Menorca – långt från massturismen

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lokalbefolkningen på Menorca tror att ön har en helande effekt på oroliga själar. Med öns frodiga natur, hundratals turkosa badvikar, kristallklart vatten och få turister kan vi förstå varför.
Publicerad 15 januari 2020

Menorca är en del av Balearerna, som består av Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera. Menorca är den näst största av dem, men är en mer avskild och mindre turistisk ö jämfört med dess “syskon” Mallorca och Ibiza. Här kan du kombinera avkopplande stadsliv med vackra naturupplevelser, både ovan och under havsytan, några av Balearerna bästa dykplatser finner du längs Menorcas kust.

Autentisk ö långt ifrån massturism

Till skillnad från Mallorca och Ibiza har Menorca medvetet undvikit masssturism. Till exempel byggs inte många nya hotell eftersom ön är ett naturreservat och det finns strikta regler för hur mycket turismen får expandera. I de mest populära städerna runt huvudstaden Mahón och hamnstaden Cituadela dominerar det lokala dagliga livet fortfarande. Detta gör Menorca perfekt för dig som vill ha en mer autentisk semesterupplevelse. Här trivs både familjer med barn och par, men kanske inte det partysugna kompisgänget. Sommarsäsongen här varar från maj till september med trevliga temperaturer i luften och havet.

Turkosa badvikar - som pärlor på ett snöre

Menorca har 120 små badvikar med fina sandstränder och klart vatten som passar fint för simturer och snorkling. Det finns flera fina stränder som är lite större också. Den längsta stranden heter Platja Son Bou och ligger nära byn Alaior. Byn brukar jämföras med Mallorcas Alcúdia, men har en finare strand! På norra sidan av ön ligger Platja Tortuga, även kallad för den turkosa stranden. Den ligger på udden Cap de Favoritx i en dramtisk omgivning med vacker natur. Enda sättet att ta sig hit är att gå, men det är värt besväret. Missa heller inte den lilla speciella stranden Cala en Turqueta som ligger på sydkusten. Här finns flera små vikar och sandstränder att välja mellan, vattnet är kristallklart och skiftar mellan turkost och smaragdgrönt.

Unika upplevelser - vingård & grottbar

På den södra delen av ön ligger vingården Binifadet, där du kan ta en gratis guidad rundtur i de vackra vingårdarna och lära dig om vinproduktionsprocessen. Här finns också några av de bästa vinerna som ön har att erbjuda. Turen inkluderar provsmakning av två viner, ytterligare provningar kan fås för några euro. En exceptionell restaurang ligger mitt bland vinrankorna, missa inte deras unika vinbaserade glass. Besök också grottbaren Cova d'en Xoroi på södra ön, en naturlig grotta som har omvandlats till en loungebar på dagtid och en nattklubb på kvällen. Däremellan kan du sitta här och njuta av solnedgången.

Hyr en bil och upptäck ön

Det är perfekt läge att hyra bil på Menorca och upptäcka ön på egen hand, ett måste om du vill hitta till undangömda badvikar! Om du inte bor i Fornells, så missa inte ett besök i den här lilla naturhamnen. Det är en charmig fiskeby där du minglar med lokalbefolkningen och äter den menorkinska hummergrytan, ”Caldereta de Langosta” på någon av restaurangerna längs kajen. Ciutadella är den tidigare huvudstaden med ett charmigt Gamla Stan, och huvudstaden Mahón har ett vackert läge med den näst största djuphavshamnen i världen (Pearl Harbour ligger på första plats). Du kan även köra uppför öns högsta berg, El Toro, 357 meter över havet och njuta av den fantastiska utsikten.
Hyrbil på Menorca

Aktiviteter på semestern - dykning, surfing och klättring

När rastlösheten slår till så finns det massor av aktiviteter på ön. Det finns vattensporter som dykning, snorkling, segling, standup-paddling och vindsurfning. Du kan också rida, klättra, köra mountainbike eller paddla havskajak. Ett av de bästa sätten att se ön är med cykel, och de flesta hotell hyr ut cyklar och mountainbikes. Dykningsförhållandena är också mycket bra med god sikt, och flera spännande grottor att dyka in i på norra och södra sidan av ön.

Menorcas kök - hummergryta och världsberömd ost

Hummergrytan Caldarete de Langosta är en god och kryddig rätt med ett hemligt recept som ingen vill avslöja. Andra godsaker på ön är ost. Den mest kända sorten heter Formatge de Mao. Osten på ön är världskänd och det sägs att sältan och doften sammanfattar Menorcas själ. En anledning till den goda smaken ska vara att korna får ha det bra och beta naturligt gräs, utan bekämpningsmedel. Det finns också en kryddig korv, "Sobrasada Menorquina, som är ljust röd i färgen och som får sin färg från paprika. Du kan också prova det lokala ginet, Gin Xoriguer, vid bränneriet nere i Mahóns hamn. Det är gratis att smaka och du dricker den antingen i ett snapsglas, eller som en whiskey med lite citron.

Här bor du

Det finns flera mysiga små badorter på Menorca. Det finns både vanliga hotell, lägenheter och all-inclusive att välja mellan på de flesta orter. Arenal d'en Castell ligger på norra delen av ön och passar bra för barnfamiljer. Här finns några få hotell och sommarvillor samt en vacker strand. Cala Galdana är en liten vik på sydöstra delen av ön som passar både par och barnfamiljer. Här finns en vacker sandstrand, Santa Galdana och små trevliga restauranger. Cala'n Bosch är en av de största turistorterna på ö med hotell, restauranger, barer och butiker. Det finns långgrunda stränder som passar barnfamiljer. Ett annat alternativ är att bo i Ciutadella, som är öns tidigare huvudstad med en gammal stadskärna med trånga gränder och en trevlig hamn med många restauranger. Nära centrum ligger en liten havsvik, kantad av pinjeträd. Punta Prima ligger på öns sydostspets. Mitt i byn ligger en sandstrand med fin, vit sand. Det finns en vacker strandpromenad och överallt är det en fantastisk utsikt. Fornells är en vacker naturhamn som ligger i norr och är framför allt ett populärt utflyktsmål för många som reser till Menorca, men det går också utmärkt att bo här. Hamnen lockar till sig surfare och seglare på grund av de fina vindförhållandena. Cala Santandria har en fin liten strand och orten ligger bara två kilometer från Ciutadella.
Hotell på Menorca

Så tar du dig hit

Det går charter till flera orter på Menorca med flera av de stora charterbolagen. Flygtiden är 3 timmar och 40 minuter från Stockholm, Arlanda. Transfer varierar, men tar ofta runt 40 minuter från flygplatsen. Om du flyger reguljärt så kan du flyga från Stockholm eller Köpenhamn till Ciutadella. Om du kombinerar vistelsen med några dagar på grannön Mallorca, så tar du dig mellan öarna med båt.
Charter till Menorca
All inclusive på Menorca
Flyg till Menorca


Charter till Menorca

Flyg till Menorca