Europas mysigaste julmarknader

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
När hösten börjar göra sig påmind infinner sig ofta även längtan efter jul och julpynt. Julmys i mängder får du på en julmarknad och i slutet på november brukar Europas julmarknader slå upp dörrarna. Här sprids doften av glögg och rostade mandlar på gator och torg som är vackert utsmyckade med pynt, ljus och facklor. För att underlätta för dig har vi här listat 11 mysiga julmarknaderna runt om i Europa.
Publicerad 13 november 2023

Utbudet är enormt, bara i Tyskland finns det över 150 marknader att välja mellan. Här får du några förslag.

Tallinn, Estland, 1 december – 7 januari

Staden får en sagolik skepnad i juletid, med snö på husgavlarna och stearinljus längs de mysiga gränderna. Det är därför inte konstigt att Tallin toppar flera listor över Europas bästa julmarknader. Strosa omkring bland stånden som erbjuder fina hantverk och när kylan gör sig påmind kan du njuta av varmt vin, varm soppa och goda pepparkakor.
Weekendpaket till Tallinn

Nürnberg, Tyskland, 1 december – 24 december

Doften av glögg, rostade mandlar, Nürnberg-bratwurst och allt annat gör det omöjligt att inte lockas hit. På fredagen före sista söndagen i advent kan du ha turen att få se den gyllene ängeln – i Tyskland kallad Nürnberg Christkind. Strosa bland mer än 180 bodar och passa på att köpa med dig en “Zwetschgenmännle” – en souvenir som är typisk för staden och marknaden och som de flesta köper med sig härifrån.
Flyg till Nürnberg
Hotell i Nürnberg

London, England, 17 november – 1 januari

Den här julmarknaden i Hyde Park lockar med England största utomhusrink, en fantastisk cirkus, över 100 åkattraktioner och favoriten Santa Land, där barnen får träffa tomten och hans vänner. Årets nyhet “The Magical Ice Kingdom”, där du vandrar bland isbjörnar och vargar gjorda av is, beräknas bli en stor succé. Observera att marknaden håller stängt 25 december.
Weekendpaket till London

Bremen, Tyskland, 27 november – 23 december

Den historiska platsen vid rådhuset, den romantiska belysningen och de kärleksfullt smyckade bodarna skapar en speciell julstämning som förtrollar besökarna. Marknaden sträcker sig även längs floden Weser där vintern, havet och historiska Bremen är teman på Schlachte strandpromenad. Här är mysfaktorn hög och överallt kan du njuta av dofter av färskrostade mandlar, pepparkakor och Glühwein.
Flyg till Bremen
Hotell i Bremen

Köpenhamn, Danmark, 17 november – 31 december

Med sina över 450 000 julljus, 1100 julgranar, 60 julbodar och makalöst goda glögg är mysfaktorn på Tivoli otroligt hög. En god middag med utsikt över de glittrande pilträden vid Tivolisjön får vem som helst att tindra med ögonen. Här möter våra nordiska traditioner de ryska och jultomten har bytt namn till Fader Frost. Avsluta gärna kvällen i mysiga Nyhavn.
Weekendpaket till Köpenhamn

Hamburg, Tyskland, 23 november – 23 december

Upptäck historia, tradition och en underbar julstämning på en av Hamburg många julmarknader. Den vackraste ligger strax utanför Hamburgs imponerande rådhus. Hantverkare från hela Tyskland inbjuder dig att förundras, delta i, smaka på eller bara njuta av denna fantastiska atmosfär. Karuseller och julparader i all ära, men det som gör att marknaden sticker ut är jultomten och hans renar som flyger högt på himlen varje dag.
Weekendpaket till Hamburg

Wien, Österrike, 17 november – 26 december

Här finns det flera marknader att välja bland, men måste du välja en är Schönbrunns julmarknad den som är mysigast och mest sagolik. Doften av färska julkakor och varm punsch bidrar till den underbara julstämning som råder här. I julverkstan kan barnen baka julgodis och dekorera pepparkakor. Här fyndar du bäst hantverk i alla dess slag.Från den 26/12 blir det nyårsmarknad som avslutas den 4/1.
Weekendpaket till Wien

Budapest, Ungern, 18 november – 31 december

På Vörösmarty Square, mitt i Budapest, utspelar sig varje år en folkkär julmarknad. Här finns ett litet Betlehem med julkrubba och levande djur. Dessutom kan du vara med och klä julgranen. Förutom de traditionella hantverken erbjuds även ungerska specialiteter som langos och kürtös kalács.
Weekendpaket till Budapest

Prag, Tjeckien, 26 november – 6 januari

Prag största julmarknader finner du på Gamla stans torg och på Vaclavplatsen. Här hittar du perfekta julklappar som träleksaker, doftljus, handgjorda smycken och hattar. Djuren i julkrubban är populära bland barnen. Mest imponerande är julgranen som levereras från Krkonosebergen i norra Tjeckien.
Weekendpaket till Prag

Edinburgh, Skottland, 17 november – 6 januari

Edinburgh julmarknad med tyska inslag är en fröjd för ögat då den utspelar sig med den spektakulära bakgrunden av Edinburgh Castle. Här kan du handla allt från handblåsta julgranskulor till färgglada träleksaker. Se till att prova marknadens utsökta mat och Gluhwein - glögg som serveras i keramiska muggar.
Weekendpaket till Edinburgh

Rom, Italien, 8 december – 6 januari

I Rom har julfirandet spritt sig över hela staden med julpyntade kyrkor och kloster. Den största och mest traditionella julmarknaden hittar du på Piazza Navona med barnvänliga karuseller och mycket folk. Träffa tomten, titta på julspel och köp julgodis och rostade kastanjer. Här säljs även dockor av la Befana - den italienska julhäxan.
Weekendpaket till Rom

Här hittar du din resa till den julmarknaden du vill åka till:

Hitta ett weekendpaket
Hitta charter- och paketresor
Se alla weekenderbjudanden
Se alla jul- och nyårserbjudanden


Weekenderbjudanden