Guldkorn i väst?

Av Veliaze
28 jan. 2010 21:28
Visningar: 1782
Hej!

Jag och sambon har bokat in en road trip till västra USA nu i höst och vi letar nu med ljus och lykta efter guldkornen.
Jag är fullt medveten om att guldgrävartiden är över :) men jag skulle vilja ha tips på ställen som inte är så jätte-turistiga, men endå väl värda att besöka...
Det kan handla om en härlig spökstad i öken, En riktig cowboyrestaurang, en country pub med äkta line dancing eller helt enkelt nåt jättekonstigt .....

Resan är tänkt att gå från LA genom nevada till Arizona (möjligtvis förbi Phoenix), upp mot Södra Utah och parkerna där för att sedan bege oss västerut mot SF igen. Sista veckan tillbaka till LA spenderas givetvis på 1an...
De större, mer populistiska attraktionerna är vi ganska hemma på vad vi skulle vilja göra...men vill hitta guldkornen, insidertipsen...det där lilla extra .... :)

ALla förslag tas dock tacksamt emot då vi försöker fylla våra dagar! :)
29 jan. 2010 08:00
Vilken härlig resa ni planerar! Jag har själv varit på roadtrip i de områdena 2004, och det var helt fantastiskt! Ni verkar ju på det klara med de stora "måstena", men jag tänkte tipsa om att göra ett besök i Sedona (i Arizona). Det är ett lite mindre ställe som är inramat av vackra röda klippor, som jag upplevde som en riktig pärla! Just utanför Sedona ligger ett ställe som kallas Oak Creek Canyon, eller "Red Rock Country" och det är väl värt ett besök om man gillar vackra vyer!
/Malin
Av Anis
30 jan. 2010 16:58
Om ni ska åka till Yosemite rekommenderar jag en liten stad som hette "Mariposa". Vi övernattade på ett litet hotell där man mycket väl kunde ana den ursprungliga exteriören från guldgrävartiden. Allt var inrett i den gamla klassiska stilen med mycket blommigt "rysch-pysch", fint och gammaldags men med alla moderna bekvämligheter. Vi hade t.o.m. vattensäng. Inne i trapphuset fanns ett gammalt foto av hotellet från den tid då hästar stod bundna utanför byggnaden (som man lätt kände igen). Tyvärr kommer jag inte ihåg vad hotellet hette men Mariposa är en liten stad och hotellet låg på huvudgatan.

I närheten låg en annan fantastisk ort, Hornitos med "Manuelas bar". Hornitos var en liten by (town) med ett minimalt litet fängelse där en berömd skurk, "Walking Marietta" suttit fängslad någon gång på 1800-talet.Manuelas bar hette egentligen "Plaza bar" och såg ut som en gammal lada utvändigt med genuin inredning från början av 1800-talet. Vi träffade Manuela som satt bakom disken med sin vinkanna och pratade med gästerna, hon var till åren kommen så jag vet inte om hon finns kvar fortfarande. Hon hade kommit från Spanien som ung till denna plats och blivit kvar där.
Massor av minnen dyker upp, amerikanerna på landet i Californien är mycket trevliga och vi hade många trevliga stunder där. Stanna till där ni tycker att det verkar intressant, prata med och fråga folk. Jag önskar er en jättekul resa!
Av Hawaii
30 jan. 2010 21:00
Mount Wilson Observatory på en bergstopp precis norr om Pasadena, norr om Los Angeles, är en intressant liten utflykt. Makalös utsikt.

Lake Havasu City (med gamla London Bridge återuppbygd) vid Colorado floden, på AZ-CA gränsen är intressant som ett litet stopp på vägen.

