Mellanlandning, tull, m.m. Hur funkar det?

8 feb. 2015 18:23
Visningar: 1752
Hej!
Jag flyger till USA i höst och rutten är Arlanda-Chicago (o'hare)- NYC (la guardia). Har sökt efter info om hur mellanlandningen går till då vi flyger med SAS till Chicago och sedan med United airlines till NY, men kan någon samanfatta allt för en dummie? Ska man fylla i papper på flyget? Vilka uppgifter ska man kunna visa upp i passkontrollen? Hur går tullen till och vars ska vi lämna bagaget när vi ska vidare mot NY? Vad kan man ha med sig i handbagaget genom säkerhetskontroller (tänker på mat och godis då det är en lång resa)?

Skulle bli så tacksam om nån rutinerad vill svara på dessa frågor så jag kan slappna av lite. Om någon har erfarenhet av att flyga till la guardia och ta sig till och från flygplatsen uppskattas såna tips också :)
Av Peter_o
8 feb. 2015 20:03
Regeln är att du tullar ditt bagage vid första landningen i USA. Med andra ord får du ta ut den som alla andra men lämna den direkt efter tullpassagen. Fråga var du ska göra det.
På flyget får du fylla i en tulldeklaration där även adress till första natten ska skrivas. Normalt är det bara pass och tulldeklarationen du visar upp i imigrationskontrollen. Tulldelkarationen lämnas sedan i tullen.
Jag förutsätter att du has sökt ESTA i tid.
När du går ombord i Sverige får du inte föra med dig vätskor mer än 100 ml och allt ska rymmas i en enliters påse. Men du får ta med smörgås och t ex godis. Men du får inte ta med dig mat av från planet.

/PeterO
8 feb. 2015 20:12
Tack för svar :)

Bokade resan via Flygstolen.se men har bara 1,5 timme på mig i Chicago, är det nog för att hinna med passkontroll, tull, byta terminal och säkerhetskontroll? Jag vet ju om att de har sina regler för hur mycket tid man ska ha vid mellanlandningar men kommer det bli tight?
Av Peter_o
8 feb. 2015 20:46
Är det samma terminal? Om det är samma så är det nog inget problem, men måste du leta dig till en annan kanske det kan bli lite jäktigt. Men frågar man så slipper du ju gå åt fel håll. Det brukar finnas personal att fråga nästan överallt.
/PeterO
8 feb. 2015 20:52
Jag måste byta från utrikesterminalen till någon inrikesterminal som jag har förstått det... Inser nu att jag skulle ha bokat en annan flygresa men nu är det ju betalt och allt så är väl bara att bita i det sura äpplet och hoppas på det bästa.
Av Peter_o
8 feb. 2015 21:36
Eftersom du köpt det som en resa så blir du gratis ombokad till nästa plan, om du skulle missa anslutningen.
Skulle ditt första plan vara försenat så kommer du redan innan planet landat få instruktioner om vilken anslutning du ska ta. (I alla fall var det så på ett annat SAS-plan jag åkt med).

/PeterO
Av Totopez
8 feb. 2015 21:53
Minsta tillåtna/möjliga bytestid mellan utrikes och inrikes på ORD är 90 minuter.
Men det finns extremt små möjligheter att lyckas med det, immigrations och tull tar oftast längre tid.

Men som Peter skriver, är det bokat som en genomgående biljett blir du ombokad till nästa tillgängliga flight (alltså nästa som det finns plats på, men det går ett i timmen ungefär). Risken är dock att flyget från Stockholm är i tid, men du ändå missar nästa flyg pga köerna på flygplatsen. Då får du gå till Uniteds transferdisk och be dem fixa det. Men det är inga problem det heller.