New York - frågor

Av Goranl
14 apr. 2011 10:08
Visningar: 6003
Åker till USA & New York med sonen 1 v för första gången nu v. 25. Flyger med SAS direkt.

Önskar svar på några frågor:
 Hur tar vi oss från Newark in till Manhattan? Tåg, buss? Pris? Vart åker man?

 Måste man ha något recept för eventuella personliga mediciner (allergi m.m?)

 Får man ta med sig mat i form av torrvaror, konserv (för speciella behov)?

 Kan man välja att ansöka om ESTA manuellt? Hörde om en person som nyligen reg. men där inte uppgifterna stämde och personen fick betala ändå!

 Hur transporterar man sig smidigast i N Y och främst Manhattan? Köper man kort för allmänna kommunikationer; tåg, tunnelbana, buss, för en vecka eller tar man sig gåendes? Typ- namn på kort? Gäller det för alla kommunikationsmedel? Pris? Annan lösning/ alternativ? Åker man på samma kort från Newark?

 Vilken reseguide med eller plus karta, ska man satsa på?

Tacksam för andra tips också vad gäller att göra men vad man ska undvika!!?
14 apr. 2011 12:25
Transportfrågan får Du bäst svar på genom flygplatsens hemsida http://www.panynj.gov/airports/ewr-ground-transportation.html finns annars diskuterat tidigare här i forumet.

Behövs inte recept om det inte finns narkotiska substanser (t.ex morfin mm.) i preparatet då ska man ha intyg från läkaren inte bara recept, men det skadar inte att ha med recepten i alla fall. Mediciner ska förvaras i orginalförpackningar.

De flesta matvaror går bra men uppge iallafall på tulldeklarationen att mat medförs så de kan kolla, skulle man ta med mat de inte godkänner och man inte talat om det blir de inte så glada. http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/vacation/kbyg/prohibited_restricted.xml

ESTA-ansökan kan bara göras online vad jag vet.

Ta sig runt gör man bäst och smidigast genom en kombination av gå, buss, tunnelbana, taxi, cykeltaxi mm. MTA kort köpes för en vecka och gäller i allafall på buss och tunnelbana.

Tycker First Klass reseguider är bra, även deras Top Tio böcker.
Av Peter_o
14 apr. 2011 14:40
Billigast åker du tåg från Newark in till Penn Station på ung 33:e gatan. Lös biljett för $12,50 på flygplatsen och ta det förarlösa Airtrain till omstigningsstationen. Glömmer du att köpa biljetten betalar du $5 vid avstigningen.

Annars kan du ta (stor) buss som tar dig till 3 avstigningshållplatser på 41/42:a gatan. Kostar $15. Fråga informationspersonalen så du kommer rätt direkt. De står 'överallt'.

Jag antar din son är längre än den längd man får ha för att åka gratis på tunnelbana/buss.

Om du bara är där 7 dagar ska du givetvis köpa MTA-kort direkt. Det gäller om du får byta efter Penn Station resp 41/42:a gatan. (Newark ligger i New Jersey och där gäller inte MTA-kort. MTA-kort köper du i maskin nere i tunnelbanan. Betala gärna med kort. Be om en Subway-karta och en för Manhattan Bus i vaktkuren vid spärren.
Gör dig familjär med kartan på http://mta.info/maps/

MTA-korten är inte personliga, men åker ni tillsammans måste ni ha varsitt kort. De kostar $29 (väl investerade pengar, det räcker med 2 enkelresor per dag för att det ska löna sig). Kortet gäller inte på snabbussarna vilkas nummer börjar med ett Q, men det är inget du behöver oroa dig för. Buss (med inledande M) åker man vanligen på tvären över Manhattan och där går inte så många snabbussar.

Köp ingen tung reseguid, för du ska ha den med dig när du är ute. Personligen tycker jag den som givits ut på DN's förlag är bra, men den verkar utsåld nu.

Obs att Lonly Planets lilla guide saknar information om hangarfartyget Intrepid. Se http://www.intrepidmuseum.org/

/PeterO
Av Peter_o
14 apr. 2011 14:41
Hur gammal är sonen?

