Hyra bil på Mallorca?

Av Idaahl
12 juni 2018 18:46
Visningar: 1424
Hejsan!!
Ska till Mallorca nu i sommar. Har fått/sett tips om att hyra bil och skulle vilja prova på att hyra bil, men har lite frågor funderingar kring detta som jag hoppas att någon här inne kan svara på! Något som kanske är värt att veta är att jag haft körkort i 6år och har även lastarkort (maskinlastare), jag tycker själv att jag är en ''van'' förare men har ingen erfarenhet av att köra bil utomlands, mer än i Sverige och Danmark. Kommer bo i PalmaNova/Magaluf och vill ta mig upp mot Sa Calobra och Cap de Formentor och däromkring som är ca: 1,5-2h bilfärd. Mina frågor/funderingar är alltså:

• Hur är trafiken på Mallorca? (Trafik /breda eller tajta vägar/ skyltar /lätt att hitta/ parkering)

• Någon som känner till trafikreglerna? (om det är någon speciell regel som är annorlunda jämfört med hemma i Sverige)

• Skulle jag som bara kört i Sverige förut klara av att köra i Mallorcas trafik?

• Vad ska man tänka på när man hyr bil? (försäkring/olyckor/repor/etc)

• Känner ni till något bra ställe som hyr ut bilar i områdena palmanova/magaluf/palma?

• Någon som vet om det finns bra med parkering runt Sa Calobra/Cap de Formentor?

• Några andra tips? ex: något man inte får missa att besöka när man är däromkring? osv.

Hoppas på många bra tips!
12 juni 2018 20:29
Mallorca är en underbar ö att bila på!

Trafiken är lugn, mycket turister, utom kanske i Palma men där går man runt.

Kommer inte på något konstigt. Vägarna är allt från smala serpentinvägar, skogsvägar, smala gator i byar till fin motorväg, bra skyltat och bra standard jämfört med Sverige överlag.
Du borde inte ha problem!

Hyrbil, vi hyrde av Sixt, perfekt, splitter ny bil. I Spanien är väl största problemet att de är slarviga med bilarna, parkeringsskador verkar de se som självklara :( försäkring med självriskseliminering eller om du har det genom försäkring/kreditkort är en bra ide.

Parkeringen var inte direkt någon höjdare på Cap Fermentor, anarki och ställa bilen där den fick plats gällde när vi var där.

Kör runt på hela ön, finns för mycket att se för att räkna upp ;)
8 juli 2020 22:01
Hej! Jag vet att den här frågan är mer än två år gammal men jag ville bara ge information för dem som läser efter de har googlat samma sak.

HUR ÄR TRAFIKEN PÅ MALLORCA?
Jättelugn, för det mesta. Ibland är det ganska mycket trafik i Palma men det är aldrig som i storstäder i andra delar av Europa.
En motorväg ringa in Palma och Ma-13 gå norrut från Palma till (nästan) Alcúdia på den andra kusten. Motorvägarna är alltid mycket lugna men spanjorerna kör för nära varandra: se till att du håller distansen för att inte ha en dålig olycka.
De flesta vägar är breda och lätta att köra på men några vägar (till ex. på Cap de Formentor eller vägen till Sa Calobra) kan va jättejättetajta och du måste köra väldigt försiktig och inte för fort.
I städarna är det inte alls svårt att hitta parkering och vägarna är inte tajtare än i andra europeiska städer. Kör du till Cap de Formentor, trots det, kan det vara nästan omöjligt att parkera bilen om du kommer fram efter kl. 10.

TRAFIKREGLERNA
Reglerna i Spanien är inte så olika dem i Sverige. Högerregeln gäller i städerna och byarna (men ute i landet ligger det vägmarkeringar vid korsningar). MEN: spanjorerna följer inte trafikreglerna som bra, välskötta svenskar och du ska vara medveten hela tiden. Dessutom är vägmarkeringar inte lika tydliga (eller logiska) som i Nordeuropa.

SVERIGE vs SPANIEN
Har du kört i Sverige så kan du absolut köra på Mallorca. Trafiken är mycket lugnare än i vilken svensk stad som helst och du kommer att känna trafikreglerna sååå mycket bättre än den största delen av spanjorer. Va bara lite försiktigare.

HYRA BIL
De bästa car rental companies finns i flygplatsen (PMI) och du känner redan deras namn (Avis, Europcar, Sixt, etc). Några företag ligger 5-10 minuter borta och du behöver ta bussen (som företaget ordna till dig) till kontoret (om det inte stör dig kan såna företags hyrbilar vara billigare, men kolla var kontoret ligger innan du bokar!).
Låt dig inte frestas att hyra en stor bil – de här är för amerikaner som vet inte än hur tajta europeiska vägar kan va och som aldrig kommer försöka köra på vägarna på Cap de Formentor t. ex.. Tänk på att om du skulle köra i Stockholms Gamla Stan.