Toscana

23 nov. 2007 16:06
Visningar: 7528
Tänkte åka till Italien till hösten. Har aldrig varit i Italien, och vet ta mig rackarn inte varför.. Nu känns det som det är dags, och jag skulle gärna ta lite tips om sköna byar med god mat och bra vin, privata hus eller lägenheter att hyra, och lite allmänna resetips ni vet...
Av Anis
27 nov. 2007 09:50
Vår resa till Toscana var en upplevelse för hela familjen. Man kan flyga till Rom med Ryan Air och ta hyrbil där, men vi valde att flyga till Bologna, där vi hämtade hyrbilarna . Vi hyrde boende genom sembo.se, man kan också pröva lavilla.se (jag tycker att de verkar lite dyrare). Vill ni ha sol och bad i havet rekommenderas gröna lummiga Elba. Det finns många små (och större) hotell där. Man kan också bo på fastlandet i någon av byarna och sedan åka över och bada.

Vi bodde på en vin- och olivgård (med gemensam pool) i hjärtat av Toscana mitt inne i landet till ett underskönt bergigt landskap 5 mil från Florens och 5 mil från Pisa.

Vi gjorde många utflykter bl.a. till den vackra byn Vinci (Leonardos hemby) och San Gimignano ett levande museum, som hämtat ur en Tolkienfilm, men på riktigt . Av de ursprungligen över 70 tornen från 1300-talet finns nu kvar 14 ståtliga torn som ser likadana ut som när de byggdes och en delvis intakt fästning från samma tid.

Min favorit blev Volterra, etruskstaden.Här finns ett muséum med uråldriga stensarkofager tillverkade långt före Romartiden och en underbar uteserverering på stora torget, restaurangen hette Etruria, samt vackra alabasterarbeten.
Väg nr. 222 mellan Florens och Siena (Via Chiantigiana) tillhör en av de vackraste i hela Toscana. Vi besökte också Montalcino en helt underbar liten stad med Brunelloviner i alla prisklasser. Montepulciano ligger också i närheten. Man kan också titta in till någon av de många vinodlarna i trakten och handla direkt.

Det här var några av de mer kända städerna, men det fanns gott om små, små städer väl värda ett stopp t.ex. San Miniato högst uppe på berget med sina smala gator och medeltida hus, liksom Palaia med två barer och ett litet museum.
Av de större städerna är Florens värd minst en heldag, är man konstintresserad är Ufficierna ett måste. Siena är också en mycket sevärd stad med sitt torg och sin katedral.
Hinner ni med ett par dagar i Rom är det en höjdare (varning dock för ficktjuvar I Rom).
Om man inte vill beställa boende i Sverige finns det många gods och gårdar som hyr ut bostäder (agriturism) på plats i Toscana, vingods i Chianti hyr också ut till turister. Trevlig resa i det sköna Italien!

Av Homman
27 nov. 2007 11:03
Citerat från anis:
Av de större städerna är Florens värd minst en heldag, är man konstintresserad är Ufficierna ett måste....
Men smakar det så kostar det. Att kolla på klassikerna är dyrt! Men ska du, så glöm då bara inte att förandsboka/köpa biljetterna innan ni åker från Sverige. Annars kan väntetiden i biljett och entrékön bli upp till tre timmar. Och jag lovar, det finns vettigare saker att göra i Firenze än att stå i kö halva dagen!
Förbokning och betalning gör du enklast över Internet. Adressen är:
http://www.florenceart.it/booking/uffizi/

Ett annat bra tips för den kost- och historieintresserade är att besöka Capella Medici, där Michelangelo har "pinkat in" sitt revir.
Att slösa tid för att gå in i Domen är ingen höjdare. Den är vackrast utanpå, men vandra gärna upp i kupolen, om du orkar, så får du en vacker utsikt över stan. Och du. Se upp för ficktjuvar - speciellt på Ponte Vecchio.

Ha det så kul i Toscana
27 nov. 2007 11:31
Jättebra tips, tack för dessa! Ficktjyvar är man rätt van vid nu efter ett antal resor i bl.a. Paris Metro. Jag brukar spara gamla uttjänta plånböcker och fylla dem med lite papper, makulerade gamla kreditkort mm. Det är sååå härligt när de snor en sån.... (pengarna och de riktiga kreditkorten gömmer jag där de inte kommer åt dem ). Att ha "dummyplånböcker" är också bra när man (om man) blir rånad, för de rycker bara åt sig plånboken och sticker. ... Långnäsa ??
Av Homman
27 nov. 2007 15:11
Citerat från amazinggreys:
Jag brukar spara gamla uttjänta plånböcker och fylla dem med lite papper, makulerade gamla kreditkort mm. Det är sååå härligt när de snor en sån.... (pengarna och de riktiga kreditkorten gömmer jag där de inte kommer åt dem ). Att ha "dummyplånböcker" är också bra när man (om man) blir rånad, för de rycker bara åt sig plånboken och sticker. ... Långnäsa ??

Smart med det gamla kinesiska visa plånbokstricket "Tom peng pung".
Av Mici
27 nov. 2007 18:05
Jag instämmer helt med anis! Vilken fin beskrivning av er resa. Speciellt Volterra och San Gimignano tipsar jag om! Jag var nere för 1 månad sedan, flög till Pisa från Skavsta och tåg tåget direkt på flygplatsen i Pisa (smidigt) till Sesto Fiorentino där vi bodde på en mysig gård, det låg bara några kilometer från Florens. Vi hyrde bil i två dagar för att se oss omkring, tipsar om att ta med sig picknick i bilen för att ta välförkänta pauser och njuta av utsikten. trevlig resa!