/PeterO
14 apr. 2011 20:39
Hej!
Jag håller med två föregående talare på alla punkter :)

Även den om reseguider - First Class böckerna är jättebra - men lite väl tunga att släpa på tillsammans med allt annat (systemkamera, full vattenflaska, fet plånbok, extra tröja t ex)

Newark har en flygbuss som går till och från Port Authorithy station vid 8th ave/42nd st (googla för exakt info)

Satsa absolut på Metrokort - kvarteren i NY är lååååånga!
Av Goranl
14 apr. 2011 21:55
Först och främst vill jag tacka för mycket kunniga och relevanta svar. Det är ett nöje att se hur bra den här sajtens diskussionsforum fungerar och vilken fantastisk kunskapsbas som finns att hämta när man är ny på ett resmål.

Vi ska bo på Manhattan och 517 West 142nd Street (between Broadway/Amsterdam) enligt uthyrare. Hur tar vi oss bäst dit när vi kommit till Manhattan?

MTA kort- åker man då såväl buss som tunnelbana på? Gäller kortet endast för Manhattan eller hur långt sträcker det sig? Kan man åka till Broklyn?
Jag har hört sägas (inte tittat själv än) att tunnelbanesystemet inte är logiskt uppbyggt/ svårt att läsa på kartan - stämmer det? Räcker vanliga kartor man får i biljett- kassor?

Kan man känna sig trygg att gå N Y olika stadsdelar- och även utanför Manhattan?

Min son är 17 år och 176 cm lång. Han är intresserad av rockmusik. Arrangemang- inte bara större utan mindre ställen att komma in på (för hans ålder) och med kort varsel? Hard Rock Café!?
Jag själv skulle vilja uppleva gospel. Tips på något ställe där man inte har så svårt att komma intill?

Hangarfartyget verkar vara en upplevelse i sig. Verkar vara värt ett besök. Det vi funderar på är hur mycket tid som går åt till väntan i köer till de vanliga attraktionerna? Måste man köpa biljetter i förväg? Vilka? Vi känner dock båda att Frihetsgudinnan räcker att se på avstånd.
Av Peter_o
14 apr. 2011 23:05
Det var högt upp!

Åker du buss eller tåg till Manhattan tar du blå tunnelbana linje A till 145:e gatan. Åker du till Penn Station ska du gå ut mot 8:e avenyn. Sör fran din adress på googles karta. Förstora tills du ser var tunnelbanestationen ligger.

MTA-kort gäller på hela Subway-systemet. Det omfattar Manhattan, The Bronx, Queens och Brooklyn.

Tunnelbanekartan är inte skalenlig och alla gator är inte utsatta och därför lite knepig att läsa. Busskartan däremot är riktigt bra att titta på även om man inte ska åka buss. MTA-kort gäller som sakt både tunnelbana och buss med undantag för bussar med inledande Q.

Du bör nog ha en guidkarta med sevärdheter utsatta också, men för helheten är MTA-kartorna bra. Se mta.info

Ja, man känner sig trygg på hela Manhattan. Jag tror det är en snutt i Bronx man ska undvika på nätterna.

Du har gospelbrunch på BB King på söndagar. Se http://www.bbkingblues.com/

Det är framförallt Frihetsgudinnan du skulle ha köpt biljett i förväg till. Empire State Building bör du gå till tidigt på dagen. Det finns de som annars tycker man kan köpa VIP-kort ($50?) för att få gå förbi kön.

Jag hör till dem som tycker att Frihetsgudinnan ska upplevas på plats, men eftersom du redan missat att få biljetter till att gå upp i själva gudinnan, så kan hon ju stå över till nästa resa.

/PeterO
Av Peter_o
15 apr. 2011 09:43
Då det gäller Rock så har jag inte så mycket att bidra med (möjligen några gamla EP med Elvis:)

Men du har ju google. T ex får du fram http://www.jimsdeli.com/nightlife/new-york-clubs/ vid en enkel sökning på 'new york rock'. Som du ser är alla noga med att ange att man måte vara 21 för att få dicka starkt.

Men det är nog lugnare med Apollo (som jag skrev om) samt en Broadway-föreställning. Kolla t ex http://www.broadway.com/. Jag brukar köpa biljetter i förväg på www.ticketmaster.com.

