Tips om Toscana

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar
Från det lutande tornet i Pisa till vinodlingar och medeltida städer, regionen Toscana bjuder besökaren på en minst sagt nyanserad vistelse!
Blogginlägg om Toscana
Missa inte Toscanas vackraste stad, Lucca
Hej! Vill bara berätta om den fantastiska, i princip bilfria, medeltidsstaden Lucca, som inte är så välkänd bland turister och inte nämns så mycket i guideböckerna om Toscana. Lucca är enligt mig Toscanas vackraste stad och har allt man önska; tretusenåriga kyrkor och klocktorn, piazzor fulla av liv, mysiga shoppinggator, fantastiska trädgårdar och pampiga palats. Det bästa med Lucca är den fyra km långa ringmuren som omger staden och som används flitigt som jogging- och cykelstråk. På muren finns det även ett flertal parker där man kan picknicka, läsa böcker, meditera eller bara njuta av den vackra grönskan. Hur tar man sig då hit? Från Stockholm och Göteborg går direktflyg med Ryanair april- oktober till Pisa, och från Pisa tar det sedan 25 min med taxi eller buss till Lucca. Om du är intresserad av att besöka denna fantastiska stad kan du läsa mer på: http://tuscanyguideandrent.com/svenska/omtoscana/lucca/index.html Skicka gärna iväg ett mail om du har frågor/vill ha fler tips om Lucca. Mvh Alicia
av Tuscanyalicia 24 feb. 2016
Allt Om Florens
Besök http://alltomflorens.com för att läsa om den här fantastiska staden i Toscana.
av Alltomflorens 10 nov. 2014
Mitt i hjärtat av Toscana
Villa Spoiano ligger någonstans i mitten av Toscana. Nära till de flesta orter som kan vara intressanta att besöka. Sienna, Florens, San Gimigano, Poggibonsi (inte så vackert men värt ett besök). Boende påminner om en gammeldags herrgård i sten inklusive balustrad, pool med fiskar (!) och förstås eget vin. Ingen egen restaurang men det finns gott om i närheten. Värt ett besök. http://toscanaholidays.com/eng/photogallery.htm /Stig Björne
av Stig_bjorne_1969 3 mars 2014
En kort storm innan kvällens lugn på Montalcinos och Montepulcianos gator
Efter nästan 10 dagar av solsken och klarblå himmel så vänder naturen sin mindre vackra sida till och tvingar oss inomhus efter en molnig förmiddag med åskmoln på horisonten. Vi hade en planerad tur genom Montalcino och Montepulciano med avslutning och middag i Sinalunga planerad men tvingas skjuta upp planen då det blåser upp till storm utomhus. Regnet slår hårt mot vårt fönster och efter ett tag kan vi se hur olivträden kämpar för sina liv när vinden sliter och drar i de hängande grenpartierna. Det smattrar på vägen och vi beskådar väldigt förvånade hur stora hagelkorn slår mot asfalten utanför huset. Vädret avtar dock senare mot kvällen och vi bestämmer oss för att ge oss ut på en bantad resa utifrån den ursprungliga planen. Vi börjar med att köra till Montalcino där vi rätt snabbt hittar en bra parkeringsplats utanför muren. Montalcino ligger rätt högt på berget och runt staden går en väg med grannliggande gågata som erbjuder utsikt ut över dalen runtom. Efter att vi listat ut att p-automaten endast tar emot jämna pengar så får vi ut en biljett och vandrar uppför stadens gränder tills vi kommer till en sorts gågata som håller samman stadens torg och butiker. Vi passar på att besöka en av de många vinbutikerna och får där provsmaka ett antal olika typer av Brunello vin. Brunello är ett lokalt producerat vin som görs på en speciell klon av Sangiovese druvor som endast odlas i Montalcino området. Vinet består till 100% av dessa druvor som ger en mörk röd färg och en mycket varm och fyllig ton till vinet. Vi köper några flaskor och vandrar vidare i den lilla staden innan vi återvänder till hyrbilen och fortsätter till Montepulciano. Vår ursprungliga plan att äta i Sinalunga har ändrats då vi nu styr mot en restaurang i Montepulciano istället. Vi börjar med att besöka själva staden som har många likheter med Montalcino. Parkeringen ligger nedanför staden och så får man inleda besöket med att klättra uppför ett antal trappor innan man kommer inför murarna. Staden känns större och det finns en flertal restauranger och butiker längs med den avlånga innerstaden. Restaurangen La Grotta ligger dock strax utanför och nedanför staden vid San Biagio kyrkan. Här hittar vi gott om plats för bilen och vandrar in genom den fina restaurangen för att sedan bli placerad på dess innergård. Stället ger intryck av lite högre klass och det märks både på personal och mat som serveras. Vi passar även på att testa Montepulcianos kända vin Vino Nobile di Montepulciano som av många experter anses vara ett av Italiens bästa. Vinet är ett kraftigt rött vin som innehåller mestadels Sangiovese druvor. Två nya resenärer har anlänt via Rom och ringer och stämmer av deras övernattning i Orvieto. Det är vår sista kväll i Toscana innan vi fortsätter resan ner till Umbrien och ansluter med mina två systrar som nu anlänt denna kväll.
av Insaneape 18 juli 2011 Resealbum: Till Italiens hjärta - Cinque Terre till Umbrien

Toscana Italien, Europa

Från det lutande tornet i Pisa till vinodlingar och medeltida städer, regionen Toscana bjuder besökaren på en minst sagt nyanserad vistelse!

Toscana ligger i mellersta Italien och är framförallt känt för sitt vackra landskap och sin rika kulturhistoria. Området stoltserar med att vara hemvist åt världskända konstnärer, författare och vetenskapsmän så som Leonardo da Vinci, Galileo och Dante Alighieri. I norra Toscana finner du den medeltida staden Lucca med dess imponerande medeltida stadsmur och inte långt därifrån ligger staden Pisa vars största sevärdhet lutar en aning. Söderut längst med kusten återfinns Toscanas eget Venedig, Livorno, som bjuder besökaren på en internationell atmosfär med många kanaler och promenadstråk. Längtar du till storstaden ligger Florens några timmar bort, Italiens största mecka för arkitektur, konst och historia. Här finns det berömda muséet Uffizierna och Palazzo Pitti liksom det välkända torget Piazza del Duomo. Slå dig ner i skuggan av domkyrkan och drick en espresso medan italienarna hastar förbi. Stadslivet och trafiken kan få vilken resenär som helst att längta ut till landsbygden igen och vad passar bättre än ett besök till lokala vindistriktet Chianti? Boka en övernattning på en lokal vingård och pröva de många goda viner som produceras i området. Då Toscana bjuder på vackert landskap, kuststäder och kulturhistoria gäller det att planera resan. För att få bäst behållning, res under tidig sommar eller tidig höst då temperaturerna ligger runt 21 behagliga grader.