Skall ni inte besöka San Diego? Mycket mer av intresse i SD området än runt LA. Tycker jag! Har en hel del tips om du är intresserad.
Av Veliaze
31 jan. 2010 16:01
Majsan
Tack för förslaget, men Sedona har vi redan räknat med i våra planer :) Jag älskar deras motto "God created the Grand canyon, but he lives in Sedona" ... Det säger en hel del... :)
Anis
Yosemite är också med i tankarna och ditt tips låter intressant! :) vi har haft tankarna på att åka förbi några av guldgrävasstäderna där i området, men har inte riktigt hunnit kolla upp allting där. mariposa är ju dessutom inte direkt någon omväg på väg till SF så det verkar bli en lagom avstickare :)
Hawaii
Mount Wilson observatory lät intressant. hade tänkt oss Griffith obs. som ligger norr om Hollywood, men antar att utsikten från wilson måste vara än mer makalös! Noterat och definitivt värt att kolla upp.
San Diego glömde jag nämna ovan, men tanken är att vi skall förbi San Diego också. Det är väl mest för San Diego Zoo och Sea World som vi åker dit och med lite övertalning kanske jag får köra förbi flottbaserna som ligger där och se några hangarfartyg! :)...
Fler tips ang San Diego är mycket välkomna då vi faktiskt inte vet så mkt mer om SD än just zoo och sea world :)
Av Hawaii
31 jan. 2010 17:24
Ja, det finns ingen jämförelse mellan Griffith (c:a 350 m.ö.h.) och Mt. Wilson (c:a 1500 m.ö.h.)!! Griffith är ju betydligt snabbare och lättare att kom till men Mt. Wilson är en HELT annan upplevelse.

Efter att ha bott 10 år i San Diego har jag gjort upp den här lilla listan, som jag har sparat på min dator, och kan lätt göra en "copy & paste". Den har både de "vanliga" turist attraktionerna, och lite annorlunda grejer. Har du några frågor, hör av dig!

SAN DIEGO

"Old Town (ett par km norr om centrala San Diego) - mycket historiskt, och ett antal helt utmärkta mexikanska restauranger. På kvällarna är det en riktigt karneval stämning där.

Balboa Park, med historiska byggnader (en del av dem är intressanta museer) och mycket berömt Zoo (ett av de bästa i USA). Bara en dryg km från centrum.

Seaport Village (också ung. en km från centrum, men i motsatt riktning). Mycket trevligt område med massor av affärer och restauranger. Ligger precis vid vattnet.

Wild Animal Park uppe i North County mycket sevärt. Ta I-15 (Interstate 15) norrut till Escondido och sedan österut 15-20 minuter. Vid första avfarten till Escondido – North County Fair – stor shoppingmall.

Kör över bron ut till Coronado och besök Hotel del Coronado där. Mycket historiskt, och ganska annorlunda. Hemsida: http://www.hoteldel.com

Kör längst ut till Point Loma halvön (till fyrtornet). Fantastisk utsikt över Coronado och centrala San Diego.

Horton Plaza (shopping center) i centrala San Diego definitivt värt ett besök om man råkar vara i närheten, plus hela "Gaslamp Quarters" - centrala San Diego.

La Jolla med La Jolla Cove. Ett av de mera exklusiva områdena i San Diego. Och jättefin natur. Många utmärkta restauranger och affärer.

Ung. 2 km norr om La Jolla finns det en "Glider port", där de flyger med "hang gliders" och startar genom att springa rakt ut över klippan som stupar c:a 40-50 meter rakt ner mot stranden. Ganska makalöst!

Mount Soledad, bara ett par km från La Jolla. Fin utsikt över hela San Diego området. Och vill man uppleva en mycket annorlunda väg upp till toppen, så (från La Jolla), följ Torrey Pines Road i östlig riktning, ta höger på Hillside Drive (MYCKET lätt att missa!). Massor med små sidogator, och krångligt att beskriva, men i princip följ vägen uppför berget. Otroligt att se hur de har byggt jättefina hus i de mest långsökta, mycket branta, platser.

Mission Bay Park, strax söder om Mount Soledad och ung en svensk mil norr om centrum. En enormt stor park. Kul att se folkliv, speciellt ett veckoslut. Perfekt om man vill ge sig ut och springa en kortare eller längre runda.

Sea World ligger precis söder om Mission Bay Park.

"Boardwalk" ute vid Mission Beach och Pacific Beach, precis väster om Mission Bay Park. Och ute vid stranden. Enormt folkliv, och många restauranger i området.

