Vilken flygplats, Berlin-Tegel eller Berlin-Schönefeld?

7 sep. 2013 11:36
Visningar: 18006
Misstänker att denna fråga redan har tagits upp, men jag skulle vilja ha lite mer "up-to-date" svar 2013.

Jag planerar att för första gången besöka Berlin i höst, och undrar spontant vilken av Berlins två flygplatser man bör resa till/från? Nu tänker jag inte på flygbolag eller biljettpris, utan mer tillgänglighet och smidighet.

Vilken flygplats rekommenderar ni? Jag tänker på resa mellan flygplatsen och Berlin. Vilken har bäst framkomlighet till innestaden? Går det bussar/tåg/tunnelbana dygnet runt och vilket alternativ bör man välja som "första gångare" i Berlin?

Jag ser att de flesta flygbolag som flyger mellan Arlanda och Berlin landar sent på kvällen, både i Tegel och Schönefeld, därför undrar jag hur framkomligheten är på kvällen?
Tegel verkar ligga närmare innerstaden men Schönefeld kommer ju mer eller mindre ingå i den nya Brandenburg-flygplatsen; Innebär det att Schönefeld har bättre kommunikationer in till stan?

Vore jättetacksam om någon med egna erfarenheter kunde tipsa mig.
7 sep. 2013 12:51
Nu är ju inte jag rätt målgrupp för frågan ("Ni med erfarenhet") men jag kanske kan komma med tänkbara tips ändå :)

Tegel som är huvudflygplats och ligger mycket närmare måste ju vara den bästa att välja utifrån de kriterier du nämner (bortsett från att en förstagångsresenär kanske inte vill komma till en så stor flygplats, då är ju den mindre mer hanterbar).

Var du skall bo spelar förstås in, huruvida flygplatstransporten trafikerar din närmaste hållplats eller om du måste byta.

Den största flygplatsen har mycket bättre förbindelser. Flera alternativ och det går fortare.
Kolla dina flygtider och kolla sedan tidtabellerna för resp flygplats här:
http://www.vbb.de/en/index.html
7 sep. 2013 13:56
Givetvis är allas tips välkomna! :)

För mig spelar det ingen roll hurvida stor flygplatsen är, gillar att spendera tid på flygplatser men undrade mer vilken som har "bäst rykte" om sig. Ska inte checka in väskor eller liknande, så något strul med väskor kommer det inte att bli. Men köer, säkerhetskontroller, butiker - hur är det med sånt? Vilken flygplats är trevligast att spendera tid på?

Märkte nu att lågprisflygen använder huvudsakligen Schönefeld, innebär det att deras billiga biljetter beror på dyr transport in till Berlin?

Jag funderar främst på hotell i stadsdelen Mitte, som jag läst ska vara bra ställe att bo på som turist. :)

Låter som att Tegel är att föredra då, då de flesta flygen från Stockholm sker på kvällen. Första gången jag reser till en stad vill jag helst ha god tid på mig att navigera fram, lär ju inte vara så enkelt på kvällen.
7 sep. 2013 15:15
Citerat från Sebbivism:
Givetvis är allas tips välkomna! :)

Märkte nu att lågprisflygen använder huvudsakligen Schönefeld, innebär det att deras billiga biljetter beror på dyr transport in till Berlin?
Ja, precis, och det kan ju vara en indikator värd att titta på. Att jämföra med andra flygplatser med lågprisflyg.

Eftersom det är längre dit blir det ju förmodligen dyrare transport också, eller om inte dyrare en som tar onödigt lång tid. Enligt länken jag skickade så kostade det ca 2 euro från Tegel och 3.20 från Sch. Så svinigt dyrt är det ju inte. Jag tror flygplatsen mer har nackdelar som färre transportavgångar och "knöligare" färdsätt. Ev kräver de byten.

Mitte har jag ingen erfarenhet av, skulle själv välja att bo söder om Djurparken och nära Kuh'damm. Men Mitte ligger ju i gamla Östberlin och sevärdheterna där så det verkar också bra!
Av Pelle77
7 sep. 2013 22:44
Välj Tegel! Enkelt att åka in till stan. TaTxl-bussen till närmaste U-bahn så är ni snart i Mitte. Vi valde att bo på Hilton som ligger vid Mitte och den stadsdelen är perfekt för sighteeing. Jag kommer att åka tillbaks inom några månader och väljer samma flygplats o samma läge en gång till.

Brandenburg flygplatsen verkar ligga lååångt fram i tiden..

http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g187323-i135-k3804950-Tegel_airport_to_Mitte-Berlin.html

Bvg är perfekt, går att skriva in hotell så grejar den det!