Möt hösten i Toscana

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Nina Bjordal
Foto: Nina Bjordal
Foto: Nina Bjordal
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gör dig klar för en gastronomisk matupplevelse i en region full av historiska byar, vingårdar, olivlundar och små orter från medeltiden. Här är våra hetaste tips till Toscana.
Publicerad 10 augusti 2018

Om du sett filmer som “Letters to Juliet” och “Under the Tuscan sun” så har du säkert drömt dig bort till de gröna kullarna i Italien svar på Provence - Toscana. Den bästa tiden för att besöka Toscana är mellan april och maj och från slutet av september till oktober. Med andra ord, höstens resa borde gå till den här idylliska destionation som både har de mest behagliga temperaturerna och betydligt färre turister under dessa månader. Vi guidar dig till höjdpunkterna i Toscana.

Florens

Florens är Toscanas huvudstad och proppfull av konst, gastronomi, historia och kultur. Det är många som väljer att fly hit för att härifrån börja sitt Toscana-äventyr. Du har säkert sett bilden av den ikoniska katedralen Santa Maria del Fiore som briljerar som stadens centrum och är en del av Florens historiska kvarter, som även finns med på UNESCOS världsarvslista. Katedralen är faktiskt världens största murade kupol, och här kan du gå till toppen av den stora kupolen, eller upp i klocktornet om du vill ha en fantastiskt fin utsikt från Santa Maria del Fiore. När du är i Florens bör du också besöka det kända Uffizi-galleriet och den speciella bron Ponte Vecchio - ät på restaurangen Borgo San Jacopo för en fin utsikt mot bron. Gå också upp till San Miniato al Monte, en kyrka på en av de högsta topparna i Florens. Här får du en vacker utsikt över staden. Vårt tips är att ta en sväng förbi Venchi glass- och chokladbutik precis vid Piazza della Signoria för härliga förfriskelser. Grom är också väldigt känt för dess glass.
Hotell i Florens // Flyg till Florens

Smaken av Toscana

Mat är en viktig del av Toscanaresan - ja, bortsett från den vackra naturen är det väl det här som de flesta förknippar med regionen; god mat och vin. Är du ute efter speciella matupplevelser finns det gott om så kallade “food tours” och matutflykter att välja mellan. Vingårdar är populärt och du kan åka på dagsturer från Florens. Chianti är det mest berömda vinområdet i Toscana. Om du behöver några tips till var du ska börja söka, besök gärna vingårdarna Antinori Chianti Classico, Castello di Ama, Castello di Nipozzano och Badia a Coltibuono. Du kan också vara med i en äkta tryffeljakt i de toscanska skogarna. Guiden kombinerar upplevelserna av själva jakten på tryfflar med provsmakning av härliga tryffelprodukter och ett besök på en vingård. Eller vad sägs om en tryffel-matlagningskurs? Kika in på Truffle Hunter för mer information. Som alltid när du är i Italien är glass ett måste. Smaka dig igenom många olika glassbarer med gott samvete.

Chianti

Chianti är det du ofta ser på vykort från Toscana. Med sina vingårdar, olivträd, gröna kullar och fjäll, små stenbyar och produktionen av Italiens mest kända vin finns här något för de flesta. Och slappna av, du behöver inte vara en vinexpert för att njuta av Chiantis natur och utsökta smaker. Att åka på en vinprovning är väldigt populärt och området är också känt för sin olivolja. Chianti ligger mellan Florens och Siena. Greve och Panzano är också populära stopp i området, likaså Castellina, Radda och Gaiole. Vill du bo lite speciellt kan du bo på en av de många stenslotten runt om, och vårt privata tips är att ta in på det toscanska slottet Castello di Spaltenna, precis vid Gaiole, ett 5-stjärnigt hotell som ligger bland vinrankor, vingårdar och olivträd. Här finns också en Michelin-restaurang. Om du letar efter det perfekta stället för ett bröllop är detta platsen, det har nämligen sin egen kyrka, ett altare i trädgården och en fantastisk bakgård inredd med blommor och klätterväxter.

Lucca

Lucca är en pärla i det toscanska landskapet. Staden är långt ifrån lika känd som Florens, men kallas av många för Toscanas bäst bevarade hemlighet. Bakom de höga stadsmurarna som omringar den gamla staden Lucca (den enda staden i Italien som är fullständigt omringad av en mur) möter du en fridfull harmoni, kultur och äkta matglädje.

Tiden står nästan stilla i den lilla staden, och här är det små saker som glädjer. Staden är full av charmiga kullerstensgator, för att inte glömma alla färgrika blomster i fönstren, från terrasser och de gröna klätterväxterna som finns på husväggarna. Här får du en rejäl paus och ett lugn, lite som motsvarigheten till Florens och Rom.

