Sagolika möten med Costa Rica

Ccelind
Medlem sedan 2012, besökt 42 länder

Foto: ccelind, medlem sedan 2012
Foto: ccelind, medlem sedan 2012
Foto: ccelind, medlem sedan 2012
Upplev ett land som har helt enastående natur med sagolika berg, fantastiska stränder och storslagna vulkaner. Här möts du också av ett vänligt folk, god mat och en avslappnad stämning. Reseguidens medlem Christian guidar till Costa Rica.
Publicerad 6 mars 2012

För de flesta svenskar sträcker sig troligen kunskapen om Costa Rica till ett smärtsamt nederlag i Italien-VM på Glenn Strömbergs aktiva tid. En bananrepublik någonstans i Amerika. Är det inte en ö? Puerto Rico? En snabbtitt på kartan och vi hittar ett litet land avgränsat av Nicaragua i norr och Panama i söder. Lite större än Danmark till ytan, hälften så stort som Island. Trots sin blygsamma storlek är det ett land som rymmer en imponerande procent av all jordens flora och fauna, fantastiska stränder, storslagna vulkaner, regnskog, vattenfall, sagolika berg och dalar, och ett rikt utbud av aktiviteter för alla åldrar. Trots all fantastisk natur och alla upplevelser, är det dock folket som lämnar störst intryck. Deras vänlighet och värme känns verkligen genuin och deras vilja att hjälpa dig upptäcka det bästa som landet har att erbjuda utan minsta tanke på egen vinning saknar motstycke i de flesta länder jag besökt.

6 platser du inte får missa

Här är 6 platser i detta vackra land som vi rekommenderar att du besöker under din vistelse här.

Jaco

De flesta som flyger in till Costa Rica anländer i huvudstaden San José, mitt i landet. Staden Jaco på västkusten kanske inte kan erbjuda de vackraste stränderna i landet, men är den närmaste resorten från San José och ett naturligt första stopp för många. Med sitt läge mellan Stilla Havet och Karibiska Havet kan Costa Rica erbjuda surfing i världsklass. Många surfare hamnar i Jaco och staden har fått sin karaktär därefter. Själva staden skiljer sig obetydligt från andra surfar-tillhåll i andra delar av världen. Det finns dock ett antal aktiviteter på behagligt avstånd för de som vill eller vågar ta sig an vågorna på bräde. Ziplining, vattenfall, fiske och hästridning är bara några sysselsättningar som gör att man enkelt kan spendera några dagar i Jaco.

Dominical

Dominical är en sömnig liten stad, eller snarare by, på Stilla Havs-kusten, strax söder om nationalparken Manuel Antonio. Själva samhället rymmer några hotell, barer, restauranger, turistbyråer och affärer. Inte mycket att bli upphetsad över, men en bra utgångspunkt för ett aktiviteter. En kort färd därifrån ligger Hacienda Baru. Det är en aning svårt att hitta på grund av dålig skyltning, men för den som ger sig den på att hitta dit får vara i fred från massturismen. Traska ut i naturen på markerade stigar. Här är det god chans att få se ovanliga djur. Lite söderut ligger Uvita, som är utgångspunkt för valskådningsutflykter. Kombinera snorkling med valskådning i egen båt. Väldigt god chans att se stora valar, och att få syn på delfiner är nästan garanterat. Unik upplevelse för den som gillar havet. I närheten av Uvita finns också små vattenfall där du kan ta en svalkande simtur.

San Gerardo de Dota

Inte långt från Cerro de la Muerte, högsta punkten i Costa Rica, nästan 3500 meter över havet, gör du en avstickare ner i dalen till San Gerardo de Dota. Parkera bilen och vandra längs floden Rio Savegre med magiska forsar och lummig grönska. Andas in den friska luften och njut av stillheten. Känn dig lite som Kalle Anka på julafton. Nä, inte husvagnssemestern, men den fotografiska expeditionen i djungeln. Med lite flyt får du syn på en quetzal, en liten skygg fågel med röda och gröna fjädrar. Stanna gärna till på någon restaurang på vägen tillbaka och fråga om de har färsk lax.

