Mysigt lokalt ställe på Mallorca utan ölturism??

Av Pepitan
21 apr. 2013 14:26
Visningar: 4448
Hej!

Vi tänkte besöka Mallis 3 veckor i Juni- Juli med vår 7månaders son och då varken jag eller min man varit där tvekar vi nu om var man ska bo.... någon som har tips??

Vi talar språket och älskar landet men vill ej hamna på massturism orterna, där får gärna vara turister men inte ölturister! Är aktiva och planerar att vara ute och röra på oss mycket vid hav och i natur... vill vi bo lugnt men kunna gå ut och äta en genuin paella nån gång emellan!

Har kollat upp bostäder att hyra och just nu står det mellan boende i Puerto Soller, Puerto Pollenca och Belem (Arta). Någon som har erfarenhet av nämnda orter?? Eller något annat guldkorn att rekommendera?

Tack på förhand!
Av Theelf
21 apr. 2013 15:04
Hej Pepitan,

Tycker att Mallorca är bland det bästa som finns. Har inte varit där så många gånger men har ändå några favoriter jag gärna delar med mig av. Först kommenterar jag de ställen du tänker på just nu:

Puerto Soller: En besvikelse för mig. Dåligt badvatten, många charterhotell. På mig låter det som om du inte vill ha detta. Massturism är vad du får här. Däremot är staden Soller (som inte ligger direkt vid havet) väldigt fin.

Port de Pollenca: Ganska stort samhälle men jag gillar det skarpt. Fin strand. En del bra restauranger. Nära för utflykt till Platja de Formentor. Men visst finns det ölturism här.

Cala San Vicens: Min favorit. Litet samhälle vid tre små vikar. Fantastiskt badvatten. Ligger på "baksidan" av Formentorhalvön. Kolla gärna in Hostal Oriola ett enkelt välskött pensionat som drivs av två bröder. Från Cala San Vicens kan man göra många trevliga utflykter till fots.

Hälsar,

TheElf
Av Babbo
21 apr. 2013 18:01
Hej,
Jag har erfarenhet av alla ställena. Fast menar du inte Betlem?
Av Puerto de Soller och Puerto Pollensa så skulle jag välja Soller. Båda ställen är fina - och då menar jag städerna som ligger en bit upp från kusten, inte respektive hamn.
Området runt Soller är otroligt fint, men stranden i Puerto de Soller är ganska liten och inte så mysig. och det är ganska turistiskt runt hamnen (dock ej "ölturister" som i Magaluf).

Puerto Pollenca är än mera turistiskt, men har en finare strand än Soller. Själva Puerto Pollenca gillar jag för övrigt inte.
Om ni väljer att bo uppe i någon av städerna Soller eller Pollenca så är det otroligt varmt i juli.....

Betlem skulle jag välja bort. Tråkigt, dålig strand och ganska "off".

Mallorca är så varierande, så egentligen skulle ni bo på olika ställen för att riktigt lära känna ön. Mina tips är:
- Palma måste upplevas ett par dagar. Palma visar upp en helt annan sida på kvällen när dagsturisterna åkt "hem".
- Området runt Soller. Underbart vackra berg. Men för att bo här så kanske inte man ska vara enbart fokuserad på sol och bad.....utan mera en fin milö, fina vandringsleder och mysiga små byar som Deia och Fornalutx.
- Colonia Sant Jordi, i det sydöstra hörnet. Här bor man för närheten till öns bästa sandstränder och för närheten till Santanyi (mysig ort med sandstensfärgade hus). Här finns också möjlighet att promenera till nästan ödsliga stränder ( ja, nästan.....ödsliga). Möjlighet att hyra en liten eka eller att åka på utflykt till ön Cabrera.

Vill ni hitta ett mera "lokalt" ställe så blir det nog en bit ifrån havet . Där finns många.

Tror ni får fundera över:
Ska ni bo på samma ställe hela tiden?
Hur viktigt är det med fina bad?
Har ni tillgång till hyrbil?

http://www.reseguiden.se/forum/resor/sydostra-mallorca-6084
http://www.reseguiden.se/forum/resor/palmas-grander-och-plazor-5044
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/kvallsljus-mallorca-spanien-34418
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/i-utkanten-av-soller-mallorca-spanien-108548
Av Desires
21 apr. 2013 20:10
Ja Mallorca är verkligen en fin ö, och jag skulle också rekommendera att ta er runt här, för det finns så många platser som är fina.

Men förstår verkligen om ni som reser med en liten baby hellre vill bo i en rofylld, mysig ort utan en massa "ölturister" och sådana platser finns det egentligen också gott om på Mallis.

-En liten by som vi gillade när vi hade bil och åkte runt på Mallis är lilla pittoreska Cala Figuera. Ett hotell där som är enkelt, trevligt och har ett perfekt läge är Hotellet Villa Sirena. Här kan ni ta ett dopp direkt från klippan och det ligger flera mysiga restauranger precis utanför. Väldigt lugn och mysig liten ort tyckte vi! En del turister var det där i denna lilla fiskeby, men inte tillnärmelsevis lika mycket som på platser som Puerto Soller, Soller, Puerto Pollenca t ex. (Fast vi gillade dessa platser också (Trots att det var mer turistigt...)

