Något bra tips på resa??

2 sep. 2010 19:11
Visningar: 1567
Våren 2008 gjorde jag en resa till Orlando, Florida. Den staden har väldigt mycket att erbjuda, men om man vill se något av de ”verkliga Amerika” så är kanske inte just Orlando är det bästa resmålet.
En av dagarna gjorde vi en liten bilutflykt för att se något annat än bara Orlando. Då väcktes verkligen min nyfikenhet för resten av landet.
Därför är nu min fråga om någon kan ge mig något, eller några förslag på vart man ska åka. Det som jag vill göra är att få en chans att se dem amerikanska landsbygden. Dvs. komma någonstans där man kan se hur ”vanliga amerikaner bor.
Men jag tror att det blir trist att bara åka runt och titta på landsbygd, så jag tror att man bör åtminstone ha någon stor stad i närheten. Jag har varit inne på ett flertal alternativ:
Kalifornien, där har man ju mycket som jag tror vore fantastiskt att se. Med LA med Hollywood, Beverly Hills , San Diego osv. Sedan har jag varit inne på att se Toronto och den delen med Niagara-fallen. Jag fick även tipset om att Alabama kunde vara trevligt att se. Personen som föreslog det menade att där kan få in mer av sydstatskänsla. Samt att han tyckte att man borde göra en ”avstickare” till Graceland i Memphis för att kolla hur det ser ut där Elvis bodde.
Jag hoppas att det framgår av min lilla berättelse här att jag egentligen inte har en aning om vart jag ska åka (När jag ringde en resebyrå och bad om tips, så fick jag rådet att bestämma mig lite mer om vart jag ville åka, för att hon skulle ha en chans att hjälpa mig.) Så jag hoppas att någon här kan ge mig några bra tips.
Ska kanske tillägga att jag har för avsikt att vara borta mellan 10 och 14 dagar kanske.
Av Hawaii
2 sep. 2010 23:36
Har bott i USA i drygt 33 år och vet fortfarande inte vad det "verkliga Amerika" innebär. USA är ett så enormt stort och skiftande land, både vad gäller natur, människor och faktiskt även kultur att du kommer att ha mycket olika upplevelser berorende på vilka delstater du besöker. Orlando, New Orleans, New York City, en liten stad i mellanvästern, Seattle, San Francisco, Los Angeles, Honolulu, Hilo är samtliga platser i USA, men TOTALT olika varandra. Bestäm dig för vad du är mest intresserad av och res dit. På 10-14 dagar bör du koncentrera dig på ETT "område". D.v.s. antingen Kalifornien, eller någon annan stans men du har knappast tid att kombinera. Och allra bästa sättet att se så mycket som möjligt - ha tillgång till bil och kör runt i din egen takt. Ta det lugnt. Stanna där du vill stanna och gör nattstopp där det passar utan att planera det i förväg.
6 sep. 2010 14:27
Efter att ha funderat lite mera, så tror jag att det är Californien som jag är mest intresserad av. Så om någon har några bra tips på sevärdheter där, så vore jag väldigt tacksam.
6 sep. 2010 15:20
Jag/vi har varit i San Antonio Texas.
Där har du en salig blandning av storstad, landsbygd, närhet och matinspiration av god mexikansk mat. Texas är som det är, de är bäst om man tror på deras egna versioner. Men sanningen är att ni får en mix av det mesta USA har att erbjuda.
En annan (om ni har tid) toppenresa är att hamna i Los Angeles, hyra en bil och ta kustvägen upp till San Francisco med lite mellanbesök bl.a. i Sacramento (Californiens huvudstad). Helt underbar resa.
Ingemar
Av Rolf_52
6 sep. 2010 19:23
Om du har 14 dagar kan du köra tvärs över USA exempelvis motsvarande gamla route 66 från Chicago till Kalifornien. Men jag håller med Hawaii att det kan vara bra att koncentrera sig på ett område. Om du väljer Kalifornien som utgångspunkt kan du få en mycket varierad resa med fantastisk natur, klassiska storstäder, småstäder, spökstäder och Las Vegas. Hyra bil är ett måste men vilken känsla att få glida fram i det magnifika landskapet. Har själv rest mycket i USA och här är ett förslag på en rutt med utgångspunkt LA:

LA 3 dagar. Övernatta gärna sista natten utanför LA på väg mot Las Vegas exempelvis i Victorville. Sparar tid och pengar. Undvik att köra i morgon och kvällsrusningen – trafiken kryper fram.