Har man is i magen (och tid att stå i kö) så kan man ofta köpa biljetter på TKTS på Times Square (under trappan) till reducerat pris.

/PeterO
Av Peter_o
15 apr. 2011 22:27
Du frågade om länden på köerna till atraktioner och egentligen har du fått svar, men en sammanfatting:

Absolut lägsta kön är till frihetsgidinnan. Vill man gå upp i den måste biljett köpas månader i förväg och dessutom stängs den till hösten för reparation. Men även att köpa biljett till museet och båten verkar det som om man numera bör köpa i förväg. Kön till själva båten kan vara tvärs över hela Battery Park och jag förstår inte hur man orkar stå i den. Tidigt på morgonen, vid kl 8, brukar det gå bra att åka. Men som du är inne på, man kan ta gratisfärjan förbi.

Empire State Building är det också ofta långa köer till. Dessutom är kön inomhus, så man ser den inte förrän man står i den. Men på kvällen och tidigt på morgonen brukar det gå bra att komma upp. Obs att Top of the Rock i Rockefeller Center är nästan lika hög och det är härifrån man ser ESB sticka upp över övriga hus.

Kön till TKTS på Times Square för att köpa biljetter till reducerat pris är lång. Men de har även ett försäljningsställe nere vid South Seaport. Se till att du har markerat stället på din karta, för det är inte så enkelt att hitta om du inte har exakta uppgifter. Nu har de även öppnat ett tredje ställe. Se http://www.tdf.org/TDF_ServicePage.aspx?id=56

På fredagar efter kl 16 är det gratis entré till MoMA. Det har inte varit något problem för mig att gå då, men det kan tydligen vara kö eftersom de ibland ställer upp kravallstaket där.

Här är en annan kö jag skrivit om tidigare: Är ni där söndag morgon så är det självklara valet en kyrka i Harlem. Själv var jag på den kanske mest turistiska av dem, Abyssinian Babtist Church www.abyssinian.org Det fungerar så här, man ställer sig i kö ca en timme före gudstjäntens början. Sedan när gudstjänsten har börjat och efter det att den egna församlingens medlemmar tagit plats så fylls salen med turister.

/PeterO
Av Goranl
16 apr. 2011 15:59
Tack ännu en gång för mycket bra svar på frågor.

Fråga om Shopping och elektronik: B & H Photo Video v.s J & R Music and Computer World - vad gäller datarelaterad elektronik, storlek affär (-er), priser och utbud?

Fråga om Shopping och outlet; Namnet Jersey Garden är nämnt på flera ställen. Är det ett fullgott alternativ vad gäller utbud och fynda vad gäller bl.a kläder och skor? Annat?

Hälsn Göran
16 apr. 2011 17:55
Ser att det objektiv jag evt. ska köpa till min kamera när jag är i NY 4-9 maj, är 300 USD dyrare på J.. än B&H ( där jag i fjol köpte ett Sigma-objektiv) och för den delen Adorama, 18th str, (där jag köpte min NIkon D300 s, för dom hade ett bra paketerbjudande). Sen är B&H en mycket sevärd affär med många unga män i korkskruvlockar o kalotter, och 62 betjäningsdiskar för digitala systemkameror, det man handlar kommer på band i taket. En stor dataavdelning hade dom också.

B&H ligger väldigt centralt vid hörnet 9 ave o 34:e gatan, rekommenderar ett besök där vare sig man handlar eler inte.

Annat tips: En affär där våra ungdomar som var med handlade en hel del Tshirts, piké o.s.v o som hade bra priser o sjysst personal är Aerepostale på 34:e, nästan vid 5:e ave (o Empire).

Nu kanske jag gör sonen avundsjuk? Ska på Rammstein-konserten på Izod arena New Jersey 5 maj..:).

Angående Jersey Garden, tänkte nog ta mig dit samma dag som konserten.. tycker det verkar en OK outlet, med inte bara "snobbmärken". Går bussar dit från Port Authority.

Angående Gospel. Funderar på en söndagsbrunch på Cotton club, 125th street, en klassiker.
Av Annl
16 apr. 2011 18:06
Hej.