Kör ner till mexikanska gränsen, parkera på amerikanska sidan, och promenera över till centrala Tijuana. En dryg km. Man kan också ta spårvagnen från centrala San Diego ända till gränsen. Kan vara långa köer att komma tillbaka in i USA. Det bör påpekas att alla de mexikanska gräns-städerna tyvärr är mycket farliga att besöka. Mycket stor risk för rån, oavsett var man befinner sig. OM man trots det ger sig till Tijuana, t.ex., bör man ta av sig alla smycken, klocka, ev. ringar. Allt som är värdefullt (pass, kreditkort, pengar) bör man ha på ett sådant sätt att det inte är lätt att se, eller komma åt. Det bör också påpekas att det är normalt inte tillåtet (av hyrbilsföretaget) att köra över gränsen till Mexiko med en hyrbil.

Rent allmänt är det mycket lättare att ta sig runt i San Diego än i Los Angeles området (p.g.a. trafik). LA området är enormt och skall man ta sig från ena sidan till den andra kan det utan vidare ta flera timmar. Det är i princip alltid rusningstrafik, utom kanske vid 3 tiden på morgonen! Bortsett från Universal Studios och Disneyland så är ju Hollywood Blvd värt ett besök, även om området där i största allmänhet är lite "slitet" och definitivt inte "glamoröst"! Området ute vid Venice Beach och Santa Monica Pier är kul. Och har man tid och vill se en lite annan del av LA, så är Rancho Palos Verdes ett fint område med massor med fina hus. Längst "ner till sydväst" om man ser på kartan. Och undvik centrala LA. Enbart stora kontorsbyggnader.
Av Veliaze
2 feb. 2010 20:23
Citerat från hawaii:
Ja, det finns ingen jämförelse mellan Griffith (c:a 350 m.ö.h.) och Mt. Wilson (c:a 1500 m.ö.h.)!! Griffith är ju betydligt snabbare och lättare att kom till men Mt. Wilson är en HELT annan upplevelse.

Efter att ha bott 10 år i San Diego har jag gjort upp den här lilla listan, som jag har sparat på min dator, och kan lätt göra en "copy & paste". Den har både de "vanliga" turist attraktionerna, och lite annorlunda grejer. Har du några frågor, hör av dig!

.......
Sagt och gjort! :) Jag älskar Copy / Paste funktionen!
Tack för värdefulla tipsen king San Diego! NU får vi antagligen fundera över hur lång tid vi egentligen skall spendera i San Diego! :)
Av Peli
2 feb. 2010 21:49
Hej,
Förutom många bra tips du redan fått tänkte jag bidra med några tips.
1. Calico Ghost Town (www.calicotown.com). Nerlagd silvergruva som är värt ett besök. Ligger på motorvägen mellan LA och Vegas.
2. Meteorkratern i Arizona. (www.meteorcrater.com). Fantastiskt naturfenomen som man inte hittar på många ställe på jorden. Värt en avstickare från Sedona/Flagstaff.
3. Champagne Sunday Brunch på Queen Mary i Long Beach. En ovanlig start på en söndag i historisk miljö. (www.queenmary.com/index.php?page=sundaybrunch).
Ha det bra
PeLi
Av Fredros
2 feb. 2010 22:38
Om Ni åker genom Utah och passerar orten Bluff, så är Ni mitt i glesbefolkat Western/Indian-land. Jim o Luanne Hook driver motell/hotell här med lamafarm mm.
Luanne har svenska rötter, Jim är auktoriserad guide med kunskaper/guiderättigheter i omgivande reservat. Blev lycklig deltagare i en dagstur i väglöst land med Jim som guide.På kvällen kunde alla hotellgäster lyssna till slide-show om traktens natur/indianer. Ni ville ha ovanliga udda guldkornstips eller hur?
Av Lalia
6 feb. 2010 14:18
Spökstaden Bodie är värt ett besök om ni ska till Yosemite. Vi bodde i en liten stad som heter Lee Vining en natt när vi hade kört från L.V genom Death valley och vidare mot Yosemite. Det var inte så mycket turister i Bodie när vi var där utan rätt så fridfullt ställe. Mono Lake vid Lee Vining är en vulkansjö med ganska fina stenformationer.
Av Vasadu
8 feb. 2010 21:04
Ett restaurangtips: Cheesecake factory i L.A. Där serverar de förutom 100 olika cheesecakes också god mat i stora partioner. Bästa stället ligger i utomhus-köpcentrat The Groove, som känns mer som en mini-stad i stora L.A än som ett köpcentra. Så skönt med ett ställe där inga bilar är välkomna.