Bil till Las Vegas 1 dag – se till att hålla dig på gamla route 66 så mycket det går. Övernattning LV. Spela inte bort reskassan.

Bil till Grand Canyon 1 dag. Övernattning. Boka i förväg. Se GC i solnedgång och soluppgång.

Bil till Las Vegas 1 dag. Övernattning LV.

Bil till Zion NP. Övernatta där. Boka i förväg. Se Zion i eftermiddags/kvällsljus + morgonljus.

Bil till Death Valley. Se DV i eftermiddags/kvällsljus och morgonljus. Boka i förväg jätteviktigt!

Bil till Lee Vining. Se Mono Lake och Bodie spökstad i eftermiddags/kvällsljus. Övernatta i Lee Vining.

Bil till Yosemite NP. Övernatta där. Boka i förväg.

Bil till San Fransisco. Stanna till i Napa Valley / Sonoma County på vägen. Köp några fina vinbuteljer.

San Fransisco 2 dgr.

Bil längs kustvägen till LA. Stanna till på vägen och se Hearst Castle. Använd eventuell extradag att upptäcka Carmel eller någon annan intressant kustort.

Flyg hem från LA.

Den här turen kan du lika gärna göra i omvänd ordning.Bästa tiden för den här rutten är september till början av oktober eller april-maj. Vill du se vattenfallen i Yosemite är senvåren att föredra. Kom ihåg att boka boende i eller i närheten av NP i god tid på nätet.

Har du fler dagar kan du göra en avstickare till San Diego på 2-3 dagar eller åka vidare från Zion till Bryce Canyon, Page (Antelope Canyon) och Monument Valley. Har du kortare tid på dig kan du stryka Zion eller Grand Canyon eller båda. Sen kan man ju stanna minst en vecka i LA eller SF om man diggar storstäder mer men då får man avstå ifrån många av de storslagna naturupplevelserna.

Hälsn Rolf

PS Kolla gärna den här länken http://www.reseguiden.se/forum/resor/nationalparker-i-sydvastra-usa-3371
6 sep. 2010 21:12
Tack för förslagen. Jag kommer att begrunda dem noga. Men jag vill informera om att jag inte bara är intresserad av Californien, bara för att jag skrev det. Jag läste på en sida att Iowa kan vara ett trevligt resmål om man vill få se gott om amerikanska små samhällen.
Fördelen med att åka lite längre norrut är ju att det är inte är så fruktansvärt varmt som det förmodligen är i Californien och så långt söderut.
Av Hkn
7 sep. 2010 08:15
Hej Vippkort,

precis som Hawaii, så gäller det att välja en tårtbit – och du nämnde Californien som nummer ett.

Landa i San Francisco.
Själva staden är intressant i flera dagar. Gillar du vin, sticker du norrut till Napa Valley. Vill du se världens mäktigaste bergväggar tar du en tur upp till Yosemite. OBS! Dessa är inga dagturer – för att slippa hetsa, ser du till att övernatta.

I San Francisco finns ett lite ruffigt hotell som jag gillar; det heter Phoenix. http://www.guidebook.se/?p=241

Åk söderut längs Hwy 1.
En poäng med att åka söderut är att du kör på rätt sida om du snabbt vill stanna och kolla något. Och det kommer du att vilja. Kan låta larvigt men du kan bli stående en stund för att komma upp på vägen och 'fel' körfält (jag åkte i juli – och då var det ganska tjockt på vissa sträckor).

Big Sur har varit mitt första stopp på Hwy 1. Vill du bo ett ställe med galen service, bo på Post Ranch Inn. http://www.guidebook.se/?p=233

Och ja, man behöver flera dagar för Hwy 1. Allra minst två, men även då blir det hetsigt.