B&H är helt enormt med ett stort utbud och en väldigt bra service - allt enligt min make som alltid skall dit när vi är i NYC.

Woodbury outlet center ligger i New Jersey drygt en timmes bilväg från NYC och där finns rejält mycket affärer och du kan handla rejält billigt - Ralph Lauren Polo skjortor som du får betala 1 600 kr hemma på NK kostar nästan ingenting i jämförelse och jag köpte Timberland skor för mer än halva priset m.m. m.m. Definitivt ett bra förslag om ni vill handla billigt. Åk med halvtomma resväskor, shoppa loss och dra av alla prislappar och fyll resväskan!

Beträffande din fråga om guideböcker så är First Class -som tidigare angetts - väldigt bra och speciellt om d köper både den stora och Top 10 - de två är perfekta komplement och så kan man läsa den stora på hotellrummet och ta med den lilla.

Du frågade om säkerheten; det är hur lugnt som helst på Manhattan numera och inga som helst bekymmer.

NYC är helt grymt och ni kommer att få fantastiska dagar där!

Ha en fin resa!
Av Putte83
16 apr. 2011 21:05
Tjena!

Något jag kan rekomendera är en baseballmatch på Yankee Stadium. Riktigt häftig upplevelse faktiskt. Vi var där i somras och såg Yankees vs. Red Sox och det är helt klart nåt jag skulle göra igen.

Vi såg också en musikal på Broadway, Memphis tror jag den hette, och det var också en kanonupplevelse.

Har man lust att bränna mer pengar är en helikoptertur över staden också jättehäftigt men det är svindyrt. Tror vi betalade över 1200 kr vardera för 15 minuter i luften. Inget jag skulle göra igen men det är klart värt pengarna en gång.

Det var tre saker vi gjorde på vår New York vistelse :)
Av Jimmieh
16 apr. 2011 22:05
Som Peter_o skriver över, ifall ni ska till Frihetsgudinnan, köp biljetter innan.
Vi var där förra veckan och fick stå 2 timmar i kö för att åka med båten, ändå var vi där kl 9 på morgonen en torsdag.
När vi kom tillbacks rundt kl 14.00 var det nästan inte någon kö. Vi bodde i Soho och hade gå avstånd till Brooklyn Bridge, China town, Little Italy och Wall street/ World Trace Center.

På de ställerna vi var på i Manhattan måste jag säga att Soho var mitt favorit område. Mysigt slitet på något charmigt sätt. Fina byggnader och massa små speciella resturanger, tyvärr lite svårt att besöka för oss som hade småbarn.

Lite tips på saker att göra:

Gå över Brooklyn Bridge, men titta inte ned mellan träplankorna ifall ni har höjdskräck. Man ser alla skyskraporna och frihetsgudinnan på avstånd.

Gå Mott street igenom Little Italy och Chinatown rundt kl 7,8 på kvällen. Ni går förbi Tonys, Giorgis ,fiskemarknaden i Chinatown och avslutar med Pekinganka på någon asiatisk resturang. Mycke dofter och många fasinerande människor att titta på.

Ifall ni ska åka ned till World Trade Center Site besök då St Pauls Chapel som ligger precis brevid. Jag är inte religös och har även svårt för amerikanarnas inblandning i alla världens konfliker vilket ledde till 11/9 , men jag fick en liten klump i halsen inne i Chaplet. Som jag förstod detvar det där redningpersonal och brandmännen vilade upp sig och samlades när de försökte rädda människor ur tornen. Många av de som vilade sig där inne dog sedan när tornen kolappsade. Man känner fortfarande lukten av rök.

I många av parkerna som tex Washington Sq Park uppträder massa gatukonstnärer. Är skönt att bara sätta sig ner med en kaffe och titta på människor. Vi tittade på dansare, en 50 årig man som gjorde akrobatik.

