Angående mellanlandning och flygbolagens skyldigheter

15 mars 2016 21:05
Visningar: 557
Hej,

Jag bokade igår en biljett till New York från Köpenhamn med mellanlandning i London (Heathrow). När jag bokade tänkte jag dock inte riktigt till kring mellanlandningen och börjar nu bli lite orolig kring det korta bytet i London (1,5 h).

Mellan Köpenhamn och London kommer jag åka med SAS och därefter åker jag med Virgin atlantic till New York. Jag anländer vid terminal 2 och åker från terminal 3. Eftersom det är terminalbyte och att Virgin är utanför Star Alliance kommer det, som jag förstår det, ske nya säkerhetskontroller. Således känns ändå risken att jag missar mitt flyg till New York relativt överhängande. Eller hur ser ni på detta?

Sedan är frågan vad som händer om så blir fallet. På Seat24 hemsida står följande angående mellanlandningar:

“Alla tider i din bokning är godkända anslutningar enligt flygbolagen. Flygbolagen och flygplatserna planerar tillsammans och beräknar tiden för bytet. De tar då hänsyn till eventuella terminalbyten och säkerhetskontroller.”

"Resor bokade via Seat24 har godkända bytestider. Tiden för byten vid mellanlandningar är uträknade av flygbolagen. Om en flygsträcka drabbas av försening, vid en genomgående bokning, är flygbolagen skyldiga att hjälpa resenären till slutdestinationen."

Här är jag lite osäker på vad som menas med att bolagen är skyldiga att hjälpa resenären till slutdestinationen. Står de för ombokningskostnader? Eller att de endast hjälper mig med en ombokning som jag står för? Sedan är även frågan om vad som gäller ifall jag missar flyget till New York på grund av långsamma säkerhetskontroller i London och inte på grund av att flyget från Köpenhamn är försenat.

Jag pratade lite snabbt, nu ikväll, med en anställd från SAS. Han menade att då SAS inte har något direkt samarbete med Virgin så kommer en möjlig ombokning utgå från Virgins ombokningskostnader, vilken jag kan komma att behöva betala.

Lång text som kanske till viss del är skriven i affekt, men hoppas ni kan hjälpa mig att få lite mer klarhet kring dessa funderingar/frågor :)

Kommer att försöka nå Seat24 imorgon.
Av Birgere
16 mars 2016 08:38
Inget du behöver grubbla över.
Då SAS o Virgin Atlantic har ett Interline avtal i London o Manchester så kan du boka genomgående biljetter och har man en sådan biljett så skall du enligt IATAs regelverk vara helt "skyddad" och ev extra kostnader tas av flygbolagen enligt något regelverk.