Santa Cruz är ett skönt ställe. Väldigt tillbakalutat. Gillar du surfing stannar du flera dagar. Annars räcker det med att åka ut till Steamers Lane och bara kolla showen i någon timme. Närmare riktigt bra surfing kommer du nästan aldrig (du står på en klippa och de bästa surfarna passerar dig på riktigt nära håll). Se här: http://www.guidebook.se/?p=427

På vägen till LA stannar du och kollar sjöelefanterna (7 miles norr om San Simeon).

Los Angeles är ingen stad.
Det är ett område – ungefär lika stort som Skåne – och det finns 88 downtowns i LA. Här är det läge att planera. Att ta sig från West Hollywood till Santa Monica och Venice Beach kan vara ett projekt på en dryg timme. Körsträckorna är mindre viktiga trots att platsen är så stor. Allt handlar om hur trafiken flyter.

Hur länge du stannar beror på hur lång din lista är. En tur till Universal Studios är en dag. Disneyland är en annan dag. Gillar du berg-och-dalbanor startar du tidigt och åker norrut igen – till Valcenica och Six Flags Magic Mountain. Kolla http://www.sixflags.com/magicMountain/index.aspx

Palm Springs
Än så länge har det mest handlat om must-see-places. Kör hwy I-10 österut mot Palm Springs. Gör ett litet stopp och kolla vindsnurrorna i San Gorgonio Pass. Ett surrealistiskt ställe.
Det är inte långt till Palm Springs, bara 114 miles (runt 190 km) men det kan ta tid att komma ut ur LA...

Palm Springs är en liten resort där the Rat Pack brukade rumla runt förr i världen. Är du intresserad av arkitektur så kan du stanna längre här. Är du det inte; go for the drinks och bekanta dig med folk.

Joshua Tree
Från Palm Springs är det bara en kort väg upp till Joshua Tree National Park. Ett speciellt ställe. Det här är öken och det kan bli helvetiskt varmt. Bring water. Lots of it.

Har du mer tid, så åker du längre österut – mot Vegas, Death Valley och Grand Canyon. Men... jag tror att du är uppe i 10 dagar nu, så åk ner till Los Angeles och runda av – alternativt kör upp till Las Vegas för några dagars galenskap och flyg hemåt därifrån.

Till sist:
USA är inihelsicke stort. Jag har åkt Hwy 1 tre gånger och lagt in mer tid för varje resa. Och trafiktempot är inte som på Autobahn. Du kommer att vilja ta det lugnt. Du kommer att vilja stanna.

Vill du lära känna det 'verkliga' Amerika stannar du på ett ställe där du inte tänkt dig. Fixar ett rum och går ner på den lokala syltan och pratar med folk. Du kommer att kunna tillbringa många timmar på sådana ställen. Du är svensk, du är exotisk och människor kommer att vilja veta mer om dig. That's America. Och det verkliga Amerika finns precis överallt.

All the best,

:: håkan ::
Av Theelf
7 sep. 2010 08:36
Har ingen resa till Californien inplanerad - men har det antagligen snart! Mycket underhållande och välskrivet!
Av Rolf_52
7 sep. 2010 19:08
Så det är Iowa som gäller nu...haha....en bra site för tips om resrutter och sevärdheter i de mindre kända delstaterna är www.fodors.com men Iowa är en av de få delstater dom försummat...är sannolikt inte det hetaste resmålet i USA...men du behöver nog inte riskera värmeslag;)

Har dock själv varit i Iowa...Cedar Rapids och Iowa City...det var länge sen nu och det jag kommer ihåg är bilturen genom ett enormt platt landskap med majsodlingar...och chaffisen som var snacksalig...

det är som Hkn säger lätt att få kontakt med amerikanerna och amerika finns överallt men ser väldigt olika ut beroende på vart man åker...jag skulle hellre åka till Kalifornien;)
8 sep. 2010 09:18
Ja, det är väl tur att jag inte ska göra resan nu under hösten i alla fall, med tanke på att jag har så väldigt bra koll på vart jag egentligen vill åka...