Stor guide: Medelhavets härligaste resmål

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Vit strand, turkost vatten och färska skaldjur i sommar? Kolla in våra 8 Medelhavsfavoriter och försäkra dig om att få tag i drömsemestern till ett bra pris. Vart går din nästa resa?
Publicerad 2 januari 2019

Det finns många pärlor i Medelhavet, och vi har hittat de bästa priserna till redaktionens favorit-destinationer i sommar. Hämta inspiration och kolla vilket resmål som passar dig bäst. Cypern och Grekland är bland de första att bjuda på sköna dagstemperaturer, och speciellt Cypern är att rekommendera redan i mars. Varför inte fira påsk i plusgrader?

1. Cypern – hit kommer sommaren först

På varma Cypern kommer sommaren lite tidigare, till stor glädje för oss soltörstande svenskar. Här blir det aldrig kallt, och redan nu i mars kan du se fram emot över 20 graders värme. Du tar dig hit på knappa 4 timmar, och i mars kan du njuta av låga priser och och färre turister. I Ayia Napa finner du det beryktade partylivet, men också många fina och lyxiga hotell för familjer. Orten har dessutom några av de finaste stränderna på ön. Ät en god fisk- och skaldjursmiddag i den lugna fiskehamnen här. Nissi Beach ligger endast ett stenkast bort, och är en av världens vackraste stränder. Fig Tree Bay är ett mekka för barnfamiljer med sina långgrunda stränder och mysiga kaféer, restauranger och tavernor. Visste du förresten att det finns flamingos på Cypern? De finner du i Larnaca Salt Lake, ungefär 40 minuter med bil från Ayia Napa. Spana också in charmiga Pafos stad, som har några av öns bästa golfbanor, eller fördjupa dig i kultur och historia i Limassol.
Se alla charterresor till Cypern här


Bästa priserna på charter till Cypern


2. Grekland – favoriten som levererar om och om igen

Från folkets favorit Kreta till klapperstensstränderna på Rhodos och flera små öriken i Greklands glittrande hav – Grekland har något för alla. Tillbringa dagarna på stranden och njut av en kall Mythos tillsammans med saftigt kött, oliver och tzatziki. Just nu går de billigaste charterpaketen till Kreta, Rhodos och Korfu. Vulkanön Santorini är en välkänd vykorts-destination som många drömmer om, kanske främst kärlekspar. Här finns bland annat en oförglömlig utsikt över Oia stad, där vita hus klamrar sig fast på bergets kant. På Kreta finner du vackra stränder och mysiga tavernor, samt den rosa paradisstranden Elafonissi. Rhodos bjuder på vackra klapperstensstränder, en charmig gammal stad och Fjärilsdalen. På frodiga Korfu kan du välja och vraka mellan turkosa bukter, spela golf och dyka i kristallklart vatten – endast en halvtimme från vackra Saranda i Albanien.
Se alla charterresor till Grekland här


Bästa priserna på charter till Grekland


3. Kroatien – kristallklart vatten och medeltidscharm

Kroatien kryper bara längre och längre upp på listorna över populära resmål. På grund av sina klapperstensstränder är vattnet kristallklart, och Kroatiens skärgårdär perfekt för såväl ö-hopp som segelbåtssemester. I Kroatien finner du äkta medeltidscharm, både i de större städerna som Split och Dubrovnik, och i de mindre byarna på öarna. Kullerstensgator, trånga gränder, klocktorn och nunnor på gatorna, samt otroligt bra skaldjursrestauranger är något av det Kroatien har att bjuda på. Gillar du och familjen medeltiden arrangeras det fängslande medeltidsveckor på olika platser i landet.
Se alla charterresor till Kroatien här


Bästa priserna på charter till Kroatien


4. Albanien – autentisk Medelhavspärla

Hittills är det endast Apollo som öppnat för charter till vackra Saranda i Albanien, men fler börjar få upp ögonen för strandparadiset som framstår som mer orört och autentiskt än sina populära grannar Grekland och Kroatien. Albanien har dessutom blivit korat till det mest intressanta semesterlandet av Lonely Planet och sägs vara som Grekland var för 20-30 år sedan. Med sina 290 soldagar om året har kuststaden Saranda också kort väg till spännande arkeologiska utgrävningaroch en rad naturupplevelser. Du kan också njuta på stranden med en Tiranda – den lokala ölen – för endast 10 kr. Stränderna består av småsten, men du behöver bara bege dig knappa 20 min med buss söderut för att komma till Ksamil med sina fina sandstränder och sina tre små dröm-öar i den turkosa bukten. Åk till Saranda och upplev det autentiska semesterparadiset med få turister medan du fortfarande kan.
Se alla charterresor till Albanien här


