Sol & surf på Kap Verde

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: TUI
Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: TUI
Foto: TUI
Azurblått hav, pastellfärgade hus och 350 soldagar om året. Det är bara några anledningar till att ögruppen Kap Verde har blivit ett favoritresmål för strandälskare som vill ha det lilla extra.
Publicerad 12 oktober 2022

Det verkar som livet på Kap Verde går i slow motion. Ögruppen, som ligger utanför Afrika västkust, består av 10 spännande öar med färgglada rötter från Afrika, Brasilien och Europa. Under de senaste 10 åren har charterföretag blivit mer etablerade på den exotiska ögruppen, vilket gör det lättare att komma hit än någonsin tidigare. De mest populära öarna är Sal och Boa Vista, dit charterbolagen flyger.

Färgglatt surfmekka

Trött på Kanarieöarna? Kap Verde är ca 3 timmar söder om Kanarieöarna med flyg och erbjuder en stor dos kultur och mycket färre turister. Kap Verde ger dig en färgstarkt semester. Musiken är tydligt närvarande i det dagliga livet, och som del av Västafrika har Kap Verde också känslan för både reggae, samba, calypso och funana. Surfkultur är också närvarande, och vindsurfare från hela världen kommer till öarna Sal och Boa Vista i januari-februari för att dra nytta av den bästa vågsäsongen. Den mest kända vågan är Ponta Preta på ön Sal, och villkoren gör ögruppen populär bland surfare året runt.

Sal

Sal är Kap Verdes mest utvecklade turistö, och öns egna motto “No stress” tas väldigt seriöst här. Santa Maria-området är det mest populära att bo på, oavsett om du vill surfa på landets bästa våg vid Ponta Preta-stranden eller titta på den ikoniska piren som sträcker sig ut i det azurblå havet på Santa Maria-stranden. Detta är paradiset för strandlejonet. Santa Maria Beach ligger mitt bland gyllene stränder, affärer, restauranger och barer, och ön är också perfekt för vattensporter och de som gillar fisk- och skaldjursrestauranger. På ön finns flera koncepthotell med detaljer som ger semestern det lilla extra.
Alla charterresor till Sal

Boa Vista

Boa Vista betyder bra utsikt på portugisiska och frestar sina besökare med vit pulversand på stränderna och mäktiga ökenlandskap som består av sand som blåst över från Sahara. Öns största by är Sal Rei som är en mysig, färgstark fiskeby som säljer lokalt hantverk och utsökt fisk och skaldjur. På stranden i Sal Rei finns en blåsig strand, medan Praia do Estoril-stranden, som ligger söder om staden, är utmärkt för vattenaktiviteter och snorkling. De vackraste stränderna på ön ligger i Santa Monica. I Sal Rei hittar du ett av Kapverdes mest populära hotell, ClubHotel RIU Karamboa, som ger dig känslan av att bo i en 1001 natt historia - där all inclusive ingår. För en unik upplevelse på ön borde du delta i en guidad tur där du kan ha tur att se sköldpadde-ägg kläckas på stranden, där bebis sköldpaddor kryper ut i havet.
Alla charterresor till Boa Vista

Santiago

Om du gillar att planera din egen resa från A till Ö, kan Santiago vara destinationen för dig. Detta är den största ön på Kap Verde, där huvudstaden Praia (“strand” på portugisiska) ligger, med över hälften av Kap Verdes befolkning (270 000). Här hittar du mycket djungel och vilda djur och en afrikansk atmosfär som är ännu mer framträdande än på de andra öarna. Besök den UNESCO-skyddade fästningen i staden Cidade Velha, utforska det grönskande landskapet och koppla av på mil av stränder som Praia Prainha och Quebra Canela, där det kristallklara vattnet utgör de perfekta förutsättningarna för snorkling bland färgglada fiskar. Till Santiago måste du planera din egen resa med flyg och hotell separat.
Hitta flyg till Santiago

Matkultur på Kap Verde

Eftersom Kap Verdeöarna har fisk som huvudindustri hittar du mängder med fiskrestauranger på alla öarna. Välj och vraka bland jätteräkor, hummer, bläckfisk och tonfisk. Nationalrätten på öarna är en gryta, kallad Cachupa, som innehåller majs, sötpotatis, bönor, squash och kött eller fisk. Känn dig fri att avsluta din måltid med öns lokala rom - Grogue - när du tittar på solnedgången över havet runt 7:30.

Stabilt och varmt året runt

Solen skiner 350 dagar om året på denna ögrupp. Den kallaste perioden är under vintermånaderna (24-25 grader), medan från maj till november håller öarna 27-29 grader om dagen. Från augusti till oktober är det regnperiod, men det regnar oftast mycket lite i dessa perioder.

Visum och pass

Du behöver visum för att åka till Kap Verde, men detta kan sökas vid ankomst till Kap Verdes flygplats. Ofta kan charterbolagen ordna detta på förhand. Visumet ges i 30-90 dagar, och passet måste vara giltigt minst sex månader efter retur.

Så här reser du hit

Det tar ca 9 timmar att flyga direkt med charterflyg till Kap Verde, men om du flyger reguljärflyg måste du räkna med en mellanlandning på vägen. Både TUI och Ving har charterresor till Kap Verde, som går till öarna Sal och Boa Vista.


Charter till Kap VerdeErbjudanden - Sol & Bad