Läs mer om vår roadtrip i västra USA på vår blogg: www.pavag.wordpress.com

/E
Av Mjb
8 feb. 2010 22:35
Hej!

Vill ni äta god amerikansk hamburgare i San Francisco, bege er till "Pearl's" som ligger på 708 Post Street. Ett jättelitet ställe som gör kanongoda hamburgare. Även fått pris för San Franciscos bästa hamburgare utav San Francisco Chronicle eller något sådant har jag för mig. Inget supertips kanske, men lite roligt tycker jag. Highway 1 är otroligt vackert, hoppas ni får lika fint väder som jag hade där så ni kan njuta av utsikten ordentligt! Stanna ofta o mycket o gå gärna in på caférna längs vägen där ni kan njuta av supergoda muffins! :D

Har ni svängarna förbi Santa Barbara tycker jag verkligen det är värt ett besök, otrolig fint & man får en mysig småstadskänsla där. Carmel är fint o sött men i vårat tycke lite för "pensionärigt" & rikemansställe. Stranden däremot är fantastiskt vacker på ett okonstlat vis.

Utanför San Francisco, i bl.a. Huhgson finns även stora mandelodlingar med flera kilometer utav mandelträd efter mandelträd. Vet inte riktigt när de blommar, (de gjorde de inte när jag var där i Juni/Juli) men måste vara väldigt mäktigt o se det.

Prata gärna med lokalbefolkningen dit ni kommer, de flesta är väldigt pratsamma och kan ge värdefulla tips på platser o saker att göra som inte är jätteturistiska. Vi spenderade en hel dag med en marinkårssoldat som för tillfället var stationerad i San Diego innan han skulle bli ivägskickad till Afghanistan, han visade oss runt i stan och berättade jättemycket om alla platser med stor entusiasm.

BASEBALL! Vet inte riktigt om det är säsong när ni är där, men tycker verkligen ni ska se till att gå på något sportevent. Basball, amerikansk fotboll, vad som.. Man behöver inte älska sport för att tycka om stämningen & den typiskt amerkanska andan man får uppleva (= stor arena, amerikanska nationalsången och navy seals fallskärmshoppar ner på plan med amerikanska flaggan, HÄFTIGT!)

Jag har inte upplevt det själv men jag vet att det finns många sk. "Duderanches" i USA, där man kan känna på livet på en ranch. Men som sagt, har inte upplevt det själv så vågar inte säga om de är bra eller dåligt, men om ni är intresserade av västern liv kan ni ju kolla upp det eller något liknande.

Kan vara bra att inte fullboka varenda dag på resan då man kan stöta på saker under resans gång som lockar.
Här var lite utav mina tips, hoppas de var till någon hjälp för er eller till någon annan.
Hoppas ni får en underbar resa! Blir så sugen på att åka igen nu.
:D
Av Mjb
8 feb. 2010 22:43
PS.

SAN DIEGO är så mycket mer än Sea World å det, Gaslamp Quarter är jättefint o mysigt. Absolut att du ska försöka ta dig ner till Hangarfartyget. Otroligt intressant. Finns mycket för den militärintresserade. Och med sin militärbas stöter man ofta på soldater i stiliga uniformer. :D San Diego är en stor stad med mysig småstadskänsla, tycker jag. Man kan bara gå omrking. Ta er till mexikanska gränsen ungefär så finns det ett stor outlet center om ni vill shoppa billigare märkeskläder. :D
Av Kina5
9 feb. 2010 22:48
Hej,

Jag kan tipsa om Evergreen Lodge i Yosemite dalen, den ligger i den norra delen av Yosemite i Hetch Hetchy, lodgen är mysig och ligger fint utspridd ibland skogen med fina stigar runt i området. Vi åkte till dammen som ligger längst in Hetch Hetchy och vandrade till ett vattenfall gissningsvis 3-4 km bort. Det var superfint och inte mycket turister, vi gick vid 4-tiden på eftermiddagen då det inte var så varmt längre (var där i slutet av juni förra året), otroligt vackra vyer över dammen och omgivningen.
Vi tyckte om denna del av dalen för du slipper all biltrafik och det stora horderna av turister.

