Guide: Mallorca för nybörjare

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Mikael Jägerbrand/Virvelvind
Foto: Thinkstock
Mallorca är en av Medelhavets mest spännande öar. Här finns allt för alla typer av resenärer: barnfamiljer, partyfolk, äventyrare eller shoppare. Kolla in guiden för dig som är Mallorca-nybörjare.
Publicerad 14 september 2020

Det är inte en av de största öarna i Medelhavet men Mallorca lockar ändå miljontals besökare. Mallorca är också ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. Många av svenskarna som kommer hit gillar ön så mycket att de kommer hit år efter år. För dig som ännu inte upptäckt Mallorca har vi gjort en liten nybörjarguide med 9 bra tips.

Nästan alla pratar engelska

Mallorca ligger i ögruppen balearerna och det officiella språket är mallorkin som är en dialekt av katalanskan. Om du kan spanska så är det ett plus men bor du på en turistort så pratar alla engelska. Ja, många pratar till och med svenska.

Lika stor som Gotland

Ön Mallorca är ungefär lika stor som Gotland till ytan och ungefär sju mil tvärsöver. Mallorca har 870 000 invånare som bor i åtta städer och 44 byar. Medeltemperaturen på sommaren är 27 grader.

Viktigaste städerna

Palma är huvudstad på Mallorca och är inte en turistort utan en mindre storstad. Staden är ungefär lika stor som Göteborg. Här finns inga stränder men rätt många museer och sevärdheter. Det som lockar flest turister är shoppingen. Framför allt kläder och skor är prisvärt. Magalluf och Palma Nova är två turistorter som växt in i varandra. Här finns det hundratals hotell och barer. Största delen av turisterna är engelsmän och skandinaver. Alcudia är en turistort på norra ön som byggts upp som ett paradis för barnfamiljer.

Spännande tåglinje

En lite annorlunda dagsutflykt är att åka tåg från Palma till staden Sóller på Mallorcas västkust. På nästan 100 år gamla järnvägsspår åker man genom tunnlar och bergspass. I Sóller kan du ta en fika på torget och kanske åka spårvagn ner till havet vid Port de Sóller.

Sevärd katedral i Palma

I huvudstaden Palma är katedralen La Seu ett måste, framför allt om du är arkitektur-intresserad. Den är nämligen så att den store arkitekten Gaudi varit inblandad i delar av arbetet med katedralen. Här ligger också Gamla stan med massor av spännande gator, sevärda byggnader samt museer. Här i Palma ligger också Banys Arabes, ett badhus från morernas tid.

Vackraste stranden

Öns vackraste strand Formentor ligger på en halvö i nordöstra delen av Mallorca, några kilometer utanför badorten Port de Pollença. Stranden är mycket populär som utflyktsmål men det enda hotellet här är ett fem-stjärnigt lyxhotell.

Djurpark och delfinshow

Halvvägs mellan Magalluf och Palma ligger minidjurparken Marineland som har massor av djur. Här finns både ofarliga djur som fåglar och ormar men också lite mer farliga arter som pirajor och ormar. Men det mest spännande här är en vattenshow där både delfiner och sjölejon uppträder – och plaskar ner dem som sitter för nära.

Hetaste partyön

Mallorca är en av Medelhavets hetaste partyöar. Hetaste orten är Magalluf där det finns hundratals barer och ett 20-tal nattklubbar. Den största och trendigaste klubben i Magalluf är BCM.

Prova en av grannöarna

Om du redan ”kan” Mallorca så kan du ta en färja till någon av grannörna. Grannön Menorca är inte lika full av turistorter och är därför perfekt för dig som vill vara för dig själv. Ön har 120 sandstränder och är känd för sin vackra hedliknande natur. Ibiza kan du ta dig till med lokalflyg eller färja (ca 4-5 timmar). Betraktas av många som världens bästa partyö.

Ta sig till Mallorca

Åk på charter eller apketera själv ihop din semester.

Alla charterresor till Mallorca
Sök flyg till Mallorca
Läs mer tips och guider om Mallorca


Charter till Mallorca
med minst 3 stjärnor