8 turkosa favoriter på Mallorca

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kritvit sand och turkost vatten, tapas i skuggan, en sangria i handen och doften av solkräm på solbrun hud. Det finns många anledningar till varför Mallorca är en av våra sommarfavoriter, men de här 8 stränderna gör semestern extra speciell. Vilken blir din favorit?
Publicerad 16 juni 2016

Mallorca har över 550 kilometer av kustlinje och minst 219 kända stränder, så här är det inga problem att hitta minst en strand som du gillar. Vi har valt ut våra 8 favoriter som du bör testa i sommar.

Alcudia Beach – långgrund och vit potatismjölstrand

På den norra delen av Mallorca finner du stranden längs Port d'Alcudia som blev listad som en av världens bästa stränder 2012, och som dessutom är väldigt barnvänlig. I närheten finner du en charmig gammal stadsdel och hamnen Puerto de Alcudia med fiskebåtar och fritidsresor, men en av de självklara höjdpunkterna är själva Alcudia-stranden. Den har fin sand, turkost hav och sträcker sig hela 15 kilometer från hamnen i Alcudia, via Playa de Muro och till Ca'n Picafort. Här får du också en härlig bris som lindrar heta dagar i solen, och här finns både solsängar och parasoller att hyra. I närområdet finns det en massa spännande att hitta på, som till exempel nattmarknad och badlandet Hydropark vid hamnen, och naturreservatet Salbufera alldeles vid Playa de Muro. Härifrån kan du också ta en buss till mysiga Palma för ett större utbud av restauranger och shopping.
Alla resor till Alcudia

Es Trenc – “Mallorcas Karibien”

På Mallorcas södra sida ligger den vackra, vita sandstranden som räknas som Mallorcas mest berömda strand och som flera gånger funnits med på listor över världens finaste stränder. Med sitt isolerade läge, turkosa vatten och mjuka sandstrand kallas den ofta för Mallorcas Karibien. Här finner du 2 kilometer av strand skyddad mot insyn av höga sanddyner. Det finns inte heller några hotell vid den här stranden, så här får du ro, fred och privatliv. Det finns dock restauranger, toaletter och souvenirbutiker. Här njuter du av lata dagar på stranden, samt nakenbad om du önskar.

Cala Llombards – isolerad paradisbukt

En idyllisk, avskärmad bukt ungefär en timme med bil från Palma på Mallorcas sydostkust. 55 meter lång och 150 meter bred ligger stranden skyddad mellan två stenformationer täckta av pinjeträd. I den här lugna bukten med de kristallklara snorkllingsförhållandena finner du också en mysig strandbar gjord av material från naturen, samt flera restauranger några minuter bort. Vid stranden ligger det “escars”, traditionella byggnader som används av fiskare för att förvara båtar och fiskeutrustning. Om du går från Cala Llombards motgrannstranden Cala Santanyi kommer du att passera Es Pontas, som är en spektakulär broformad stenformation ute i vattnet.

Cala Agulla för barnfamiljen

På Mallorcas nordostliga sida kan du njuta av doften av pinjeträd som omringar bukten och ljudet av havsbrisen som svalkar i värmen. Här trivs barnfamiljer och par extra bra. Spela beachvolleyboll eller lek med barnen i det klara, grunda vattnet vid stranden som fått tilldelat sig Blue Flag för sin renlighet. Cala Agulla ligger i ett skyddat område och är därför mer naturskönt och orört än många andra stränder på Mallorca. Här finner du inte vattensporter, men stranden har toaletter och solsängar för uthyrning, samt strandbar och restaurang. En fin strand omringad av gröna kullar för en lugn, solfylld dag med familjen.

Cala d’Or – lugnt med turkost vatten

På Mallorcas södra sida finner du de vackraste stränderna på ön med flest soltimmar, och du kan njuta av turkost vatten, vacker natur, lugn och ro. Cala d'Or är en längre sträcka med fem små stränder. De heter Cala d'Or, Cala Esmeralda, Cala Ferrera, Cala Serena och Cala Gran, och är väldigt populära under sommarsäsongen. Du kan också utforska stränderna en bit bort för färre människor och en mer orörd terräng. Stranden Cala Ferrera har ett hotell alldeles intill, samt barer, restauranger och solsängar. Stranden är även den tilldelad utmärkelsen Blue Flag för sitt rena vatten och omgivingar. På Cala Serena finns däremot inga restauranger och badvakter, och här får du känslan av en mer orörd naturstrand. Båda stränderna har lugnt vatten och bra dykförhållanden på grund av skyddande stenformationer. Cala Gran är den största av de 5 stränderna, med vit sand i stark kontrast till det turkosa havet och har också fått Blue Flag. De resterande två är fina stränder, men har också en del hotell och lägenheter alldeles intill, och är därför mindre skyddade av insyn. Cala d'or-sträckan ger dig många valmöjlligheter, god infrastruktur, klart vatten och lugn och ro på semestern.
Alla resor till Cala d´Or

