Museer i Florens

Viacarolina
Medlem sedan 2012, besökt 12 länder

Florens bär på konsthistoria, vackra palats och design. Reseguidens medlem Carolina, alias "Viacarolina", guidar till sina favoritmuseer i staden. Hon passar även på att ge sina bästa restaurangtips.
Publicerad 27 april 2012

I Florens kan man besöka oändligt många museer. Här finns framför allt en stor del konsthistoria att skåda men också fotografi, sjöfart, gamla palats och design. Är man intresserad av mode finns här både ett Gucci-museum, Salvatore Ferragamos skohistoria och ett stycke dräkthistoria presenterat i Palazzo Pitti.


Här är mina favoriter:


Gucci Museo

Guccis museum är elegant, snyggt och välordnat. Här berättas märkets historia med start i grundaren Guccio Guccis bakgrund. Fortsättningsvis tar man sig vidare mellan olika rum, var och ett med sitt tema tills man slutligen når märkets nutida design. I trapporna mellan våningsplanen hänger svartvita fotografier på filmstjärnor som bär Gucci och bilder av textilverkstäderna. Missa heller inte rummet där samtida konst visas. Efter besöket kan man gå vidare till museets butik som har en del fina souvenirer. Framför allt ska man gå hit för det intressanta sortimentet av böcker. Här finns mycket litteratur om konst, design, fotografi och mode. Samtidigt kan man passa på att ta en espresso i kaféet för att ytterligare andas in den lyxiga atmosfären. Piazza della Signoria 10.

Museo Salvatore Ferragamo

En av de mest kända och framgångsrikaste skodesignerna i historien är Salvatore Ferragamo. Museet grundades av Ferragamos familj i syfte att föra vidare historien bakom märket och om hans gedigna hantverk och nyskapande tekniker.
Museet ligger i en gammal byggnad som Ferragamo huserat i sedan 1938. Här ryms även en stor butik med märkets klädkollektion, väskor och skor. Museet visar historien bakom Ferragamos framgång, vilka som burit skorna och vilka filmer som märket skapat scenkläder åt. Fokus ligger på skorna som Salvatore Ferragamo designade och mindre på nutida design och klädkollektioner. I varje rum lyfts olika teman fram och designerns berättelse återges på ett intressant sätt.
Palazzo Spini Feroni, Piazza Santa Trinita 5 r.

Galleria del Costume

Museet ligger i Palazzo Pitti och visar ett urval dräkthistoria. Kläderna exponeras i glasmontrar och är upplysta som konstverk i de annars mörka rummen. Miljön är vacker och pampig med en del av palatsets gamla inredning bevarad från den tid då familjen Medici bodde här. Kläderna visas utifrån olika teman och stilar istället för i tidsenlig ordningsföljd. Utställningen är ganska liten, men intressant. Särskilt uppseendeväckande är de gamla kläderna från familjen Medici som finns bevarade. I detta rum berättas även mer om plaggens bärare, vilken position de hade och hur de klädde sig. Efter ett besök på museet ska man passa på att gå en promenad i den vackra Boboliträdgården och njuta av utsikten över Florens. Här kan man också besöka fler museer, bland annat Galleria d’arte moderna och Museo delle Porcellane. Piazza Pitti.

Mat och dryck

Florens och regionen runt omkring är känd för sin mat och Chianti-viner. Restaurangerna och trattoriorna serverar mycket grönsaker, pastarätter, kött och fisk. Maten är enkel men vällagad utifrån smakrika råvaror. Jag rekommenderar att smaka på någon rätt med svamp och som förrätt äta någon variant av zucchini. Ett tips är att köpa med sig några av de goda kryddorna och ostarna hem från matmarknaden Mercato Centrale vid San Lorenzo eller från någon av livsmedelsbutikerna i staden.

Il Barrino

Denna familjära trattoria har funnits i många år och har en lång tradition bakom sig. Det märks på maten som är enkel men smakar ljuvligt. Hit går många stamgäster och vill man vara säker på att få ett bord är det bäst att boka i förväg. Du hittar den på Via Gioberti 71 r.

Caffè Giacosa Roberto Cavalli

Detta kafé är ett av Florens mest kända och här har många berömda eller betydelsefulla personer haft sin mötesplats. Sedan några år tillbaka ägs kaféet av Roberto Cavalli vilket speglar av sig i de lyxiga förpackningarna med designerns signum. Här kan man köpa vin och vodka under Cavallis eget namn. Svåra att motstå är även de chokladpraliner som prydligt ligger paketerade i askar med djurmönster. Att ta ett glas vin eller en espresso här känns lyxigt och elegant. Jag önskar jag kunde ta mig hit varje dag för att få dricka mitt kaffe på en stol med leoparddyna och betrakta de trendiga gästerna. Via della Spada 10 r

Cantina del Gelato

Italiensk glass är i särklass den godaste man kan äta. Tyvärr har den på senare år på många ställen utvecklats till att med starka godisliknande färger endast locka turister och innehåller därför konserveringsmedel och andra onaturliga smaktillsatser. Det finns dock glassbarer kvar där de säljer glass gjorda med äkta råvaror och som är otroligt smakrika. Cantina del Gelato är en av dem och här smakar glassen fantastiskt. Priserna är dessutom bra. Det finns inte så många smaker att välja på men utbudet är tillräckligt och alla väldigt goda. Via Dè Bardi 31.

Boende

Eftersom Florens är en ganska liten stad bor man någorlunda centralt oavsett vilken stadsdel man väljer. Trevligast är dock längs floden Arno då man har nära till båda sidorna i staden. Personligen skulle jag undvika området i närheten av centralstationen Santa Maria della Novella på grund av den lite mer stökiga miljön som finns där.

Så tar du dig hit

Från Sverige går inga direktflyg till Florens. Däremot flyger SAS från Stockholm och Malmö till Bologna. Därifrån kan man sedan ta sig till Florens med buss vilket tar cirka 1 timma och 45 minuter. Ett annat alternativ är att åka med Ryanair från Skavsta till Pisa. Därifrån går sedan tåg till Florens som tar cirka 1 timme.


Flyg till Florens

Boende i Florens