Invigningen av Berlins nya internationella flygplats försenad...igen

Av Sierra
20 maj 2012 23:37
Visningar: 338
Invigningen av den nya flygplatsen Berlin-Brandenburg, IBB, kan komma att skjutas upp till mars 2013. Den skulle ha tagits i bruk i juni 2012 men pga brister i bl a brandsäkerheten är man tvungen att senarelägga öppnandet.

Tusentals flygturer var inbokade, företagen väntade på att kunna flytta in, stora affischer som marknadsför juni-invigningen pryder fortfarande stadsbilden. Förseningen kostar flygbolagen stora pengar när nu planerade flygningar måste planeras om och passagerare informeras.

En ny stor flygplats, Berlin-Brandenburg International Airport, skulle ha slagit upp portarna den 3 juni. Nu har dock öppnandet av IBB skjutits upp på obestämd tid på grund av att man inte har lyckats uppfylla kraven på brandsäkerhet. Dessutom håller säkerhetsarbetet, räddningstjänst och liknande installationer enligt flera Berlintidningar inte heller måttet.

Efter flera krismöten i början av maj beslutade ledningsgruppen för bygget av den nya storflygplatsen Berlin- Brandenburg att skjuta upp öppnandet.

Enligt Rainer Schwartz siktar man nu på att öppna Berlin- Brandenburg för trafik "efter sommarpausen". Enligt senaste uppgifter kommer flygplan att kunna lyfta från den nya flygplatsen tidigast i mars nästa år.

Flygbolagen måste nu avbryta sina planerade flyttningsoperationer något som upprör bland andra Air Berlin som satsar stort på den nya flygplatsen. Lufthansa, som i samband med öppnandet av Brandenburg skulle öppnat drygt 30 nya direktlinjer från Berlin, arbetar också med målsättningen att dessa ska komma igång som planerat, trots förseningen.

De som bokat flygbiljetter på flyg som skulle ha landat på den nya flygplatsen behöver inte oroa sig. De båda nuvarande flygplatserna Schönefeld och Tegel kommer att fortsätta att vara öppna tills den nya flygplatsen invigs.

Berlin- Brandenburg ska ersätta de två nuvarande flygplatserna Tegel och Schönefeld. Den nya flygplatsen skulle ursprungligen ha tagits i bruk år 2007, men tidtabellen har skjutits fram upprepade gånger.

Källa: Infrastrukturnyheter