Gillade även Cheececake factory i San Fransisco som låg vid Geary Str. med utsikt över torget nedanför och spårvagnarna som åkte förbi på gatan. Populärt ställe med ibland upp till 1 timmes väntan på bord. Om du vill ha fler tips så får du gärna läsa vår blogg http://famros.blogg.se
MVH Kina
Av Veliaze
11 feb. 2010 19:44
Har inte haft tid att gå in här på ett tag, men ser nu att vi har fått en hel drös med härliga tips! :)
Jag inser mer och mer att det blir svårt att veta vad man vill göra...Blir väl lite så som någon sa att när man väl är där så kommer man komma lite off-plan också, men det får man räkna med tycker jag! :)
Peli
Även om Barringer crater var det första jag kollade upp (Har pluggat astronomi så jag visste att den fanns där i krokarna) så visste jag inte om hemsidan! :) Lite surt att dem tar betalt för det, men men :)
Lalia
Har faktiskt planerat att köra just den vägen så kan mk väl hända att vi tar en sväng om Bodie! Perfekt tips!
mjb
Älskar Hamburgare! :) Kan bli ett bra avbräck från McDonalds gissar jag på haha...
Jo, jag vill åtminstone se någon match i nån "typisk" amerikansk sport...Baseball och fotboll är väl de som lockar mest och jag skall bara övertala sambon om att det är en upplevelse det också :)...Det går ju faktiskt ett par Baseball matcher både i LA när vi är där plus att SF giants spelar den veckan vi troligtvis kommer vara i SF...Såg att priserna varierar hemskt mycket också...från 10$ till 70-80$ för de bästa platserna....man får väl ta nåt mellanting! :)
kina5
sambon gillar cheesecake så jag tror inte vi kommer åka från SF utan att ha varit där, om jag känner sambon rätt! :)

Jag har lite följdfrågor bara...

Vi har lagt up ett väldigt preliminärt körschema så man ungefär vet hur lång tid vi kommer kunna spendera på olika platser...
Det jag har svårast att bedömma är highway 1. Hur lång tid bör man ta på sig att köra SF-LA? Om man räknar med att man stannar till och tittar på utsikten och andra sevärdheter ett par gånger om dagen. Besöker Monterey akvariet o lite sådant... Just nu tänker vi att det tar ungefär en vecka. Kan det vara rimligt?

Det är ingen som kan tipsa om någon riktig härlig western saloon ute i nån småhåla någonstans?!...
Har försökt kolla på nätet, men så fort jag kommer in på en amerikansk websida så blir jag yr. Dem är de mest röriga hemsidor som finns :)

och, ja, föresten, bra shoppingställen i LA och SF förutom the groove som någon nämnde häruppe...
Av Hawaii
11 feb. 2010 19:53
Du kan i princip köra Highway 1 på 2 dagar, men det blir ju 2 ganska långa dagar. På 3 dagar har du gott om tid (att rekommendera) och skulle du ta 4 dagar har du MASSOR med tid. Ta lite extra tid i Santa Barbara. D.v.s. kom gärna dit på eftermiddagen, ha middag och tillbringa natten där. Om du kommer från Los Angeles hållet kan du ha mycket mera tid i Santa Barbara för där finns inte mycket att se mellan LA-SB.
Av Sasv100
12 feb. 2010 18:48
När jag gjorde Highway 1 för ett par sedan hade vi följande program/tidsschema:
Dag 1: Körde vi från SF till Monterey. Kollade in staden samt besökte akvariet
Dag 2: Tog oss runt 17-mile drive för att sedan kör HW1 söderut till San Simeon för övernattning
Dag 3: Besök på Hearst Castle (boka biljetter i förväg). Fortsatte söderut. Ett snabbt besök i Solvang och sedan till Santa Barbara för övernattning
Dag 4: Vidare färd till hotellet i Hollywood

Detta schema kändes bra, ingen stress någon dag och många stopp för att ta en närmare titt på olika saker.

San Simeon är inte det roligaste stället att bo på. I princip en massa hotell, de flesta ganska ruffiga. De ligger dock bra till för Hearst Castle.
Av Veliaze
13 feb. 2010 14:15
Ha!
va bra, då har vi sparat ett par dagar nu till att göra annat! :)
Har fått för mig att det skulle ta ungefär en vecka med alla stop, avstickare och liknande, men det låter mer som fyra dagar är rimligt, inklusive Akvariet i Monterey.