Tips om Rom-området

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar

Italiens pärla och huvudstad Rom med omnejd passar fint att besöka över en längre helg. Här finns vacker natur och arkitektur, god mat och ett varmt klimat större delen av året.

Frågor & svar om Rom-området

Vatikanstaten

Vatikanen Nattugglan, 13 feb. 2008
Updaterad av Homman för 12 år sedan
2
... nordvästra delen av den italienska huvudstaden Rom. Dess regering och förvaltning kallas ofta ... efter Vatikanpalatset på Vatikanberget (en av Roms sju kullar). I diplomatiska sammanhang används stundtals benämningen Heliga stolen, Santa Sede. > Runt Vatikanstaten löper en mur som är ...

Blogginlägg om Rom-området

Mat i Rom - Da Tonino

Har du turistat klart för idag? Hungrig? Vilken restaurang är trevlig att besöka? Var kan man äta lokal mat och till rimliga priser? Ibland är det svårt som turist att veta var man ska gå och äta. Dagens tips till er hungriga turister och romare är Da Tonino som ligger på Via del Governo Vecchio 18-19. Liten, trevlig och trång restaurang där du får bra service och mycket god mat. Jag skulle rekommendera att ni hoppar över antipasti och går direkt in på deras primo eller secondo piatto. Deras Primo piatti består mestadels av olika spaghettirätter och gnocchi och tar ni den med en sidorätt som till exempel kronärtskocka kommer ni vara mer än nöjda. En Secondo piatto som jag rekomenderar är Coniglio, dvs kanin. På menyn finns så klart många andra klassiska romerska rätter att prova. Och om du vill prova fler rätter så får du komma tillbaka en gång till och njuta av maten.
av Pq 14 dec. 2019

Rom och Canova

För alla svenska turister kommer här ett tips på något att inte missa. Det pågår en utställning om Canova och hans konstverk i Rom. Perfekt att besöka under hösten och vintern när vädret växlar snabbt och man vill njuta av konst inomhus. Canova är en fantastisk skulptör och utställningen är helt klart värd att se.
av Pq 20 nov. 2019

Lämna ankommande vintern bakom sig

Hur många gånger har man inte tänkt tanken att vad skönt det skulle vara att bara lämna den kalla vintern bakom sig. Tankarna brukar dyka upp i början av oktober när hösten slår till. Sen blir det starkare när höstfärgerna svalnat och lämnar ett mörker efter sig. Ibland kan man lösa det med en lång weekend till Italien men jag tror att man behöver längre tid än så för att känna att vintern är uthärdlig. Nu ska jag till Rom och sen till Puglia för att ha lite semester och sen tillbaka till Rom för att jobba lite.
av Pq 8 nov. 2019

Upptäck Rom på en dag

Rom är en riktig storstad. Sjudande och bubblande av liv dygnet runt. Turister, nunnor och präster om vart annat. Men hur ska man göra för att njuta av storstaden på en bra sätt och samtidigt få se sevärdheter och lära sig något nytt? Vart ska man äta? Och vad gör man på kvällen? Du börjar dagen vid Spanska Trappan vid 9 tiden på morgonen, bästa är om du kan gå en 3 timmars guidningstur med Roberto Di Giulio. Kolla in hans sida www.dinguideirom.se och boka upp turen "http://dinguideirom.se/minaturerirom/romstorgochfontaner.html" Roms torg och fontäner. Med denna tur får du inte bara se de bästa sevärdheterna utan du får också lära dig mycket av stadens historia, kuriosa samt lära dig om de viktigaste arkitekterna som satt sina fotspår runt om i staden. Vid 12 tiden efter guidningsturen så befinner du dig vid Piazza Navona. För en svensk börjar det bli dags för lunch. I Italien äter man senare så en del ställen är stängda. Men om du tar dig till Pizzeria Da Baffetto på Via del Governo Vecchio så kommer du få en av stadens godaste pizzor serverad på din tallrik. Efter lunchen så kan du om du är sugen på något sött gå till Frigidarium som serverar en mäktig glassupplevelse. Efter detta måste du nog promenera lite så att du smälter maten. Mitt tips är att du promenerar längs med Roms gator och gränder och tar dig till bron Ponte Umberto I. Här fotograferar man Peterskyrkan på ett fantastiskt sätt. Sen fortsätter du längs med Tibern till Ponte Sant'Angelo där du fotograferar Castel Sant'Angelo på bästa sätt. Efter fotosafarin rekommenderar jag att du tar dig till Galleria Spada som har en otrolig innergård och här kan man även upptäcka ett mästerverk av Borromini. Sen är det dags att gå till hotellet och byta om och fräscha upp sig lite innan du ska gå ut för kvällen. Innan middagen så kanske du vill börja med ett glas vin och lite tilltugg eftersom man äter middag ganska sent i Italien. Här kan du gå till Freni e Frizoni i genuina Trastevere och ta en aperitivo som romare gör. Efter aperitivo så är det dags att äta middag. Leta dig fram till Tonnarello som också ligger i Trastevere. Här kan det bli kö då det är väldigt populärt ställa att äta på men man blir aldrig besviken på maten här. Efter middagen är det dags att ta en härlig kvällspromenad i Trastevere innan det är dags att bege sig till hotellet igen.
av Pq 27 okt. 2019

Rom-området Italien, Europa

Italien pärla och huvudstad Rom med omnejd passar fint att besöka över en längre helg. Här finns vacker natur och arkitektur, god mat och ett varmt klimat större delen av året.

Det går inte att åka till Rom utan att besöka Peterskyrkan i Vatikanstaten. Om du har höga förväntningar på denna plats kommer de med största sannolikhet att infrias mer än en gång. Bara altar-baldakinen är 29 meter hög, vilket kan jämföras med ett 7-våningshus. För den som vågar går det att ta hissen upp till katedralens tak och vidare upp i kupolen, cirka 130 meter ovan mark. Även runt omkring Rom finns det många fina platser att upptäcka, till exempel Lazio och Castelli Romani. Den sistnämnda staden är bland annat känd för sina viner, samt för sina genuina och pittoreska trattorior som anses servera den godaste maten i hela Rom-området. Längre söderut hittas en av Italiens vackraste kuststräckor. Här finns bland annat badorten Terracina vackert belägen vid foten av de båda bergen Ausoni och Aurunci. Det är även värt att lägga tid på ett besök på ögruppen Isole Ponziane. Passa på att njuta av lokalproducerad ricottaost, nygrillat lamm, härlig tryffel och fina flodkräftor när du ändå är här!

Tips & inspiration om resmål i Rom-området