Mysiga byar på Mallorca?

4 juni 2012 15:29
Visningar: 14169
Vi tänkte resa med familjen (inkl en 2-åring och en 4-åring) till Mallorca i september/oktober, men kan så lite om ön så vi skulle vilja ha lite tops om vart man ska åka.

Vi gillar verkligen mysiga byar som Puerto de Sóller + Sóller, så skulle gärna välja en liknande liten strandnära stad/by som är trevlig att traska runt i. Men samtidigt skulle vi vilja ha en finare och mer barnvänlig strand än den som finns i Puerto de Sóller.

Vi vill absolut inte bo i ett område med bara stora charter-hotell, utan gillar verkligen genuina små byar. Och fina små söta stränder! :)

Eftersom det är så lätt att komma till och runt ön, så spelar det ingen roll om det är charterresa eller reguljärt.

Tips någon?
Av Desires
4 juni 2012 17:11
Det finns så många genuina fina små orter på Mallorca. Ser att ni redan varit i Puerto Soller samt Soller, men kan hålla med om att de stränderna inte är så barnvänliga.

Vi hade bil när vi var på Mallis och besökte då flera små orter som var trevliga!
- Puerto Sant Elm längst ut på västra udden är en av dem, där var en kanonfin sandstrand och också väldigt långgrunt! Men där finns nog inga hotell mig veterligen......
- Stranden i Puerto Pollenza tyckte vi var fin, men kanske ej någon riktig sandstrand, är osäker på det.
- Däremot vet jag att det finns en fin sandstrand i mysiga Cala d'Or, det kanske vore något? Där har du en hel del hotell, men ändå inte så turistigt som hemska Alcudia t ex.
- En annan väldigt vacker strand som vi besökte är Cala Mesquida som ligger naturskönt på Mallorcas nordöstra spets, men såg inga hotell där heller.
- Cala Figuera är en gullig by med en fin fiskehamnn, norr om byn ligger en av de finaste sandstränderna på ostkusten, nämligen Cala Mondrago. Men även där måste man ta sig utanför byn när man ska bada!

Här kan du kika in vad jag skrivit om Mallorca när vi reste runt där, en del tips + många foton. Kanske du hittar något du gillar. http://www.desires.se/#post88

Denna sida har mycket Mallorca-info http://www.destinationmallorca.se

Hoppas ni får mer detaljerade tips från barnfamiljer som rest runt på Mallis, det är en underbar ö!

4 juni 2012 20:24
tack så mycket för alla tips! Jag spanade precis in hotell på Cala d'Or eftersom det var ett ställe jag fastnade för när jag letade efter mysiga ställen.

När man söker på 'fina stränder' så verkar det tyvärr som att de flesta inte har samma uppfattning som oss. 'Fina stränder' är tydligen så långa och så breda som möjligt, och det innebär även radvis med plastsolstolar. SJälv gillar jag små söta stränder i vikar mellan klippor! :)

Ska kolla in de andra byarna nu också. Tack!
Av Babbo
4 juni 2012 21:51
Den finaste sötaste lilla stranden på Mallorca tycker jag är Cala Gaviota i Colonia Sant Jordi:
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/281423
annars så gillar jag Cala Deia också :-).

Hm.....om det fanns en ort som var lika trevlig som Soller och hade en strand som Alcudia så skulle jag åka direkt :-). Nu finns ju inte det på Mallorca. De flesta gulliga pittoreska byar/städer ligger en bit in på ön. Med undantag av Palma då......

Puerto Sant Elm klickade inte riktigt med mig. Vet inte varför?
Puerto Pollensa är en turistort. Inte speciellt vacker bebyggelse, fast rätt ok strand (dock ingen gullig liten vik). Staden Pollensa däremot är fin, men ligger en bit från vattnet.
Cala Mesquida är en fin strand, (eller en ganska stor vik) men där finns ingen "by". Bara en massa hotell.
Cala Figuera var tidigare en urgullig liten by, men som sagts utan strand. På senare år har det byggts mycket och det står en del "husskelett" Hamnen är fortfarande bedårande men det räcker inte för en veckas semester. För att ta sig till Cala Mondrago måste man ha bil eller möjligvis hyra cykel.

