Bästa 3 månaderna för att resa i USA samt västkust till östkust eller tvärt om?

19 juli 2020 22:01
Visningar: 99
Hej, vi planerar att passa på att "bo" och även resa en del i USA 3 månader under nästa föräldraledighet.

Vi har tidigare besökt följande 10 delstater: Florida, Kalifornien, Nevada, Arizona, Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Washington och Oregon. Florida bilade vi runt i under 2 veckor på vår bröllopsresa 2015 och förra året bilade vi genom 9 övriga stater tillsammans med vår då 2-åriga dotter.

Nu väntar vi knodd nummer två och om allt går som det ska vill vi alltså passa på att spendera så många månader i sträck som vi får i USA någon gång under nästa föräldraledighet, troligen i början av 2022. Har förstått det som att det är 90 dagar som gäller om man inte jobbar eller studerar i USA. Stämmer det?

Vi tror att vi kommer dela upp det ungefär så här:
Kalifornien 1 vecka
Hawaii 2 veckor
Kust till kust längs sydstaterna 3 veckor
Hyra hus i Florida 4 veckor
Bahamasresa 1 vecka
Florida - New York 1 vecka
New York 5 dagar

(Inte nödvöndigtvis i den ordningen)

Frågan är nu bara vilka som är de bästa 3 månader på året för denna resa. Vi vill helst passa på att vara borta från Sverige när vädret är lite tråkigt här. Dock har jag i princip räknat bort tidig höst på grund av att orkansäsongen verkar vara som värst i USA då? Men vi funderar på november - januari eller februari - april.. Vi vill kunna bada i havet när vi är i Florida, funkar båda perioderna då?

Nästa fråga är om vi ska bila från västkusten till östkusten eller från östkusten till västkusten? Vad är lättast sett till tidsomställningarna?

Alternativ 1: Att flyga från Sverige till Kalifornien, spendera en vecka där och sen flyga vidare till Hawaii där huvudfokus kommer ligga på sol och bad, men även lite sightseeing såklart. Sen flyg tillbaka till L.A. där vi startar vår roadtrip från västkust till östkust för att sedan tillbringa 4 veckor i ett hus i Florida + en vecka på Bahamas med sol och bad. Därefter blir det en roadtrip upp till New York på 1 vecka för att sedan avsluta resan med lite storstadspuls i New York innan vi flyger hem därifrån.

Alternativ 2: Att flyga från Sverige till New York och börja resan med storstadspuls innan roadtrip ned till Florida med hyrhus och Bahamasresa. Sedan startar vi vår roadtrip från östkusten till västkusten där vi sen ganska omgående flyger vidare till Hawaii och solar och badar i 2 veckor. Sedan flyg tillbaka till Kalifornien där vi spenderar en vecka innan vi flyger hem.

Vi lutar själva åt alternativ 1 men är som sagt fundersam över hur kroppen reagerar på tidszonerna när man förflyttar sig med bil under 3 veckors tid genom flera tidszoner. Spelar det då någon roll om vi rör oss från väst till öst eller öst till väst? Speciellt med tanke på att vi har en som kommer att vara mellan 4,5 till 5 år och en som är mellan 1 till 1,5 år med oss.

Med vänliga hälsningar
Fru Appellund
Av Birgere
20 juli 2020 01:38
Om jag bara kopplar till dina frågor.
Hade inte uteslutit "orkansäsongen" Juni-Nov, risken är minimal att drabbas några dagar.
Bada i havet beror helt på var någonstans, men i Miamitrakten kan man bada året runt i havet.
Övriga delar av Floridas kuster skiljer sig ganska mycket, men ni ska ju ha pool så ni kan ju chansa lite.
Tidsomställningarna när ni kör genom USA märker ni inte av förutom att klockan på mobilen plötsligt ändrar sig en timme. "jetlaggen" mellan en vanlig helg och en vardag här hemma brukar vara större.
Ang själva upplägget av resan så tänk på att vintrarna i USA kan vara råkalla, gäller såväl Kalifornien, Östkusten och definitivt NYC. Ett annat upplägg kan ju vara att köra våren på östkusten, sommaren i Sverige och Sep-Okt sydstaterna och västra USA. Kan ju vara praktiskt att passa in lite läkarbesök o så på sommaren plus att ni inte fastnar i 90-dagars gränsen.
Av Hawaii
20 juli 2020 05:50
September och ung. första halvan av oktober definitivt den bästa tiden att besöka södra Kalifornien. Hawaii kvittar det i princip även om det regnar något mera under vinter månaderna (nov-mars). Och sen sommaren och hösten officiellt hurricane season i Hawaii men risken är minimal.
27 juli 2020 22:39
Angående tiden. En snabb summering av er plan blir 89 dagar. Det är riktigt att man kan stanna upp till 90 dagar på ESTA. Men tänk på att både inresedagen och utresedagen räknas in i dessa 90 dagar. Även veckan på Bahamas räknas in. Eftersom ni inte lämnar Nordamerika fortsätter dagarna att ticka och startar inte om på noll när vi kommer tillbaka till USA. Det är väldigt viktigt att inte stanna en enda dag för länge, annars kan det innebära stora svårigheter att besöka USA igen i framtiden. Så planera in några dagars marginal, ifall något oförutsett inträffar.

Vill man stanna länge än 90 dagar är alternativet att ansöka om B2-visum via amerikanska ambassaden i Stockholm. Då kan man som regel stanna i upp till 6 månader. Men gör inte det om ni inte absolut måste stanna längre än 90 dagar. Om en visumansökan inte beviljas kan det i sin tur vara skäl till att ESTA inte heller beviljas, och då kan ni inte resa alls, utan hänvisas till att söka samma B2-visum igen, som i sin tur inte lär beviljas om omständigheterna inte förändrats + att det kostar 160 USD per person och ansökan = dyrt för en hel familj. Betydligt enklare att hålla sig till under 90 dagar på ESTA.