Planera inte för mycke, tiden går väldigt fort. Har läst en del om New York Pass och vilka rabatter det blir.
Men förstår inte hur man skulle hinna med allt samman, lite för stressigt för mig :)

Jag hade 2 barn på 3 och 7 år med mig och kände mig helt säker i de områderna vi rörde oss i, även på kvällen.
Fast måste dock säga att i tunnelbanan rörde sig en del konstiga människor.
Av Goranl
18 apr. 2011 22:14
Tack alla för fantastiska och personliga tips. Nu ska vi läsa och begrunda och återkommer gärna för fler frågor!!
Mvh Göran
Av Goranl
12 juni 2011 18:07
Hej igen.

Sevärdheter vi tänker satsa på primärt är Empire St. Building, Rockefeller center (ev), Intrepid, Am. museum of Natural History ev något mer museum...
Det känns som om man är väldigt styrd av sk. City Pass att göra attraktioner i en följd beroende på typ av pass?
Finns det något liknande kort eller annan lösning att köpa prisvärda biljetter till ovan eller gäller vanlig biljett om man inte tänker sig så många fler betal- attraktioner?
Av Peter_o
12 juni 2011 18:44
Jag har inte hittat något pass med rätt antal attraktioner på. Det är alltid för mycket. Så själv har jag betalat ordinarie entre till det mesta.

På hotellet kan du hålla span efter en röd reklamlapp för Intrepid som kan ge 10% rabatt.

Vissa museer kan man komma in på genom att ge en donation. De har då ett rekommenderat pris men man kan betala vad man vill. Ev i en speciell kassa.

Rätt många museer har gratis-tillfällen. T ex har MoMA det efter kl 16 på fredagar.

/PeterO
Av Peter_o
12 juni 2011 22:36
Så här står det på America Museum of Natural History's hemsida:

Suggested General Admission

Adults: $16
Children (2-12): $9
Seniors/Students with ID: $12
Adult Members: Free
Child Members: Free

Suggested General Admission, which supports the Museum's scientific and educational endeavors, includes admission to all 45 Museum halls and the Rose Center for Earth and Space. Should you wish to pay less than the suggested admission, you may do so by purchasing tickets at any admissions desk at the Museum.

/PeterO
Av Peter_o
12 juni 2011 23:04
Jag får rätta mig lite:

Den röda reklamlappen jag nämnde ovan fungerar nog inte för Intrepid längre. Den jag har från i våras nämner inte Hangarfartyget. Du kan kolla in aktuella erbjudanden och printa ut på www.newyorksmartsave.com

Det ger i alla fall $2 rabatt till Top of the Rock (Gå upp på ESB dagtid och TotR sedan mörkret fallit.)

/PeterO
13 juni 2011 16:09
Lite återkoppling från min underbara New York-vistelse 4-9 maj;
-Om ni funderar på B&H Photo and video, eller Adorama, så stänger dom kl 13 e.d fredag o har stängt lördag, men öppet söndag...
-Applestore uppe vid 59:e, 5:e avenyn var lite kul att gå in i o surfa lite på Ipads 2 t.ex..
-tog shuttle från Newark Go Airlink, 35 USD t.o.r till Manhattan (bokade på nätet, tyckte det var värt några dollar extra att komma fram till dörren)... taxi kostar 70 enkel
-Jersey Gardens är grymt stort, tyckte dom hade bra utbud, återvänder absolut nästa NY-resa, speciellt fyndades på Hollister-outleten, grymt sköna kvaliteter, v-ringad fintröja herr 15 USD.., linnen tshirts dam 7-9 USD, går buss dit från Port Authority (man får fråga sig fram där inte helt lätt att hitta), 6,5 USD/väg, ca 25 minuter tror jag det tog, var 20:e minut, har öppet till 21 lr 22 (kolla hemsidan). Förresten så har Aeropostale nu öppnat en stor affär på Times Square, med en bra "utsikts- o ta kort"-hörna.
-Vi var där v.25 förra årret, när vi kom till Rockefeller center var det ingen kö alls för att åka upp...där har man grym utsikt över Central Park o Empire...
-Man surfar gratis på alla McDonalds o Starbucks nu, på Starbucks iallafall utan att krångla med lösenord e.d...
Av Goranl
13 juni 2011 18:12
Tack för bra svar om "attraktionspass" och "smartsave" som vi ska tänka på och utnyttja.

B & H foto får vi planera om till annan dag än tänkt :) Kanon.

