Storstad + strand i Palma de Mallorca

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Kajsa Fahlgren
Foto: Kajsa Fahlgren
Palma de Mallorca kallas ofta för mini-Barcelona, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Med storstadsatmosfär, kultur, fantastisk shopping och restauranger i världsklass är Palma perfekt för att kombinera storstad med strand. Allt i ett!
Publicerad 23 maj 2022

En liten storstad

Palma är ”en liten storstad” med 360 000 invånare. Här finns en härlig storstadspuls men också en gemytlig stämning med trevliga och avslappnade människor. Du kan enkelt kombinera storstad och strand. Bo antingen mitt i centrala Palma och promenera till stranden, eller inkvartera dig på något av strandhotellen i väst eller öst om staden för att spendera kvällen inne i city. Närmaste strand ligger 15 minuters promenad från katedralen. Vill du komma till finare stränder kan du ta bussen till Can Pastillas, cirka 10 minuters resa österut, eller vidare till Platja de Palma. Tar du bussen västerut kommer du till de kända orterna Palma Nova och Magaluf, där du kan lapa sol dagen lång.

Vimmel och mysiga gränder

Besök den vackra katedralen, Catedral de Palma eller bara beundra den från utsidan. På kvällen är den vackert upplyst och dominerar stadens siluett. Vill du gå på museum så är Museo de Mallorca det bästa stället. Här lär du dig om Mallorcas historia och kultur. Det ligger öst om katedralen och är väl värt ett besök. Gå inte hit på måndagar dock, då det är stängt. Gamla stan ligger strax bakom katedralen och är mysigt och genuint. Gränderna är smala och gatstenen är helt blankslipad av fötter som har trippat fram här genom århundradena. Här får du känslan av att tiden har stått helt stilla. Stanna gärna till på något av de mysiga små torgen och ta en kopp kaffe eller ett glas vin och njut av folklivet.

Märkeskläder och marknader

Palma bjuder på shopping i alla prisklasser, från dyr design till lite mer enkla butiker. El Corte Ingles är Spanien stora varuhuskedja och som ett mellanting mellan NK och Åhléns. Kedjan finns på två ställen i staden. Märkeskläder hittar du bland annat på gatan Avinguda Jaume III och runt Placa Major, det stora torget, finns massor av små gator med butiker av olika slag. Faktum är att det finns en marknad varje dag i veckan.

Tapas och strandklubb

I Palma äter man ofta tapas på små bröd, något som finns överallt. Ta ett glas vin eller en kall öl och några tapas – ett bra sätt att vila fötterna på samtidigt som du kan titta på folk. En bra och prisvärd tapasrestaurang är Tast, som ligger på Carrer de la Unió, 2, inte långt från Plaza Mayor. Missa heller inte Puro Beach – en svenskägd restaurang och strandklubb som ligger utanför Palma vid flygplatsen. Hit går de de trendiga Palmaborna och här får du god mat, goda drinkar och trevlig personal i en underbar miljö med havet som utsikt. Taxi från centrala Palma kostar cirka 15 euro. I östra hamnområdet ligger också stora restauranger med uteserveringar och promenerar du ännu längre bort kommer du till Portitxol, ett gammalt fiskeläger som numera är ett hippt område med många caféer, barer och restauranger. Går du åt andra hållet, västerut i hamnen, så kommer du till det som kallas Passeig Maritim. Här ligger några av Palmas stora nattklubbar och restauranger samt Palmas lyxyachter.

Så här tar du dig runt

Bussen är ett perfekt sätt att ta sig runt både i Palma och om du ska åka någonstans utanför staden. Ett annat alternativ är att hyra en cykel för en tur på strandpromenaden som sträcker sig flera mil österut. Det allra enklaste sättet att ta sig runt i centrala Palma är dock att promenera. Det finns också turistbussar med upplägget ”hop-on hop-off ” där du kan köpa en 24-timmarsbiljett och få en guidad tur i staden. Det är bra sätt att få en överblick om det är ditt första besök i Palma.

Så här tar du dig hit

Palmas internationella flygplats, Son Sant Joan, ligger åtta kilometer öster om Palma. De flesta charterbolag kör hit från många orter i Sverige. Du kan också åka reguljärt. Från flygplatsen tar du dig enkelt in till centrum med flygbussen för ett par eur, alternativt taxi för cirka 25 euro och resan tar runt 20 minuters.

Planera din resa till Palma de Mallorca på Reseguiden

Charter till Palma
Weekend till Palma
Charter till Mallorca


Billiga flyg till MallorcaErbjudanden – Mallorca