Montezuma

På Nicoya-halvöns östra sida ligger en liten stad med detta fantastiska namn. En gång i tiden en vallfärdsplats för hippies. Fortfarande ett samhälle med avslappnad atmosfär, men nuförtiden ett mål för allt från backpackers till barnfamiljer och yogafantaster till lyxlirare. Visst finns det lågbudgetvarianter av boende, men tiden har hunnit ikapp även här och vandrarhemmen och de flotta hotellen ligger sida vid sida. Surfa, gör upp en brasa vid stranden, häng på någon av barerna, hyr en mountainbike eller fyrhjuling. Stress känns väldigt avlägset. Åk på en dagsutflykt till Isla Tortuga. Snorkling, strand och tropiska öar. Är det Jack Sparrow som kommer där borta? Nä, var visst bara ytterligare en solbränd turist.

Monteverde

Ta dig upp i bergen till Monteverde. Lugnt och stilla, som i övriga landet, men ändå en total kontrast mot strandlivet vid kusten. Byt ut shorts och flipflops mot heltäckande kläder och rejäla skor. Tänk tunn bergsluft istället för salt havsluft. Besök Monteverde Cloud Forest Reserve. Molnskog på svenska. Ordet känns lite futtigt, men beskriver ganska väl vad man får se. En skog i molnen. Gå på de utstakade gångarna igenom skogen. Ofantliga mossbelagda träd på båda sidor. Leta dig upp till utsiktsplatserna och se ut över skogen, men ner på molnen. Man känner sig ganska liten i sammanhanget. Man känner att här borde någon bli inspirerad att spela in en film. De närmaste man kommer att känna sig i Avatarernas rätta element. Följ med en guidad tur eller plocka upp en karta och gå själv.

Arenal

Den mest aktiva vulkanen i Centralamerika är Arenal i norra Costa Rica. Imponerande i storlek, och med en konstant ström av lava rinnande ner dess västra sida. Bo i La Fortuna på bekvämt (och säkert) avstånd, och ta en tur i skymningen och se (och lyssna på) en äkta vulkan spotta ut lava. Naturen i sin mest kraftfulla skepnad. Vacker råstyrka. Där det finns vulkaner finns det i regel varma källor, så också här. Välj mellan ett antal spa-anläggningar finns där du kan njuta av behandlingarna. Om du har tillgång till bil, kör en runda runt den närliggande sjön på slingrande vägar längs med sjön. Det är lite trafik och du har en fin vy med vulkanen i bakgrunden.

4 bra tips

Även om landet bjuder på underbara stränder så är Costa Rica ett land för upplevelser. Prova på forsränning, ziplining, mountainbiking, vandring, djuphavsfiske, valsafari, dykning, snorkling, surfing, yoga. Kunniga guider och företag som sätter säkerheten först. Väl värt pengarna.

1. Hyr bil

Costa Rica har inga järnvägar, begränsat inrikesflyg, och bussfärder kan ta evigheter. Fyrhjulsdrift ett måste för att nå vissa platser, väl värt den extra kostnaden.

2. Lär dig lite spanska

De flesta som arbetar i turistindustrin talar bra engelska. Om man söker sig bort från kusterna och inåt landet, kommer man dock att ha mycket nytta av att kunna lite spanska.

3. Skippa lång vistelse i huvudstaden San José

De intressanta sevärdheterna och upplevelserna finns utanför staden. De flesta turister i Costa Rica kommer från Europa eller USA. Storstads-semester kan man åka på där.

4. Koll på reskassan – inget budgetland

Förvänta dig inte priser i nivå med länder i Asien eller Sydamerika. Priser för boende, transport, aktiviteter och restauranger ligger nästan på samma nivå som Europa.


Flyg till Costa Rica
Hotell i San JoséBoende i Liberia