Bästa priserna på charter till Albanien


5. Mallorca – favorit i över 50 år

4 timmar bort finner du den soliga ön Mallorca som har varit en semesterfavorit bland oss svenskar i över 50 år. Det är inte konstigt att vi gillar ön så mycket, här bjuds du på allt från milslånga vita sandstränder till turkost hav, tapas och sangria. Mallorca passar de allra flesta – oavsett om du vill ha charmiga småbyar och lugnt strandliv med kärleken i Port d`Andratx, party med kompisarna i Magaluf eller familjehotell med Lollo och Bernie i Alcudia. I storstaden Palma har du shopping, spa, shopping och god mat kombinerat med strand. Du kan också följa med på en vin-sightseeing på en av öns många vingårdar, och smaka på lokalproducerat vin.
Se alla charterresor till Mallorca här


Bästa priserna på charter till Mallorca


6. Turkiet – lyx till en billig peng

Turkiet är fortfarande ett av de billigaste länderna att besöka vid Medelhavet, och du kan enkelt unna dig ett lyxhotell utan att det behöver kosta skjortan. Bortsett från de vanligaste semesterorterna som Side och Alanya, kan du också resa till de mysiga grannorterna Marmaris och Icmeler. Ta en promenad i hamnen, köp lokala specialiteter i basaren i Marmaris eller tillbringa dagen på en av de fina stränderna. Även Bodrum är en riktig pärla som bör upplevas.
Se alla charterresor till Turkiet här


Bästa priserna på charter till Turkiet


7. Sardinien & Sicilien – Italiens ö-pärlor

Upplev Italien bästa stränder på öarna Sardinien och Sicilien. Här finner du vatten i turkosa och smaragdgröna färgnyanser och vita sandstränder. Alghero är Sardiniens mest populära charterdestination som bland annat bjuder på gamla, charmiga stadsdelar, medan Stintino sägs ha öns vackraste strand. I Cala Gonone kan du njuta på stranden bland klippor och spännande grottor längs den kilometerlånga bukten. Costa Smeralda är känt för att vara en plaskdamm för de rika och berömda, medan Costa Rei är långgrunt och barnvänligt. På Sicilien är Giardini-Naxos, Cefalú och Castellammare del Golfo kända badparadis, som också är väldigt barnvänliga. Vill du ha romantik kan du ta in på ett av de mindre hotellen i Taormina, som ligger högt uppe på en klippa över havet, och där det går linbana ner till havet. Vulkanen Etna är ett kännetecken för ön, så gillar du aktiva resor kan du bestiga denna på 4 timmar tur och retur. Lär dig också att laga äkta siciliansk mat på en matlagningskurs, flera av dem finner du i Palermo där du har storstad och shopping blandat med sol och strand.
Se alla charterresor till Sardinien och Sicilien här


Bästa priserna på charter till Italien


8. Malta – strand, dykning och en huvudstad i barockstil

Malta har mer än 300 soldagar om året, och har något av det mest blåa, klara vattnet i Medelhavet. Ön är kanske liten till storleken, men det begränsar absolut inte möjligheterna för roliga aktiviteter. Bad, shopping och kultur väntar på dig. Utforska världen under vattenytan, då det här är ett eftertraktat ställe att dyka på. När du tröttnat på det finns den gamla, charmiga huvudstaden Valleta att upptäcka. Det mest speciella med den här barockstaden är de trånga gränderna med färgglada fönsterluckor och utstickande balkonger i röda och gröna färger, i stark kontrast till de rustika husen. Blanda det traditionella livet på stranden med mycket kultur och mys på Malta. Missa inte att spana in Den Blå Grottan på öns sydvästkust.
Se alla charterresor till Malta här


Bästa priserna på charter till Malta


I Reseguidens sökmotor hittar du de bästa priserna på din nästa resa:
Välj bland en massa olika charterresor här
Hitta ditt drömhotell till semestern här
Hitta den billigaste flygbiljetten