Guide till Thailands största ö Phuket

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi kan aldrig få nog av Thailand och speciellt Phuket. Charterbolagen har fler avgångar och det blir finns flera valmöjligheter för dig som reser reguljärt. Här guidar vi dig till semesterön Phuket.
Publicerad 17 november 2023

Upptäck Thailand största ö! Bara för att nämna några av alla fantastiska orter du kan välja på är; Karon Beach, Kata Beach, Rawai, Ban Pa Khlok, Layan Beach, Patong Beach, Bangtao Beach, Kamala Beach, Cape Panwa, Surin Beach, Mai Khao Beach, Nai Yang Beach, Nai Harn, Naithon Beach och Koh Maphrao. Välj själv om du vill att semestern blir fartfylld eller om du vill omfamna lugnet på någon mindre strand bortom den utstakade rutten.

Bra att veta om Phuket

När du kommer hit som turist hamnar du troligen på öns västra kust. Här ligger alla charterhotellen och flygplatsen. De som reser runt på egen hand, eller ska resa vidare ut i Thailands ö-värld, kommer förr eller senare ner mot öns sydspets där det finns flera mindre stränder som inte är så turistiga. Här ligger också byn Chalong Bay som är en bra utgångspunkt om man ska resa vidare med båt. Mitt på ön ligger små byar, gummiplantage, ananasplantage och Phuket Town i öst.

Välj rätt ställe att bo på

De flesta väljer som sagt att bo på västkusten och det är viktigt att man väljer rätt strand. En av de mest kända är Patong som ligger mitt på västkusten. Här är nattlivet häftigare än någon annanstans i Thailand. Här finns massor av restauranger, shoppinggator och köpcenter. Bargatan håller igång dygnet runt och det finns även en fin sandstrand. Grannstranden Karon är lite lugnare och mer familjevänlig. Kata är den minsta av de tre närliggande stränderna och är lite mer exklusiv. Längst upp på kusten ligger två små härliga stränder, Nai Yang och Nai Thon. Hit åker man för att sola, bada och kanske få en massage på stranden. Precis norr om Patong ligger Kamala, Suring och Bang Tao. De tre stränderna är lite mer exklusiva, med flera lyxhotell, men också enklare hotell till bra priser. Här trivs speciellt par och barnfamiljer bra. Nai Harn, som ligger längst söderut på Phuket är en liten strand i en vacker lagun. Här är det ännu ganska lugnt och stilla, även om det finns ett helt okej utbud av restauranger och barer.

Upplevelser på Phuket

Många av aktiviteterna på ön är på eller under vattnet. Här kan du dyka, snorkla, surfa, vindsurfa eller sticka ut på kajak-utflykt. Reser man med charter kan man välja att hänga med på arrangerade utflykter med skandinavisk guide, eller så kan man fixa det själv. Utbudet är stort och man kan ta hjälp av receptionen på hotellet eller gå till en av de många små resebyråerna som finns överallt där det är turister. Köp inte första bästa. Jämför priser, båtar och antal personer som ska med på utflykten så slipper du överraskningar. En fin dagsutflykt som inte inkluderar vatten är att åka till Big Buddha på Nakkerd Hill, en enorm staty som är en av de mest populära sevärdheterna i Thailand. Om du är här på helgen är det en stor marknad precis utanför Phuket stad, där du kan köpa allt mellan himmel och jord. Det är också populärt att gå på kurs i thailändsk matlagning och det finns många olika att välja mellan. Somliga varar bara ett par timmar, medan andra sträcker sig över flera dagar.

Dags att fylla resväskan

Det är nästan omöjligt att inte shoppa något när man är i Thailand. Det finns mycket att välja mellan till bra priser. Du kan alltid pruta så länge du gör det med ett leende. Störst utbud hittar du i Patong och Phuket stad, men på alla turistorter finns butiker som säljer kopior av kända märkeskläder, väskor och skor. Man kan också hitta fina inredningsbutiker med lampor, kuddar av thaisiden och annat smått och gott. Något du också kommer att se överallt är skräddare som syr upp kläder för en rimlig peng. Räkna med att få lägga ner lite tid för att få det som du vill och var noga med att kolla kvalitén på den färdiga produkten.

Så tar du dig till Phuket

Från Sverige går det direktflyg med charter på vintern, några med tekniska mellanlandningar på vägen. Reguljärflyg går också, då med ett eller flera stopp på vägen. Man landar på Phuket International Airport och därifrån åker man buss, minibuss, limousine eller taxi. Vanlig buss är billigast, men då måste du resa via Phuket stad som är en stor omväg om du ska till stränderna på västkusten. Oavsett vilket transportmedel du väljer bör ni komma överens om pris på förhand. En minibuss från flygplatsen till Patong kostar cirka 180 bath för runt en timmes resa. Reser man med charter kan du beställa transfer hos charterbolaget, så slipper du tänka på det när du kommer fram.Charter till Phuket