Flyga till Costa Rica (via USA?)

Av Jklm
16 nov. 2016 12:01
Visningar: 1684
Hej,

Vi är 2 vuxna och 2 barn, 3 och 9 år, som planerar att åka till Costa Rica i två veckor i februari. Vi reser från Köpenhamn. Det är vår första långresa.

Det mesta är uppstyrt på plats, men söker tips gällande flygresan!
Vi vill fram till Costa Rica så snabbt, smidigt och billigt som möjligt.
Hur funkar transit i USA, något särskilt att tänka på? Tex; flygplats att föredra, minsta antal timmar man bör ha på sig för att inte riskera att missa anknytningen, jobbig security osv.

Erfarenheter kring bokningssiterna, bra/dåliga?

Tacksam för alla svar!
Av Hawaii
16 nov. 2016 17:40
För det första - boka direkt på flygbolagets hemsida oavsett vilket flygbolag det gäller. Med tanke på att det finns tre stora allianser har du i princip 3 olika alternativ när det gäller att kolla priser och bra tidtabeller:
OneWorld - American Airlines, British Airways och Iberia
SkyTeam - Air France, Delta Air Lines och KLM
Star Alliance - Lufthansa, SAS och United
Om du kollar priser etc. på ett av de ovannämna flygbolagen bör du få alla lämpliga alternativ, inklusive för de andra bolagen i alliansen. Vad jag vet finns det bara 2 nonstop flyg från Europa till SJO: Air France från Paris CDG och Iberia från MAD. Allt annat troligen via USA, och i så fall måste ni ju ha ESTA för stoppet i USA. Och minst 3 timmar för stoppet, helst 4.
Av Jklm
17 nov. 2016 20:55
Tack för ditt svar, Hawaii!
Tänkte inte på detta med allianserna, ska kika på det. Är det "krångligt" att resa via USA, måste man plocka ut sina incheckade väskor och gå genom tull och passkontroll och security och så, är det därför det bör vara 3-4 timmar mellan anslutande flyg? För söker man tex på american airlines hemsida, så är det ofta bara ett par timmar emellan.
Av Hawaii
18 nov. 2016 00:49
"Krångligt" är ju subjektivt, men helt riktigt - ni måste gå genom amerikansk pass-kontroll och sedan ta ut väskorna och ta dem genom tullen. Om det är värt det beror ju på en del andra faktorer också - bra pris och en tidtabell som passar er så omöjligt att ge ett bra svar, eller för er att besluta något innan ni har alla delarna i pusslet. Och ang. tid mellan flygen - flygbolagen är notoriska optimister och alltid utgår från att allting ska klaffa perfekt (d.v.s. inga förseningar). Som vi alla vet så fungerar verkligheten inte precis på det sättet - därför är det bra att ha lite extramarginal vid byte av flygplan.
Av Pefra
18 nov. 2016 17:04
Hej, skall till Costa Rica i Slutet av Januari bara undrar om valuta, är det bäst att använda us dollar eller skall man växla till deras valuta när man kommer dit? skall byta plan i NY och förstår att man inte kan ha tex. en god rum som man handlar på Tax free på Kastrup i handbaget när man går igenom security i NY? går det att köpa/ hinner man att inhandla detta på flygplatsen Newark?
Av Jonas73
20 nov. 2016 12:40
Hej,
Jag planerar också att åka till Costa men först i april. Håller med Hawaii om det krävs mycket tid för byte av plan i USA för att hinna med alla gränsformaliteter. Har själv dåliga erfarenheter från flyg via USA. Jag undviker därför om möjligt sådana flyg. Rekommenderar i stället flyg med KLM via Amsterdam och Panama City till San Jose. Det blir visserligen två byten av plan men smidigare och sannolikt även snabbare. Just nu verkar KLM även ha ganska bra priser på denna rutt. Börjar på cirka 8 000 kr tur och retur.
/Jonas
Av Jklm
27 nov. 2016 01:13
Nu har vi bokat! Det blev Air canada från Köpenhamn med stopp i Toronto. Runt 8000kr per person. Tack för era svar och tips!
@Pefra, tror att det bästa är att ta ut pengar på plats?
Av Emmha
19 nov. 2017 21:40
Hej!
Chansar på att skaka liv i en gammal tråd 😊
Vi ska snar åka till CR och undrar om det är enkelt att ta ut pengar i ATMs eller om man behöver växla innan?
Tack!
Av Jklm
20 nov. 2017 19:28
Emmha, det var enkelt att ta ut pengar! Ibland fick vi dock åka en bit, eller ta ut en större summa när vi visste att vi skulle till ett mindre ställe...
Av Jonas73
21 nov. 2017 20:23
Hej Emmha,
Jag håller med "Jklm". Inga som helst problem att ta ut pengar. Många bankomater har både US-dollar (20 dollarsedlar) och Colnes.

Många hotell, turistresturanger, nationalparker, resebyråer och andra företag som riktar sig till turister vill ofta ha betalt kontant i dollar. Även många butiker tar emot dollar i små valörer, men till sämre kurs. Ta ut också ut Colones för att betala lokalbussar, gatuförsäljare och liknande.

Jonas
22 nov. 2017 20:03
En följdfråga på det här med pengar, har någon koll på vad man bör ha för budget i ett land som costa rica? Och även andra länder i central/sydamerika? Jag skulle vilja backpacka där i vår, men har inte riktigt koll på hur mycket pengar som går åt per dag. Läste nånstans från 2015 att man kan räkna med 300 kr per dag, men det kanske har ändrats?
Av Jonas73
22 nov. 2017 20:47
Hej,
Storleken på budgeten påverkas främst av hur du vill bo, vad du vill äta och göra. Costa Rica och Panama är de dyraste länderna i Centralamerika. Räkna med cirka 500 kr per dag där för ett enkelt boende, mat, dryck och lokalbussar. Lite mindre om du väljer sovsalar och gatumat. Sätt av en särskild budget för dyrare aktiviteter.

I Guatemala, El Salvador och Nicaragua bör det räcka med 300 - 400 kr per dag. Peru, Bolivia och Ecuador ligger ungefär på samma prisnivå. Dyrare aktiviteter inte inräknade.

Jonas