Cala Mondrago – orört och snorkelvänligt

Sydost på Mallorca, ett litet stycke från Cala d'Or, finner du den här sandstranden som också har en stenbrunn som bidrar till kristallklara snorkelförhållanden. Stranden är orörd och ligger mer gömd – faktiskt så ligger den här Blue Flag-stranden i själva Mondrago National Park. Här finns det väldigt lite byggnationer och därför otroligt naturligt med pinjeskog, mjuka vita sanddyner och en vacker kustlinje. På grund av detta är stranden väldigt populär. Långgrunt vatten gör stranden väldigt barnvänlig, och snorkling är en populär aktivitet vid Cala Mondrago. Är den här stranden full av folk under sommarmånaderna, kan du alltid ta turen till den större grannstranden S'Aramador beach. Bakom stranden ligger det en stor naturpark med fina vandringsmöjligheter ifall du behöver en paus från stranden.

Cala Mesquida – turkost surfparadis

Nordost på Mallorca finner du den här idylliska bukten där vågorna slår in. Därför är den här stranden speciellt populär bland surfare, men du har också gott om plats att lägga dig tillrätta i den mjuka sanden och njuta av solen med musik i öronen eller en bra bok. Kristallklart, turkost vatten och vit sandstrand ger området en tropisk känsla. Det finns bara en restaurang vid den här stranden, och området är fint för dig som vill ha det naturligt. Vill du bo precis vid Cala Mesquida, kan du till exempel checka in på Viva Cala Mesquida Resort & Spa, som ligger på höjden som omringar bukten och har en vacker utsikt över den vita stranden.
Alla resor till Cala Mesquida

Cala Millor – mysig strandpromenad

Den här stranden på öns östkust har blivit en populär destination, så det rekommenderas att besöka den utanför den absoluta högsäsongen. Cala Millor betyder “den bättre stranden”, och räknas som en av Mallorcas finaste stränder längs östkusten. Stranden är lång och finkornig, och på strandens norra del finner du bland annat en strandpromenad med palmer och pinjeträd där du kan promenera och njuta av utsikten eller ta en härlig morgonjogg i soluppgången. Ett kvarter längre upp finner du en gata med glassbarer, musikbarer, restauranger och butiker. Här är det med andra ord mycket som sker, och du kan dessutom vara med på alla möjliga vattensporter på den kilometerlånga stranden. Kolla gärna in fiskebyn Cala Bona och den färgglada fredagsmarknaden i Son Servera när du är i området.
Alla resor till Cala Millor

Vad du behöver veta om Mallorca

Hitta din resa till varma Mallorca i vår sökmotor:

- Charter till Mallorca
- Sista minuten till Mallorca
- Populära hotell på Mallorca
- Alla flyg till Mallorca


Charterresor till MallorcaErbjudanden - Mallorca

Om Mallorca Spanien, Europa

Barnvänligt
Lyx
Natur
Sandstrand
Shopping
Sol & bad

Mallorca hittar du allt du behöver för en perfekt solresa.
Här finns mängder av bra stränder, restauranger och både nöjesparker, vattenland och museer.

Det tar bara några timmar att ta sig hit med flyg och du är nästan garanterad sol och värme.

Trots att Mallorca bara är 11 mil som störst så finns det dussintals små och stora städer och badorter.
De bästa strandområdena finns i nordöstra delen av ön där du kan bo på resmål som Puerto de Pollensa, Alcudia, Playa de Muro, Can Picafort och Cala Mesquida.
I sydvästra delen av Mallorca ligger den kända partystaden Magaluf och huvudstaden Palma de Mallorca.

Delar av ön är mycket bergig och perfekt för en utflykt med bil, cykel, buss eller till fots.

Vid de stora badorterna finns det massor av aktiviteter, först och främst olika vattensporter men även gokartbanor, djurparker och vattenparker.

En av Mallorcas märkligaste ruiner ligger i staden Son Servera på östkusten. Här finns ytterväggarna till en kyrka som påbörjades men aldrig blev klar. Arkitekten bakom bygget av Eglésia Nova, ”nya kyrkan”, var Joan Rubió Bellver som bland annat jobbade med den mer berömde Antoni Gaudí. Ruinen är oftast upplyst och man håller ofta konserter här.

3,5tim
Flygtid från Stockholm