Publicerad 18 februari 2020

I Florens får du känslan av att varje hus, varje sten och gruskorn är av kulturellt och historiskt värde. Här hittar du stora delar av den historiska konstelitens mästerverk, som Davidstatyn av Michelangelo och verk av Botticelli och Leonardo da Vinci. Florens stadsbyggnad är som att kastas tillbaka i tiden med medeltida palats och renässansarkitektur. Här kan du frossa i pizza och pasta med äkta mozzarellaost, olivolja som får det att vattnas i munnen och söta solmogna tomater. I Toscana är du också på Chianti-vinernas hemmaplan, så passa på att smaka ett glas eller två.

Antipasto, cantuccini och olivolja

Maten i Toscana är värt en resa i sig. I Italien är måltiden indelad i “antipasti” – förrätter, “primi piatti” – rätter som består av pasta eller risotto och “secondi” – oftast fisk eller kött. Italienarna äter gärna i flera timmar, länge och mycket. Om du beställer en “antipasto misto” får du en blandtallrik med delikatesser, en skön början på middagen. Till maten avnjuter du Toscanas stolthet – Chiantivin. De bästa kommer från områdena Classico och Rufino. Till kaffet smakar det gott med en liten cantuccini – en mandelskorpa.

Renässans och arkitektoniska klassiker

Florens stadsbild är präglad av renässansarkitektur. Det finns många fantastiska byggnader och arkitektoniska sevärdheter i staden. Den välkända och för Florens typiska Ponte Vecchio (Gamla bron) är väl värd ett besök. Ponte Vecchio är från 1392 och är stadens äldsta bro. Tidigare var bron en plats för smeder och slaktare, i dag finns här guldsmedsaffärer. En annan sevärdhet är Santa Maria del Fiore, eller Duomo – katedralen, som ligger på Piazza del Duomo. Det är en imponerande byggnad med en enorm kupol.

Världens mest kända konstmuseum

I Florens finns museer som får den konstintresserade att rysa av välbehag. Här ligger världens kanske mest kända konstmuseum, Uffizierna. Flera av konsthistoriens klassiker av giganterna finns representerade här, som Primavera av Botticelli, Bebådelsen (ögonblicket i vilket ärkeängeln Gabriel överlämnar budskapet till Maria att hon skall föda Guds son) av Leonardo da Vinci och Venus från Urbino av Titan. Kön till Uffizierna är ofta lång, så förboka gärna biljetter och specifik entréetid. Notera att museumet håller stängt på måndagar. Andra museer är Galleria dell'Accademia, som bland annat har flera verk av Michelangelo, Bargello med flera renässansstatyer och Palazzo Pitti med delar av Medicis samlingar. Även mitt i staden finns konst du inte vill missa. Kika på Paradisets portar på Dopkapellet som ligger på Piazza del Duomo, skapade av Lorenzo Ghiberti. Dörrens motiv visar händelser ur bibeln. Dörrarna på kapellet är kopior – originalen finns på Museo dell'Opera.

Upplev Toscana

Toscana och dess fantastiska landskap passar utmärkt att uppleva med bil eller tåg. Landskapet böljar fram och här upplever du det speciella ljuset som så många konstnärer söker när de åker hit, ackompanjerat av silhuetten från vinfälten och olivlundarna. Stanna gärna till vid någon av alla vingårdar och är du vinkunnig kan du göra fina fynd. Sköna utflyktsmål från Florens är bland annat Pisa och den lilla pittoreska staden Lucca. I Pisa finns det berömda lutande tornet och i Lucca strosar du i trånga gränder och äter på mysiga kvarterskrogar. Till både Pisa och Lucca tar det cirka en timme med tåg.

Så tar du dig runt

Hela centrala Florens är avstängt från biltrafik mellan 07.30 och 19.30. Om du har bil med dig så ställ dig på särskilda parkeringsplatser, exempelvis finns en sådan vid järnvägsstationen. Det är ganska dyrt att åka taxi. Det är billigast att ta en taxi på gatan – om du ringer så börjar taxametern så snart du bokat bilen.

Så tar du dig hit

Det går flyg hit från flera orter i Sverige. Om du ska uppleva Florens och resten av Toscana kan du välja att landa på flygplatsen i Florens, Pisa eller Bologna. Från Florens flygplats går det buss in till centrum, en resa som tar runt 20 minuter. Om du flyger till Pisa så kan du ta direkttåg därifrån till Santa Maria Novella-stationen i Florens. Från Bologna tar det cirka en och en halv timme till Florens med bil.

Flyg till Florens
Flyg till Pisa
Flyg till Bologna