Småstadscharmen går inte att ta miste på. Besök de små butikerna med italienska råvaror, oljor, pasta och viner. Hyr en cykel och utforska gatorna, piazzorna och höjden från stadsmuren för en vacker utsikt. Här hittar du en del av Italiens finaste medeltids- och renässansarkitektur. Har du bil tar det bara en halvtimme ner till kusten i Forte dei Marmi, som påminner lite om den franska rivieran. Ta också turen till Torre Guinigi, det höga tornet med ekar på toppen, en speciell syn, med utsikt över staden. Lucca ligger 1 timmes körning från Florens, eller 1.5 timmar med tåg. Reser du från Pisa tar det cirka 30 minuter att köra eller 1 timme med tåg.
Hotell i Lucca

Pisa

Vi har väl alla hört om det lutande tornet i Pisa och sett bilderna av turister som klurar på hur de ska posera framför det. I Pisa hittar du också 20 historiska kyrkor, medeltida palats och flera broar över Arno-älven. Staden är också väldigt eftertraktad bland italienska studenter som söker till det prestigefulla universitetet där. För många är Pisa en perfekt dagsutflykt för att titta på det lutande tornet. Men stannar du lite längre kan du också utforska andra piazzor, kyrkor och gator fulla av charm som är svåra att hitta precis vid turistiga torget Piazza del Miracoli där det lutande tornet ligger. Pisa ligger omkring 1 timme från Florens med buss eller tåg.
Hotell i Pisa // Flyg till Pisa

Siena

Medeltida Siena, som har fått en plats på UNESCOs världsarvslista för sin otroligt välbevarade medeltidsbebyggelse. Staden är byggd på sju kullar runt centrum och Piazza del Campo som är själva hjärtat i Siena. Bara på den här piazzan finns en höjdskillnad på upp till 8 meter. Piazzan är också känd för arrangemanget Palio - en hästkapplöpning som går av stapeln i Siena två gånger per år, 2 juli och 16 augusti. Missa inte heller att ta de 400 trappstegen i tornet Torre del Mangia för en härlig utsikt över Piazza del Campo, resten av den vackra staden och åsarna i fjärran. Besök Siena-katedralen, museet Santa Maria della Scala, palatset och smaka på lokala rätter som vildsvin (Cinta Senese) och hare. Missa inte heller ostarna och vinerna du får i den här regionen. Vill du bo flott, spana in stadens enda 5-stjärniga hotell, Grand Hotel Continental Siena.
Hotell i Siena

San Gimignano

Den medeltida staden San Gimignano är känt för sin vackra skyline som du ser utifrån, med torn och stadsmur som ramar in den uppe på kullen. Missa inte Piazza del Duomo med sina torn som är flera tusen år gamla. Collegiata är det närmaste staden kommer en katedral och missa heller inte att gå upp i Torre Grossa, stadens högsta torn. Ta också turen förbi Rocca där du får den bästa utsikten över landskapet som omringar staden. San Gimignano är känt för sin goda saffran och vitvin, så du måste smaka på dessa lokala varorna när du är här. Staden är liten och passar fint som en dagstur från Siena eller Florens, men många resanden anser att stämningen här om kvällen är magisk, så det är ingen dum idé att tillbringa en natt här. Hit tar du dig enklast med bil då det inte finns någon tågstation här, men du kan också ta dig hit med buss och då stanna till i Poggibonsi på vägen.
Hotell i San Gimignano

Vandring i Cinque Terre

De fem pittoreska fiskebyarna som utgör Cinque Terre och kallas “De fem byarna”, ligger i det dramatiska kustlandskapet i regionen Ligura på Italiens nordvästkust. Du tar dig enkelt hit från Toscana med tåg eller bil. Här hittar du färgrika, tättbebyggda hus som klamrar sig fast på klipporna, och vägen som binder samman byarna passerar både olivlundar och vinmarker med slående utsikt över Medelhavet. Cinque Terre är en av få platser i Europa där du kan uppleva flest höjdpunkter på ett komprimerat område, perfekt för romantiska vandringar. Börja i Monterosso, den äldsta byn av de fem. Gå cirka 2,5 timmar mot Vernazza, där en slående vacker utsikt mot staden och havet möter dig precis innan du ankommer. De nästa två byarna, Corniglia och Manarola, är små och romantiska. Manarola är nog den byn du ser på de flesta bilder från Cinque Terre. Från Manarola till Riomaggiore tar det cirka 25 minuter att gå. Det är möjligt att gå hela vägen på 6-7 timmar, men de flesta önskar att spendera lite tid i varje by också, kanske äta en god lunch, se sig omkring och varför inte övernatta på vägen? Varje by har också en tågstation som kan ta dig mellan byarna, eller ta en båttur för en vacker utsikt över Cinque Terre från havet. De närmaste flygplatserna finns i Pisa och Genua, och eventuellt Florens.
Hotell i Cinque Terre

7 städer på UNESCOs världsarvslista

Toscana är inte bara otroligt vackert och lantligt - flera av områdena här har blivit utsedda av UNESCO och fått titeln världsarvsplatser. Om du är sugen på att besöka dessa extra sevärdheter bör du ta turen till någon av de här 7 platserna: Det historiska centrumet Florens, Siena, San Gimignano och Pienza samt Det lutande tornet i Pisa och Cal d'Orcia. Den sista platsen som blev utnämnd är Medicis 12 villor och 2 trädgårdar år 2013. Det ligger inte långt utanför Florens och tillhör alla den mäktiga Medici-familjen. Naturparken Cinque Terre är också med på listan, men ligger alltså i en angränsande region till Toscana - Liguria.

Så tar du dig hit och runt i Toscana

Du tar dig enklast till Toscana genom att flyga till Pisa eller Florens. Norwegian kör exempelvis sträckan Stockholm-Pisa direkt. För att ta dig runt i Toscana är en hyrbil det bästa alternativet, då kan du göra små avstickare och hitta fler smultronställen. Det går också bussar om du bara vill besöka de mest kända platserna.


Weekend i Toscana


Hitta och planera din resa till Toscana via Reseguidens tjänster:
- Resor till Toscana
- Flyg till Pisa
- Flyg till Florens
- Alla hotell i Toscana
- Hitta hyrbil i Toscana


Flyg till Pisa

Flyg till Florens