Cykla i Toscana

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: veronicah, medlem sedan 2009
Foto: veronicah, medlem sedan 2009
Foto: veronicah, medlem sedan 2009
Foto: Veronica Munch Ipsen
Foto: veronicah, medlem sedan 2009
Terräng som ger blodsmak i munnen, ett ovanligt vackert landskap, svettiga timmar på cykeln, vind i håret, utsökta viner och god mat - detta är en cykelsemester i Toscana.
Publicerad 13 september 2013

Här är vår cykeltur:

Florens – Panzano

Längd: cirka 35 kilometer
Till Florens reser du för att njuta av vin, god mat, vacker kust och härliga omgivningar. Själva staden än full av vackra hus, palats och små torg med fantastiska kyrkor. Dagens cykeltur gick genom Florens och olivklädda kullar och djupa dalar mot Greve in Chianti. Chianti-distriktet är precis så som många skandinavier uppfattar Toscana. I detta böljande landskap hittar du cirka 700 olika vinproducenter.

Efter många svettiga timmar var vi framme i idylliska Panzano. Området är omringat av frodiga vingårdar, olivlundar och skog. Det finns många möjligheter att smaka på vin på de toscanska vingårdarna och skogarna är fulla av karljohansvamp. Panzano är en bra utgångspunkt för utflykter i Chianti-området.

Panzano – Siena (via Radda in Chianti)

Längd: cirka 40 kilometer
På väg till Siena tog vi en lunchpaus i bergsbyn Radda in Chianti. Radda in Chianti är en vacker medeltida stad omgiven av stora beskyddande murar, gamla slott och kyrkor. Utsikten är underbar.

Efter en välsmakande pizza och flera glas med svalkande dryck, gick resan vidare till Siena. Siena är en fantastiskt fin och välbevarad medeltida stad med trånga gränder och några mycket branta backar. Sienas centrum är ganska unik. När du går genom den gamla stadsporten, möts du av spår från gamla tider. Piazzo del Campo med rådhust, domkyrkan, Basilica di Domenico, La Torre del Mangia, och stadens gator som gjort ett oförglömligt intryck på så många besökare.

Siena – Montalcino (via Buonconvento)

Längd: cirka 40 kilometer
Det finns inte lika mycket att se i Buonconvento, men det är ett skönt stopp på väg till pittoreska Montalcino. Montalcino ligger på en höjd täckt av olivlundar och berömda Brunello-vingårdar. Det berömda Brunello di Montalcino, ett av Italien mest ansedda röda viner, produceras här. Förutom goda och dyra viner, kan den lilla staden bjuda på många trevliga restauranger med utsökt mat, och inte minst en obeskrivligt vacker utsikt.

Montalcino – Sovana

Längd: cirka 70 kilometer
Jag kan tyvärr inte säga så mycket om den här sträckan eftersom vi valde att ta taxi hela vägen till Sovana. Trött i musklerna som jag var, var jag tacksam över att sitta i taxi då vi såg landskapet - många tuffa uppförsbackar, som i resten av Toscana.

Sovana är en söt, liten by, men här finns det inget särskilt att göra förutom att äta god mat. Skulle jag valt om skulle jag hellre göra stoppet i Pitigliano (också känt som lilla Jerusalem), sju kilometer söderut.

Sovana – Orbetello (via Pitigliano)

Längd: cirka 90 kilometer
Detta var semesterns längsta tur, men den gick fint att genomföra eftersom de sista 20-30 kilometerna är på mer eller mindre platt mark. Vi cyklade av misstag in till Pitigliano, men möttes av en underbar stad. Pitigliano är mer spektakulär än någon annan stad i Toscana. Det är en intakt och levande medeltida stad, placerat på ett avlång berg. Verkligen värt ett besök.

Orbetello, som ligger i en lagun utanför den toscanska kusten, har svajande palmer, fina sandstränder och en avslappnat atmosfär. Staden erbjuder ett brett utbud av butiker, restauranger och tavernor.

När ska man resa?

Den bästa tiden på året att resa på cykelsemester i Toscana är i juni eller september. Då är temperaturen mer behaglig - du kan såklart få dagar och med mycket värme eller ösregn, men i stort sett är vädret denna tiden på året mer behagligt.

Hyra cykel i Italien

Vi hyrde cyklar från Florence by Bike och det kostade oss 145 euro per cykel och per vecka. I priset ingår: lås, reservslang och reparationskit, vattenflaska, hjälm, pedaler, cykelväska med mera. Vi köpte en cykelkarta från Kompass med en skala på 1:50 000 eller 1:100 000. GPS fungerar såklart också bra.

I Reseguidens jämförelsetjänt hittar du och bokar resor från många reseföretag:
- Jämför och boka flyg >>
- HItta bästa boendet >>


Flyg till FlorensHotell i Florens

Toscana Italien, Europa

Från det lutande tornet i Pisa till vinodlingar och medeltida städer, regionen Toscana bjuder besökaren på en minst sagt nyanserad vistelse!

Toscana ligger i mellersta Italien och är framförallt känt för sitt vackra landskap och sin rika kulturhistoria. Området stoltserar med att vara hemvist åt världskända konstnärer, författare och vetenskapsmän så som Leonardo da Vinci, Galileo och Dante Alighieri. I norra Toscana finner du den medeltida staden Lucca med dess imponerande medeltida stadsmur och inte långt därifrån ligger staden Pisa vars största sevärdhet lutar en aning. Söderut längst med kusten återfinns Toscanas eget Venedig, Livorno, som bjuder besökaren på en internationell atmosfär med många kanaler och promenadstråk. Längtar du till storstaden ligger Florens några timmar bort, Italiens största mecka för arkitektur, konst och historia. Här finns det berömda muséet Uffizierna och Palazzo Pitti liksom det välkända torget Piazza del Duomo. Slå dig ner i skuggan av domkyrkan och drick en espresso medan italienarna hastar förbi. Stadslivet och trafiken kan få vilken resenär som helst att längta ut till landsbygden igen och vad passar bättre än ett besök till lokala vindistriktet Chianti? Boka en övernattning på en lokal vingård och pröva de många goda viner som produceras i området. Då Toscana bjuder på vackert landskap, kuststäder och kulturhistoria gäller det att planera resan. För att få bäst behållning, res under tidig sommar eller tidig höst då temperaturerna ligger runt 21 behagliga grader.