket är perfekt för par och äldre. Ett annat supermysigt hotell är Valamar Koralj som ligger vid den turkosa badviken Drazica. Här badar du vid klippor, strand med kiselsten eller varför inte koppla av i under ett pinjeträd som kantar stranden. Små, mysiga tavernor lockar med havet som granne. Vill man hyra privata lägenheter eller villor så är utbudet stort då Krks besökare historiskt har varit bilturister. Det finns även gott om campingplatser som även erbjuder uthyrning av villavagnar och håller en mycket hög standard med pooler, restauranger, underhållning samt närhet till vattnet.

Äta och dricka

Kroatien är känt för sina läckerheter från havet och kanske framför allt för sin bläckfisk. Föredrar man kött är två klassiska rätter Cevapcici (kryddjärpar) och Raznici (grillspett). Inspirationen från Italien är genomgående tydlig och portionerna stora. Många restauranger har inte barnportioner på menyn men fråga personalen så brukar det gå att ordna ändå.
Personliga favoriter i Krk stad är pizza på Restaurang Galija (har två restauranger, en uppe i gamla stan och en nere vid hamnen), kallskuret på Kantun vid stadsmuren och fisken vid grannrestaurangen Nono. Galija i gamla stan har även riktigt bra möjligheter att ta emot större sällskap men rekommenderat är att boka bord för här är trycket högt! Missa inte heller “The Secret Garden”, Volsonis som erbjuder en unik restaurangmiljö med mysig uteservering innanför stadens murar och ett myller av katakomber som samtidigt visar upp olika kulturskatter. Utanför stadsmurarna finner du härliga havsnära platser som passar bra både för middag som en drink där “Punta di Galetto” är en klar favorit. Senaste tillskottet för en middag utöver det vanliga finner du på det lilla mysiga hotellet “Bor” som både rekommenderas för boende och dess fantastiska mat! För dig som gillar en lantlig miljö med storslagen utsikt så ska du bege dig till Dvori Sveti Jurij som ligger en bit uppe i bergen ovanför staden. Hit kan du endast ta dig med bil men så värt det för deras autentiska matupplevelse. Bästa tiden att komma hit är vid solnedgång.

Ät gott på:
Galija
Volsonis
Punta di Galetto
Hotel Bor
Dvori Sv. Jurja

Äventyr

Det ligger ett wakeboardcenter någon kilometer innan Punat från Krk stad. Här kan du se riktigt duktiga wakebordare, själv pröva att åka om lusten faller på eller bara njuta av lite mat och dryck på deras flytande pråm.
Edison Zipline erbjuder adrenalinhöjande upplevelser och vackra vyer från bergen ovanför staden Baska, vem vågar åka upp til 80 km/timme på banor som sammanlagt sträcker sig över två kilometer.
Andra aktiviteter som dykning, gokart finns men många som söker en aktiv semester kommer till ön för deras fina cykelbanor samt hikingmöjligheter. Hör finns det totalt flera hundra kilometer anpassad cykelväg och det är inte ovanligt att se tävlingscyklister som tränar här. Även vanliga turister lockas av det här sättet att ta sig runt. Tänk på att även om värmen oftast är rätt behaglig, med temperaturer under 30 grader, så krävs det god planering och mycket vatten. Cykelrutterna är lagda så att man inte skall missa viktiga historiska monument eller andra sevärdheter.

Öns bästa badvatten

Om du fortsätter ungefär 10 kilometer på vingliga vägar, bortom Punat, når du Stara Baska. Bilen måste parkeras högt uppe på höjden och det finns en smal stig som leder ner till bukten. Här finns öns bästa badvatten! Rekommenderas för den som gillar storslagna vyer och som vill komma undan lite, här brukar det oftast inte vara trångt.

Baska – fin strand och utflyktsmål

Den mest utvecklade och kända turistorten på ön är Baska som ståtar med en kiselstrand som är närmare två kilometer lång och närmast vågfri då bukten får skydd av en ö. Även Gamla stan i Baska bjuder på mycket historia och det finns gott om små restauranger och butiker. Skulle det mot förmodan vara dåligt väder någon dag så är ett tips att ta med familjen till Hotell Corinthia i Baska. Även om man inte bor på hotellet kan man till en låg avgift få nyttja deras pooler, allt från några timmar upp till en hel dag. Förutom inomhusbassäng, bubbelpool och barnpool så finns det ett stort poolområde utomhus och ett grönområde med en fin lekplats. Det finns också gott om gräsmattor för barn med benen fulla av spring.

Festivaler, vinodlingar och ön på cykel

För den som vill bege sig bort från havet kan jag rekommendera den historiska staden Dobrinj, byggd på en 200 meter hög kulle och med en kyrka omnämnd redan under 1200-talet. I år, 2012, infaller öns festivaldag den 3 augusti, ett måste om du är på ön då. Inte långt från Dobrinj finner du även Biserujka, den enda av öns grottor som man kan besöka. Grottan är inte lika stor och välkänd som Postojnska Jama i Slovenien, men väl värd ett besök. Vägen till Vrbnik kantas av vinodlingar som sedan blir till Vrbnička žlahtina, av många ansedd att vara en av Kroatiens bästa vita viner. Missar du att besöka staden så kan vinet köpas överallt på ön. Själva staden är en liten pärla som måste upplevas till fots, då du parkerar bilen utanför den gamla stadskärnan.

Så tar du dig runt

Det är inte några längre sträckor mellan de olika orterna på ön. Håller man sig på huvudvägen som förbinder de olika städerna på Krk så håller vägen en hög kvalitet, dock rekommenderas en stor portion sunt förnuft när man kör omkring, då lokalbefolkningen kan vara något fartglada. Orter som Punat och Krk ligger väldigt nära huvudvägen, medan kuststäder som Baska, Stara Baska och Vrbnik bjuder sina besökare på svindlande vyer och snirkliga vägar. Från Valbiska kan man ta färjan vidare till Rab, Cres och Losinj. Cres i sig har inte så mycket att erbjuda turister men det har däremot Losinj, en annan välbekant ö som jag varmt rekommenderar.

Så tar du dig hit

För den som önskar resa bekvämt har Krk egen flygplats på öns norra sida, notera att flygplatsen heter Rijeka (som staden på fastlandet). Restiden från Sverige är under 3 timmar och Ryanair flyger hit direkt från Stockholm/Skavsta. Alternativet är att flyga till Pula, Zadar eller Zagreb. Från Pula och Zagreb kan man ta buss direkt till Krk. Om ni åker till Zadar så rekommenderar jag hyrbil. Från Zagreb kan man även ta tåget till Rijeka och sedan buss till Krk, så bildskön väg att åka, rekommenderas (men tar tid, tåget går långsamt). Väljer man Zagreb och hyrbil tar man sig smidigt ner till kusten på en nybyggd betalmotorväg, bara den sista sträckan ner från bergen till bron är mindre vägar. Räkna med en körtid på cirka 3 - 3,5 timmar under högsäsong och med stopp för fika.Ungeför samma gäller för Zadar.


Psst! Kul att veta

Staden Krk var en viktig boplats för romarna redan på 300-talet och historien gör sig påmind i den gamla stadskärnan med en ståtlig katedral, välbevarade stadsmurar och många små, slingrande gator. Kul kuriosa är att man direkt kan se om en gata leder någonstans, då stenarna bildar en vertikal linje i mitten, medan återvändsgator saknar den linjen!

Här hittar du din resa till Krk

Flygbiljetter till Rijeka
Hitta hotell på Krk


Charter till Kroatien