- Även byn Deia är ju riktigt mysig och genuin. Men som Babbo säger här ovan beror det också på om ni vill vara på ett ställe i 3 veckor, eller om ni kan tänka er att åka runt lite.

En väldigt vacker sandstrand som vi besökte är Cala Mesquida som ligger naturskönt på Mallorcas nordöstra spets. Där var det för 10 år sedan ganska lugnt, mest villor i närheten och några få hotell. Ska ni vara nära en riktigt skön sandstrand kanske det är mysigt.(Har sett att det även går charterresor hit nuförtiden, men vacker strand var det och ett lugnare område.)

Vill du se lite foton från olika platser på Mallis kan du titta in här http://www.desires.se/#post88
Av Babbo
21 apr. 2013 20:17
Cala Mequida är långt ifrån genuint......bara en massa hotell och ofta höga vågor (dvs inte barnvänligt).

Cala Figuera, var en gång min favorit på Mallorca. Tyvärr, har byn nu bara den vackra hamnen kvar :-(. Resten är en massa "hus-skal", där drömmen om ett paradis slutade.......tråkigt.
Av Desires
21 apr. 2013 21:06
Jaha, bra att du vet Babbo, det var ca 10 år sedan jag var där... och alla platser på dessa turistöar förändras ju fort! Men genuint sa jag inte att Cala Mequida var, bara en jättefin strand i lugnt och mysigt villaområde med få hotell (men det var tydligen DÅ det.........!!) När vi var där blåste det alldeles lagom och för en så liten baby kanske det inte är så viktigt med barnvänlig strand, men tråkigt att det är så många hotell där nu då.

Och Cala Figuera som var så mysigt......trist!!
Av Babbo
21 apr. 2013 21:47
Citerat från desires:
Jaha, bra att du vet Babbo, det var ca 10 år sedan jag var där... och alla platser på dessa turistöar förändras ju fort! Men genuint sa jag inte att Cala Mequida var, bara en jättefin strand i lugnt och mysigt villaområde med få hotell (men det var tydligen DÅ det.........!!) När vi var där blåste det alldeles lagom och för en så liten baby kanske det inte är så viktigt med barnvänlig strand, men tråkigt att det är så många hotell där nu då.

Och Cala Figuera som var så mysigt......trist!!
Visst är det trist! Vi ska tillbaka sent i sommar, till den sydöstra kusten. Får se om vi hinner besöka Cala Figuera igen. Sist blev vi som sagt besvikna. Hotellet vi brukade bo på (som låg så fint med havsutsikt) var rivet och tomma husskal var resultatet.....fastighetskrisen i Spanien har nu kommit till Mallorca :-(. Jag vill gärna minnas Cala Figuera som det var........fast den gulliga hamnen är ju kvar :-)

När det gäller Cala Mesquida så finns det en fin vandringsväg till Cala Ratjada. Den går man lätt fram och tillbaka på några timmar.
Av Pepitan
22 apr. 2013 07:52
Tack Theelf, Babbo och Desires för era snabba inlägg med bra synpunkter!

Ja, vi kommer att ha hyrbil och skulle helst bo på samma ställe då vi har en massa grejor men nu börjar jag tveka.. Kanske ska vi ta två längre stopp i tre veckor och sedan såklart några dagar i Palma..

Närhet till hav känns viktigt då vi ska dit under den varma tiden men inte nödvändigtvis för att ha fina stränder och ligga och sola hela dagarna.. Men jag känner på mig att det kommer bli bra... :-)
Av Desires
22 apr. 2013 10:16
Hej igen!
Även Illetas vid Palmabukten är lugnt och skönt med en liten baby tror jag. Där ligger flera fina mindre sandstränder i vikar med gröna omgivningar bland villor och en del restauranger. Illetas är en lugn och fridfull ort men ändå nära till Palmas storstadsliv. Där var - i alla fall när vi var där för 10 år sedan - inte proppfullt med restauranger och barer, utan endast trevliga matställen och inga vrålande ölturister. Därifrån var det lätt att ta sig in till Palma med buss, så det kanske också är något för er...
Av Babbo
22 apr. 2013 11:39
Hoppas ni får en härlig tid på Mallorca Pepitan. Berätta gärna när ni kommer tillbaka.

En liten varning bara. Lite tråkigt att behöva skriva men, men.
Tyvärr har det på senare år kommit ganska mycket maneter runt kusten på Mallorca :-(. Västkusten är värst drabbad. Det är små bruna brännmaneter som är värst. Titta alltid noga i vattnet innan ni går i och kolla flaggningen på stranden. Så om man en varm, solig dag knappt ser någon bada, så vet man varför..........