Dubbla efternamn efter giftemål

Av Tme
9 nov. 2016 22:21
Visningar: 605
Hej!
Jag har sett att fler haft detta problem men senaste gången jag hittade var från 2012. I augusti gifte jag mig och valde att ta min mans efternamn så i passet står nu två efternamn. Men i min biljett till USA såg jag att det endast var mitt gamla efternamn så jag kontaktade resebyrån och de sa att de krävde tillstånd från de två flygbolagen för att ändra. Jag fick ok från båda bolagen och efter att ha fått mail från resebyrån betalade jag in den summa de krävde för att ändra. Det dröjde ca 3 timmar sen återkom resebyrån och påstod att de trots allt inte kunde lägga till mitt nya efternamn. Är det någon som åkt till USA på senare tiden med endast det ena efternamnet och kommit in eller är jag tvungen att avboka och boka om trots att flygbolagen till och med sa att det var okej?

Tacksam för alla svar på detta!
Av Birgere
9 nov. 2016 22:30
Om du loggar in på din bokning hos flygbolaget, vilket namn står det där?
Av Tme
10 nov. 2016 08:26
Det står tyvärr bara mitt gamla efternamn och flygbolagen säger att det är resebyrån som måste ändra.
10 nov. 2016 09:08
Citerat från Tme:
Det står tyvärr bara mitt gamla efternamn och flygbolagen säger att det är resebyrån som måste ändra.
USA bryr sig inte om din flygbiljett, låter flygbolaget dig åka så är väl allt bra....

USA bryr sig däremot om ditt ESTA eller visum, där ska ditt nuvarande efternamn anges, det som står i ditt pass.
Av Tme
10 nov. 2016 11:44
Så du tror att jag kan resa på min nuvarande biljett och inte bli stoppad så länge esta och pass överrestämmer?
10 nov. 2016 12:29
Citerat från Tme:
Så du tror att jag kan resa på min nuvarande biljett och inte bli stoppad så länge esta och pass överrestämmer?
Nej, jag vet ;-)

Låter flygbolaget dig flyga med fel efternamn i biljetten så är det ju bra.

Flygbolaget är de som bestämmer om du får komma på planet, de måste i sin tur för att få lyfta mot USA skicka uppgifter om alla passagerarna (om jag minns rätt senast 20 minuter innan de lyfter) det är det som kallas APIS (API lämnar man till flygbolaget.
Flygbolaget brukar också fråga om man har ESTA eller visum, väldigt osmidigt om de tar med någon som inte får komma in i landet och måste åka tillbaka.

Gränskontrollen i USA kollar om de vill släppa in dig, i detta ingår bland annat att du ska ha en ESTA eller Visum (det garanterar så klart inte att man får komma in) de kan också ställa frågor angående ens person eller ens resa o.s.v. Reser man på ESTA är ett krav att man har en biljett tillbaka eller vidare ut ur landet, det kan gå även om man bara har en mycket bra förklaring på hur man ska resa vidare men allt är upp till gränskontrollen att bedöma, här kan de alltså även begära att få se en returbiljett.
Att du då har olika efternamn kan så klart föranleda vidare frågor och ifrågasättanden men det ska med största sannolikhet gå lätt att reda ut, att då ha med något som styrker att du bytt efternamn och vad det gamla var skadar så klart inte om det mot förmodan skulle gå så långt, (att de frågar efter biljetten har vi aldrig varit med om någonsin, en normal semesterresenär lägger de sällan tid på). Ditt gamla pass, eller annat som visar det tidigare namnet kan vara bra att ta med som extra trygghet ;-)
10 nov. 2016 14:53
Du kan inte resa med ett nsmn som inte står på biljetten, men du säger att du har TVÅ namn i passet och ETT av dem i bokningen? Det går bra.
10 nov. 2016 15:05
Tilläggas ska väl som vanligt det byråkratiska, att det bara är ett efternamn, ditt gamla efternamn är nu det som i Sverige kallas mellannamn.

Det är lite oklart om man ska skriva både mellannamnet och efternamnet vid "efternamn" i ESTAn (de står båda vid "efternamn" i passen även om som sagt bara det ena är efternamn), båda sätten är både rätt och fel men båda verkar funka lika bra.........

Trevlig resa!
Av Birgere
10 nov. 2016 15:28
Ta med intyg på Engelska att du gift dig och namnändrat så är du safe. Antar att du redan har ett sådant då du kontaktat flygbolaget.