New York i juli eller okt/nov?

Av 3p
3 apr. 2011 00:46
Visningar: 7943
Jag planerar att åka till New York en vecka med mina tonårsbarn. Ingen av oss har varit i USA tidigare. Det jag funderar på är när vi skall resa. Jag har två alternativ att välja på. Antingen åker vi i juli då jag har fyra veckors semester och det är sommarlov, eller så blir det på höstlovet i vecka 44. Egentligen skulle jag helst vilja åka i sommar eftersom vi har en längre ledighet då och skall inte iväg till skola och jobb direkt efter hemkomst. Fast jag har hört att det kan bli riktigt varmt på sommaren i New York. Vad rekommenderar ni?
Av Annl
3 apr. 2011 10:13
Hej,

Ja det kan vara rejält varmt i NYC på sommaren - vi var där i början av juli förra sommaren och då var det hett. Men å andra sidan så är NYC så häftigt att det alltid är rätt att åka dit kan jag tycka - vi har även varit där på ett jullov när det var 10 minus och blåste hur snålt som helst.

Men om ni åker på sommaren kan ni ju alltid kompensera värmen genom att boka ett hotell med pool på taket så att man kan ligga där och softa på eftermiddagen/kvällen.

Om du väljer att resa på höstlovet och bara har en vecka på dig är det viktigt att tänka på tidsomställningen och att försöka parera den så bra som möjligt. Tricket - har jag fått lära mig - när man reser till USA är att resa ut från Europa så tidigt som möjligt på morgonen och när du reser hem skall du lämna USA så sent som möjligt (gärna runt 22.00 eller så). Om man sedan också sover en stund på planet och försöker hålla sig uppe så länge som möjligt när ni kommit fram till NYC så är ni i princip tidsomställda och klara dagen därpå (men då kommer ni att vakna före tuppen men det är också en uppelvelse; vi var ute och promenerade på morgonen före tuppen och var då helt själva på 5:th Avenue. Väldigt speciell känsla om man tänker på hur mycket folk och bilar det är där annars).

Tänk också på att det räcker med ett hotellrum för dig och barnen - sängarna är så breda att man lätt kan bo två i varje säng (och på så sätt sparar du även en massa pengar på boendet).

Frukost är dyrt att ha på hotellet i NYC och det är dessutom trevligt att gå ut och äta frukost. Det kan vara väldigt dyrt - vi satte vid något tillfälle sprätt på 700 kr för en helt ordinär frukost för två barn och två vuxna - men det finns också prisvärda ställen. I somras hittade vi en hel del prisvärda frukostställen runt 6 Ave/57 gatan strax nedanför Applebutiken vid Central Park.

Vad du än bestämmer dig för kommer ni att få fantastiska dagar på Manhattan och i USA - det är så häftigt där och USA är ett så fint land med så mycket vänliga och hjälpsamma människor.
Av Peter_o
3 apr. 2011 10:54
AnnL har ju redan besvarat dina frågor och jag förstår att du tycker det är ett svårt val. Åker du på höstlovet bör det vara en resa lördag-lördag. När man då kommer hem på söndag brukar jag sova max 3 timmar på dagen och då brukar de gå bra att somna på kvällen också.

Jag tillhör inte dem som åker på badsemester, men att åka till NY och slappa på en poolkant känns ännu mer främmande. Men visst, är det varmt så är det. Jag har en känsla av att det blir lika många efektiva timmar på 6 höstlovsdagar som på 9 sommardagar.

Sedan är det det här med köer. Ni kan klara er från de långa köerna till Empire State Building och båten till Frihetsgudinnan på sommaren genom att vara morgonpigga (och det kan man ju vara de två första dagarna).
Under höseten är köerna betydligt kortare. Vill dina barn få en oförglömlig upplevelse ska du boka Frihetsgudinnan med Crown Access. Jag tror det finns lite tider kvar till juli och jag tror att den är stängd i november för 2 års reparation.

Åker ni på sommaren kan ni åka till Conney Island och bada.

Ett sista råd, om du väljer hösten: boka direktflyg.

/PeterO
Av 3p
3 apr. 2011 13:26
Tusen tack för era svar! Jättebra tips! Jag får ta mig ännu en funderare. Jag kommer säkert att återkomma med fler frågor.
Av Annl
3 apr. 2011 13:43
Peter,

Efter att jag hade läst ditt inlägg om crown access var jag inne och kollade men det var dessvärre helt fullbokat för hela juli redan (vi kommer till NYC i slutet av juli). Synd men man får vara snabbare nästa gång. Hur är det att gå upp där - läste någonstans att det är rejält trångt. Stämmer det? Vi har bara varit på ön men inte varit uppe i frihetsgudinnan.

