Alcudia för nybörjare

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Det finns nog ingen mer perfekt charterort för barnfamiljer än Alcudia: en perfekt långgrund strand, massor att göra och bara tre timmar med flyg. Här är en nybörjarguide till Mallorcas charterparadis Alcudia.
Publicerad 4 februari 2020

Staden Alcudia i Mallorca är liten och det är lätt att hitta. Huvudgatan är Carretera Dárta som går bakom strandhotellen. De två stora områdena med restauranger och barer är hamnen, Puerto Alcudia, och gatan Avinguda de Pere mas I Reus.

Perfekt sandstrand

De flesta hotell ligger längs den en mil långa stranden Playa de Alcudia. Sanden är perfekt vit med kristallklart vatten. Den långgrunda stranden börjar i norr vid den moderna hamnen och blir sedan gradvis djupare ju längre söderut man kommer. Det är i den norra änden som de flesta sport- och badaktiviteterna finns. Här kan du åka bananbåt, åka paddelbåt eller vattenskidor – eller bara hyra en solstol och parasoll.

Gångavstånd till nästan allt

Om du vill njuta av bad och sol så behöver du inte lära dig bussturer eller hyra bil. Allt finns inom gångavstånd (till och med bergstoppen Puig Sant Marti). Tröttnar du på promenaderna så kan du hyra cykel eller hoppa in i en av många lokala bussar eller taxibilar.

Mallorca-maten du inte får missa

I Alcudia kan du välja mellan hundratals olika restauranger. Här finns flera spännande lokala maträtter. Den knallröda korven sobrasada görs märkligt nog av de lokala kolsvarta Mallorca-grisarna. Trots att färgen kommer från kryddor är korven mild. En annan specialitet på Mallorca är frito mallorquin. De exotiska ingredienserna i Mallorcas egen pytt-i-panna är fänkål, lever och färska ärtor.

Romerska ruiner och vattenpark

Bara någon kilometer norr om badorten Alcudia ligger den historiska staden. Här finns det ruiner efter en romersk teater, medeltida stadsmurar och en tjurfäktningsarena. Om barnen tröttnar på dammiga ruiner så finns det en stor vattenpark, Hidropark, precis väster om centrum.

Utflykt till Formentor

Den vackraste stranden på Mallorca ligger några mil norrut på halvön Formentor. Här brukade filmstjärnor som Charlie Chaplin och Grace Kelly bo på det femstjärniga hotellet. Du tar dig hit med någon av många olika buss- och båtturer.

Så tar du dig Alcudia

Det enklaste sättet att tag sig till Alcudia är att åka med något av de stora charterbolagen, men du kan också välja reguljär- eller budgetflyg. Att flyga till Mallorca tar runt tre timmar. Men du landar i öns huvudstad Palma, Alcudia ligger fem mil bort i öns norra ände.

Planera din resa till Mallorca på Reseguiden

Charter till Alcudia
Alla charterresor till Mallorca
Tips & inspiration Mallorca


Flyg och hotell till AlcudiaSoliga erbjudanden till Alcudia