Publicerad 25 oktober 2022

Kap Verde är ett självständigt ö-rike i Atlanten, utanför västra Afrikas kust. Kap Verde består av nio bebodda och nio obebodda öar, spridda i formen av en hästsko.

De största öarna

Det är stor skillnad mellan Kap Verdes nio bebodda öar. Sal har ett relativt platt landskap. De vackra vita stränderna och 350 dagars sol per år har gjort ön till ett turistparadis. Santiago är den största ön och här ligger huvudstaden Praia. Ön är mycket bergig och den sevärda staden Cidade Velha var den första europeiska bosättningen på 1400-talet. Det var dessutom länge ett centrum för slavhandel. Boa Vista har många vackra sandstränder och här finns flera turistorter. Fogo domineras helt av den 2 829 meter höga aktiva vulkanen Pico do Fogo, som senast hade utbrott 1995.

Perfekt vindsurfing och utflykter

Kap Verdes öar är ett paradis för den som gillar friluftsliv. Vindsurfare från hela världen kommer till öarna Sal och Boa Vista i januari och februari för att uppleva perfekta vindar. Dykare kommer hit för att glida omkring i lavakanaler och skeppsvrak. Vandrare älskar de utmanande bergen på öarna Santo Antao, Fogo och Sao Nicolau. Den som är intresserad av fågelskådning har chansen att se några mycket sällsynta arter. Föredrar du kultur kan du åka på rundturer bland vingårdar, lyssna på den lokala folkmusiken ”morna” eller se de världsarvsskyddade husen i Cidade Velha.

Bo vid stranden eller i en vulkan

Många av Kap Verdes hotell ligger vid stränderna på öarna Sal och Boa Vista. Men det finns också många mindre hotell på övriga öar. På ön Fogo kan du till och med bo hos lokalbefolkningen i kratern till den aktiva vulkanen. Under högsäsongen april till september bör du boka långt i förväg.

Bästa shopping i Kap Verde

De flesta butiksvarorna i Kap Verde är dyra eftersom allt måste importeras. På de många små marknaderna kan du hitta billiga livsmedel och kläder. Hantverk som keramik och vävda korgar tillverkas på ön och är prisvärda. Du bör inte heller lämna ön utan en flaska grogue, en lokal rom. Väldigt få butiker eller restauranger accepterar kreditkort utan tar bara emot kontanter. På turistorterna är de så vana vid turister att notan till och med anges i euro.

Testa nationalrätten cachupa

Nationalrätten i Kap Verde är grytan cachupa vars ingredienser varierar från ö till ö. Den innehåller normalt majs, sötpotatis, bönor, squash och någon typ av fisk eller kött (kyckling, korv, nötkött eller getkött). Resterna från grytan serveras ofta som frukost med stekt ägg och korv. De flesta restauranger har ett stort utbud av fiskrätter med mycket tonfisk, svärdfisk, bläckfisk och hummer-släktingen languster.

Varmt året runt

Kap Verde-öarna har ett stabilt klimat med värme och sol under nästan hela året. De kallaste månaderna är december till mars då det som kallast är 19 grader nattetid. De varmaste månaderna är maj till november med i genomsnitt 27 grader varmt under dagarna. Höstmånaderna augusti till oktober är öarnas regnperiod men ett normalt år regnar det inte mer än 300 mm – vissa år regnar det inte alls.

Alla svenskar måste förhandsregistreras

Svenska turister kan resa visumfritt i upp till 30 dagar till Kap Verde om du registrerar dig i förväg och betalar en avgift. Du kan registrera dig online minst fem dagar före din resa, genom din resebyrå eller på flygplatsen vid ankomst (men var beredd på långa köer och att avgiften blir dubbelt så hög). En eventuell förlängning av ett sådant visum måste sökas av de lokala immigrationsmyndigheterna (upp till 90 dagar). Kom ihåg att ditt pass måste vara giltigt i 6 månader efter hemkomsten. OBS! Alla visum- och pass uppgifter kan ändras med kort varsel, kontrollera alltid i god tid innan vad som gäller för dig just nu. Läs mer och registrera dig här. Notera även att det en flygskatt finns på plats sedan 2019. I skrivande stund är avgiften 3 400 kap-verdianska escudos motsvarande ca. 32 EUR.

Lokala valutan gäller inte utanför öarna

Den lokala valutan, kapverdiska escudos, går inte att använda utanför Kap Verde. Växla därför inte till dig för mycket escudos. Eftersom det finns mycket få bankomater bör du ta med dig euro i kontanter. Euro är allmänt accepterade på de större turistorterna.

Ta färjan eller flyget mellan öarna

De många öarna i Kap Verde varierar i storlek men är alla rätt små. De populära öarna Sal och Boa Vista är bara några mil tvärs över och det går därför utmärkt att se hela ön med en hyrd cykel. Det är mycket billigt att åka taxi men det finns väldigt få bilar. Ett alternativ på de större öarna är att åka ”aluguer”, en minibuss som åker när man fyllt den med passagerare. Många turister i Kap Verde besöker flera öar och alla bebodda öar har förbindelser med färja. Var dock beredd på att planerna kan ändras då färjorna ibland kan bli upp till flera dygn försenade. Charterbolagen ordnar sina egna utflykter som ofta är mycket populära, så rekommenderat är att redan boka hemifrån för att säkra en plats.

Resor till Kap Verde

Charterbolagen TUI och Ving arrangerar paketresor till Kap Verde. Direktflygen till Boavista och Sal tar runt 7,5–8 timmar. På hemresan flyger du på cirka 8,5–9 timmar.

Hitta din resa till Kap Verde här på Reseguiden