Hjälp! Jag glömde mellannamnet i flygbokningen

Av Mmysan
8 aug. 2011 00:34
Visningar: 10626
Hej! Hoppas att nÅn kan hjälpa mig med ett problem som gnager i mitt huvud. Jag bokade i helgen via en sökmotor biljetter till los angeles med en mellanlandning i London. Fyllde enligt rutin i namnen, vilket var för och efternamn. Det är det enda jag alltid har gjort... Iefterhand när det var bokat och betalt läste jag att man skulle/måste fylla i namnet som det står i passet, alltså även mellannamnen om sådana finns! Detta har ju jag då inte gjort. Hindrar de mig från att åka nu då? Samma sak gäller min medpassagerare.
Jag har försökt kolla upp detta och på researrangörers hemsidor så står det att man ska fylla i fullständiga namn i deras resevilkor och det uppfattar jag ju som att det ska man alltid göra då. Vilket jag aldrig gjort.. Har dock läst att USA införde nya regler förra vintern att man måste ha samtliga namn!!
What to do? Har nån varit där nyss och kanske också bara använt för och efternamn? Hur fungerade det? Har nån erfarenheter att dela med sig?
Tacksam för snabbt svar!
My
Av Bonanza
8 aug. 2011 02:12
Har ingen erfarenhet av att resa till USA, men du borde absolut kontakta bolaget och ändra! Passkontrollanterna "over there" är väl inte direkt kända för att vara flexibla i sin myndighetsutövning...

//Mathias
Av Annl
8 aug. 2011 02:47
Hej,

När du skall resa till USA måste du i din bokning uppge samtliga namn - såväl förnamn och efternamn och i den ordning som det står.

Enligt uppgift på bokningssajterna går detta inte att ändra i efterhand så du måste ta kontakt med researrangören eller flygbolaget för att kolla upp detta.
Av Peter_o
8 aug. 2011 12:38
Citerat från bonanza:
Har ingen erfarenhet av att resa till USA, men du borde absolut kontakta bolaget och ändra! Passkontrollanterna "over there" är väl inte direkt kända för att vara flexibla i sin myndighetsutövning...

//Mathias
Nja, det är ESTA passmyndigheten tittar i då du åker in i USA.

/PeterO
Av Asok
8 aug. 2011 13:05
Det beror också på vilket flygbolag du reser med. Det är främst amerikanska flygbolag som "kräver" att alla namn skall stå på biljetten.
8 aug. 2011 13:06
Detta ställer visst till mycket bekymmer! I onödan?

Jag tittade just på SAS hemsida (vet inte var Du bokat, länka gärna till deras vilkor), där står det såhär:

"Passageraruppgifter
För resor till/från och inom USA kräver de amerikanska myndigheterna att alla dina namn, d v s för-, mellan- och efternamn (som utskrivna i passet), samt kön och födelsedatum förs in i bokningen. Detta gäller även ”Redress number” om du har fått ett sådant av de amerikanska myndigheterna (t ex om du har haft upprepade problem med att få boardingkortet godkänt). Dessa uppgifter ska finnas i bokningen minst 72 timmar före avresa. Om informationen saknas 72 timmar före avresa kan du bli nekad ombordstigning. Du är själv ansvarig för att dessa uppgifter har lämnats till SAS i tid. För bokningar gjorda inom 72 timmar före avresa måste informationen lämnas vid bokningstillfället. Om du inte redan har lämnat dessa uppgifter vid bokningstillfället, kan du ange dem via formuläret nedan eller till höger."

Det står alltså att alla namn ska anges som i passet i bokningen. Det står inget om att de ska vara med på biljetten!
Att uppgifterna ska vara med i bokningen är för att flygbolagen är skyldiga att lämna APIS uppgifterna till myndigheterna annars får de inte transportera passageraren till USA. Det finns inga krav på själva biljetten från myndigheternas sida, som Peter skriver så så är det ESTA de är intresserade men även APIS (Advance Passenger Information System).

När man gör en bokning på SAS står det såhär:

"Skriv för- och efternamn exakt som de stavas i passet."

Står alltså inte "alla", och inget om mellannamn.

På sas finns dessutom länkar till APIS så man kan fylla i dessa uppgifter efteråt (om det är mer än 72 timmar till avgång). Gå in på det flygbolag som Du ska åka meds hemsida och se hur det ser ut där.

Mellannamn är för övrigt inget förnamn utan om man t.ex. heter Sven Anders Svensson Andersson och kallas Anders så är Sven och Anders förnamn varav Anders är tilltalsnamn, Svensson är mellannamn och Andersson Efternamn.
8 aug. 2011 19:21
API kan fyllas i före avresa, men annars görs det vid incheckningen (passet scannas, dvs det blir exakt som i passet). Då ska det stå som i passet, annars är det skit samma. Jag lovar.
Av Mmysan
8 aug. 2011 21:18
Tack för era svar :)
Jag ska åka med American Airlines , alltså ett amerikanskt bolag... Men jag pratade med dem idag och de la in det fullständiga namnet i flight securityn, som ett tillägg i bokningen så att säga. De sa att jag inte bör oroa mig, de har aldrig hört eller fått rapporterat att någon har haft problem med att tilltalsnamnet står på biljetten. Egentligen skulle det stå första namnet som står i passer då det är det som läggs in av automatik om
Man skrivit alla namn som står i passet. Jon kunde givetvis inte garantera att det skulle gå problemfritt men hon trodde det. Att det inte skulle vara problem. Nu har hon ju dessutom kompletterat uppgifterna som sagt, det är väl de uppgifterna checkinpersonalen tittar på antar jag... Att ändra namnen på biljetten kan de inte. Men som skrivet så verkar det ju inte ha nÅn betydelse då det viktiga är att det finns i bokningen.
Jag ska dock göra helt rätt på estan hade jag tänkt ;)