Det är ett bra tips 3p förresten - om ni vill gå upp i sockeln på frihetsgudinnan så måste ni boka biljetter i förväg via Internet och detta framgår inte av guideböckerna. Vi gjorde misstaget att tro att man kunde köpa dessa biljetter på plats men så är inte fallet.
Av Peter_o
3 apr. 2011 15:35
Man kan säkert tycka olika om att gå upp i själva Frihetsgudinnan. Vi hade tur och kom lite efter gruppen (som består av 10-20 personer) så vi kunde gå upp för spiraltrappan i egen takt och hade god tid att titta på utsikt mm från kronan. Men utsikten är inte så mycket att orda om, den är minst lika bra från sockeln, men det är ju känslan av att vara inne i huvudet där man ser plåtarna från insidan som är det sevärda.

Andra som varit där har tyckt det varit köigt och att man fick passera kronan i sakta gåsmarch.
3 apr. 2011 16:10
Hej!
Jag håller med föregående talare - sommaren är hett och hösten är nog att föredra. Det är ju aldrig skönt i en storstad när det är fuktigt och hett! Men glöm inte att USA är luftkonditioneringens förlovade land så ni behöver aldrig svettas inomhus!

Det där med jetlag och ut och inresa - Jag tycker det är rätt bra att ta det där eftermiddagsplanet till USA - då har du en kväll att ta det lugn och samla dig ;) Resan plus tidsomställningen gör att du kanske nätt o jämnt klarar att hålla dig vaken ett par timmar efter midnatt kroppstid (svensk tid) för att vakna i någorlunda "normal tid" dagen därpå.

Sängarna - beroende på egen kroppshydda är de stora eller lagom stora för en :) Är du lång och bred så är det skönast att sova ensam i en Queensize. Små nätta kroppar ryms två och två :)

Frukost - precis som Anni skriver kan det bli dyrt med frukost på hotellet (för räkna med att det INTE ingår i er beställning) - men det beror ju så klart på var och hur ni väljer att bo.

Jag har alltid velat se New York på hösten - med höstfärgerna!

Ha det så bra!
Av Asok
3 apr. 2011 20:45
Har aldrig varit uppe i Frihetsgudinnan och ärligt talat det är inget som lockar heller så är det inte ett måste för er så skippa det. Ta hellre en båttur som går förbi.

Frukost kan man äta på olika restauranger runt omkring som är betydligt billiare än på hotellen.
Av Peter_o
3 apr. 2011 21:22
Ja det här med Frihetsgudinnan är väl den punkt det brukar bli mest diskussion kring. Det finns 4 varianter skulle jag säga.

1) Åka båt, antingen Staten Island-färjan som går förbi eller en rundtursbåt. Det finns olika varianter på den. Fördelen med detta är att man kommer så nära att man kan ta fina (vykorts)bilder och man får en uppfattning om storlekan.
2) Att bara åka till ön och gå runt staty. Ger givetvis bättre uppskattning om storleken och man kan ta en del kul bilder, men man är ju egentligen alldeles för nära damen. Denna tur kombineras lämpligen med ett besök på Ellis Island på tillbakavägen.
3) Även besök i museet och att man går upp och ut på den över 40 meter höga sockeln. Museet har givetvis en hel del material om själva bygget, men det finns även en äldre version av facklan och kransen där man tidigare kunde gå ut.
4) Även trapporna upp till kronan på statyn. Det skrev jag väl om tidigare. En del vill nog inte betala $3 för att få gå en massa hundra steg i en spiraltrappa. Andra vill det.

/PeterO
Av Peter_o
3 apr. 2011 21:27
Citerat från annl:
Peter,

Efter att jag hade läst ditt inlägg om crown access var jag inne och kollade men det var dessvärre helt fullbokat för hela juli redan (vi kommer till NYC i slutet av juli). Synd men man får vara snabbare nästa gång. Hur är det att gå upp där - läste någonstans att det är rejält trångt. Stämmer det? Vi har bara varit på ön men inte varit uppe i frihetsgudinnan.
Vad menar du med slutet av juli? Det finns tid 23/7 och 26-31 juli.
Av Annl
3 apr. 2011 23:04
Peter,

Ok, då måste vi kolla närmare för när vi kollade i morse förstod vi - rätt eller fel - att hela juli var fullbokat. Vi kommer till Manhattan tisdagen den 26 juli och lämnar USA för hemfärd sent på lördagen den 30 juli. En fråga för god ordnings skull; vilken sajt är du inne på för att kolla tillgången på ledig tid? Jag trodde att vi var inne på den officiella sajten men man vet ju aldrig...

Ha det bra alla!
Av Peter_o
4 apr. 2011 10:35
Det är på http://www.statuecruises.com/ du bokar både båtresan och museebesök med Crown Access.
Först väljer du på kartan varifrån du startar, dvs Battery Park. När du kommit fram till almanacksbladet för april glickar du fram till juli. Dagar med tider kvar har understrukna siffror och just nu finna tidiga tider kvar på fredag 29/7.

Det jag inte vet är ju antalet lediga tider. Det kan ju vara så illa att det bara är en ledig tid per klockslag.

/PeterO