Det är inte lätt! För det finns inget jämförbart med Soller/Puerto de Soller.
Dom finaste stränderna finns, förrutom den i Alcudia (långa och breda :-)), runt Colonia Sant Jordi. På ena sidan om orten ligger Es Dolc
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/266752
och på andra hållet kan man nå Es Trenc.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/281421
Colonia Sant Jordi är rätt ok om man bor vid hamnen. Dock nyare bebyggelse - inte alls som i Soller. Några kilometer inåt land ligger Santanyi som är en väldigt fin ort med sandstensfärgade hus. Det går buss dit.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/281422

Men är ni ute efter "småvikar" så kanske Cala D'or passar er. Men räkna inte med samma genuina stämning som i Soller.

Jag älskar den sydöstra och den västra delen av Mallis men dom är SÅ olika. Totalt olika resor.
(Ska lägga in mera bilder från syd-östra Mallorca snart)
5 juni 2012 09:21
Citerat från thinlizzy:
tack så mycket för alla tips! Jag spanade precis in hotell på Cala d'Or eftersom det var ett ställe jag fastnade för när jag letade efter mysiga ställen.

När man söker på 'fina stränder' så verkar det tyvärr som att de flesta inte har samma uppfattning som oss. 'Fina stränder' är tydligen så långa och så breda som möjligt, och det innebär även radvis med plastsolstolar. SJälv gillar jag små söta stränder i vikar mellan klippor! :)

Ska kolla in de andra byarna nu också. Tack!
Vi kom just hem från två veckor i Cala D'or. Vi åkte före högsässongen och ni åker efter vilket vi antagligen också gör nästa gång då vattnet lär vara varmare då.

Eftersom det var vår första resa till Mallis förutom frugans resa dit när hon var 7 så åkte vi runt mycket och tittade, bland annat för att se var vi skulle vilja bo när vi åker dit igen, för det blir nog fler gånger.

Vi är själv lite allergiska mot allt för "turistiga" ställen och valde Cal D'or för att det verkade vara lite mer genuint och mysigt, tyvärr var det inte riktigt som vi trodde, det var inte överbefolkat eftersom det var så tidigt men redan andra veckan märktes det att det blev mer folk och lite mer stimmigt, kan bara föreställa sig högsässong när alla dessa barer och restauranger är fulla med turister, de små (men väldigt fina) stränderna och hotellpoolen överfulla :-(

Den största nackdelen var dock att man knappast märkte att man var vid havet, förutom de små stränderna och småbåtshamnen som för övrigt inte alls var så trevlig och mysig som vi föreställt oss, så har man ingen kontakt alls med havet. Hade vi inte haft hyrbil och åkt runt så hade vi varit väldigt trötta på Cala D'or redan efter en vecka :-( det finns inte mycket alls att se och göra, knappast heller något genuint spanskt.

Själv kommer vi antingen åka till Playa Palma eller mest troligt Playa d'Alcudia trots att det är en riktig turistort. Det var i alla fall lite större och med närheten till städer (Palma är ju riktigt trevligt). Det som avgör är den finare stranden och strandpromenaden i Pt. d'Alcudia men som sagt det måste vara i slutet av sässongen så man slipper det värsta av baksidorna med massturismen.
5 juni 2012 09:37
Ja, det är nog dilemmat. Byar med små gulliga vik-stränder, som man kanske tröttnar på efter några dagar pga brist på saker att göra, VS större charter-ställen med jättestränder men mer att göra.

Det borde ju finnas ett ställe som Sollér, med både hamn och by med mysiga torg och gator som man inte tröttnar på (som dessutom har gulliga spårvagnar och tåg), OCH strand, tycker man.

Vi kan tänka oss att dela upp veckan och vara på 2 helt olika ställen, så det kan vara en lösning.
Av Babbo
5 juni 2012 10:43
Hamn, tåg, spårvagn, strand och by - då får ni åka till Palma! Eller välja en annan ö.

Att bo på två ställen är annars en bra lösning, som vi under våra många resor till ön, brukat göra. Och minst ett par nätter i Palma :-)