dubbla efternamn på kryssning med reguljärflyg

1 okt. 2016 09:45
Visningar: 234
Har nyligen gift mig och tagit dubbelt efternamn. Då det inte är lagligt med fler än 1 efternamn i Sverige hamnar det andra som mellannamn. Så det skulle vara Emma Andersson Svensson. På Skatterverket står det vårat gemensamma efternamn Svensson. Men går jag in på ratsit eller hitta så står det både Andersson Svensson på mig. Min resa är bara bokad i Svensson. Ska åka på en kryssning i Karibien och utgår ifrån Florida. Jag har inte fått papprena än så har inte skaffat något pass än. Ringde upp ving som skrämde upp mig rejält! Skulle kosta massa pengar men hon var inte alls säker..Någon som har koll? Sen så bokade jag i min mans tilltallsanamn i bokningen, men det är hans tredje namn i raden. Tydligen ska hans första namn stå istället för hans tilltalsnamn??? Hjälp mig snälla!
1 okt. 2016 10:23
Man ska skaffa nytt pass om man bytt namn (t.ex. gift sig)
Men! Är det tätt inpå resan så rekommenderar de att man genomför resan med sitt gamla pass och skaffar nytt efteråt, så är resan nära förestående så kör på det, det blir minst krångel.

"Ny resehandling efter namnbyte
Vid byte av namn, personnummer eller samordningsnummer, måste du alltid byta pass och nationellt id-kort. Söks resehandlingen i nära anslutning till bytet ska ett personbevis på ändringen, medtas vid ansökningstillfället. Om resa planeras i nära anslutning till vigseln är rekommendationen att boka resan i namnet som används före vigseln. Ansökan om nytt pass kan göras efter hemkomsten." från https://polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Fakta-om-pass-och-nationellt-id-kort/

Mannens förnamn beror ju på vad som efterfrågades vid bokning, "alla förnamn", första förnamn" eller bara "förnamn". Sen beror det ju på hur nog just de ni ska resa/flyga med är och det är ju väldigt svårt att gissa. Jag har aldrig fått problem oavsett vilket förnamn jag angett och de flesta brukar svar likadant här i forumet, förmodligen kommer svar från någon riktig expert på området här snart ;-)
1 okt. 2016 11:21
När jag pratade med Ving så sa dom att det speciellt var viktigt just med namnen när man ska åka kryssning. Då var det speciellt. Hade man bokat charter så skulle det vara tilltallsnamnet, jätte märkligt tycker jag.

Nån som har speciellt erfarenhet när det gäller kryssningar?
1 okt. 2016 17:14
Det där med tilltalsnamn spelar ju ingen roll för mågon annan än en själv, med andra ord så finns inga sådana krav när man reser charter.

Det är alltid bäst att göra det som är enklast: att boka i det namn som står först i passet. Har man två namn på efternamnsraden hade jag skrivit båda, men bara ETT förnamn (det första). Därmed inte sagt att man blir nekad resa om man bokat i något av de andra namnen. Det viktiga är att man förstår att det är samma person.