Kan sonen ha med sitt Mecenat- student kort i USA tro?

Vi har beställt biljetter till Apollo theater via Ticketmaster men fick inte koll på var, när & hur biljetter hämtas, utifrån div. hemsidor och bekräftelser...!?

Vänligen
Göran
Av Peter_o
13 juni 2011 20:09
Det är säkert via Wil Call, dvs du hämtar biljetterna i kassan på teatern en timme före föreställning.
Tar du någon av linjerna A,B,C eller D och går av vid 125:e gatan så ligger teatern straxt intill. Efter att ha hämtat ut biljetterna kan ni gå en bit österut på 125:e gatan (och tillbaka).

Kul att ni ska gå på Apollo, jag har varit där 3 ggr på amatörtävlingar. Tyvärr verkar de inte använda balkongen längre. Glöm inte öronproppar. Första halvtimmen är det mycket prat (och hög musik) som i alla fall inte jag hänger med på, men sedan börjar själva tävlingen.

Ibland finns det lägre entrepriser för Student, och det kostar ju inget att fråga om det gäller. Det kan nog vara olika från ställe till ställe.

Jag som är +62 kommer ibland billigare undan, men ibland går det inte för att man måste dessutom vara Citizens, dvs boende i NY. Gäller till ex för MTA-kort.

/PeterO
Av Goranl
14 juni 2011 10:24
Stort tack för alla bra svar och för ett fantastiskt bra forum.
Vi ser fram emot och känner oss bra förberedda för vår resa.

Reseguiden är helt klart ett ställe vi med självklarhet vänder oss till igen.

Mvh Göran..
Av Goranl
18 juni 2011 11:03
Läser om Metrocard som jag tänkte sonen och jag ska ha för en vecka. Läser att det ingår en omstigningsbiljett. Vidare att man får säga till om omstigningsbiljett.

Åker man inte fritt och gratis utan begränsning med Metrocard eller måste man köpa till omstigningsbiljett när man byter 2:a gången?
Av Peter_o
18 juni 2011 12:19
Köper man ett 7-dagars MTA-card för $29 så får man åka obegränsat på tunnelbana och buss (dock inte snabbussarna vars nummer inleds med ett X). Sedan man passerat en spärr är kortet låst 18 minuter innan man kan göra en ny passage.

Annars får man betala $2,50 per resa och det ingår då en omstigning med vissa restriktioner som jag inte lärt mig. Enkelresa med MTA-card löser man vid tunnelbanespärr eller betalar med mynt (obs) på bussen. Man får inte tillbaka någon växel så det gäller att ha exakta mynt. Jag tror det bara kostar 2,25 om man betalar med mynt. (Se mta.info).

Man behöver bara åka 2 resor per dag för att ett vecko-MTA-card ska löna sig. 7*2*2,25 = 31,50

/PeterO
Av Peter_o
18 juni 2011 12:37
Så här står det på mta.info:

A SingleRide ticket costs $2.50 and is available for cash only at the large vending machines. The SingleRide ticket is good for a subway or bus trip only within two hours of purchase. It gives you a free bus-to-bus transfer but you don't get a free transfer between subway and bus.

Dessutom tror jag att man inte får byta till samma linjenummer, dvs man får inte göra en returresa.

/PeterO
Av Hasse70
18 juni 2014 14:14
Snobben !
Vi landade I Newark I vintras, och man tar sig lätt in till Manhattan under en timme med lite väntetid, 50 min om det flyter på. Först tar du airtrain som tar dig till entrén, därefter går ni ut och över gatan och tar bussen till Penn station som tillhör New Jersey. Den kostar 1.5 dollar, sedan går man bara över gatan och tar pathtrain(pendeltåg) , den trippen kostar 5 dollar, där sitter man lugnt i 20 minuter och hoppar vid slutstationen som är World trade center. Och där finns såklart anslutande tunnelbana, detta låter kanske lätt och det var det också. Dom är väldigt hjälpsamma så det är bara att fråga på. Kom hem förra veckan då vi bodde i Queens, det var löjligt enkelt att ta sig in till Manhattan,2 stationer.Och då vi sparade hyfsat med pengar genom att bo där. Lycka till.