Costa Rica sprudlar av färg och livsglädje

Christinee
Medlem sedan 2007, besökt 35 länder

Foto: iStock
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Costa Rica är ett land som sprudlar av färg och livsglädje. Här guidar vår medlem Christine, alias "Christinee", dig till sitt Costa Rica med äventyr, vulkaner, djungel, djur och de vackra stränderna där Stilla havets vågor rullar in.
Publicerad 1 september 2017

Vi sitter vid ett litet bord dukat för två i Costa Rica, en våning upp på restaurangens avlånga träbalkong och blickar ut över havet och den rödgula solen som sänker sig i horisonten. Servitrisen tänder ljuslyktan mellan oss och fortsätter bortåt. I takt med att mörkret faller ökar djurens många läten och stearinljusens vajande lågor blir allt fler, för att snart vara det enda som ger oss ljus. Vi befinner oss på Hotel Las Tortugas, ett mysigt hotell med endast 11 rum, ensamt beläget vid en av Costa Ricas absolut vackraste stränder, Playa Grande. Hit kommer varje år de gigantiska havslädersköldpaddorna för att lägga sina ägg mellan oktober och mars. Och för att skydda den utrotningshotade arten är ingen elektrisk belysning tillåten. Det dunkla skenet från alla stearinljus som lyser upp hotellet gör platsen både magisk och beundransvärd. Vi avnjuter den goda middagen, berörs av lugnet, och somnar till det sövande ljudet av vågorna precis utanför. Stranden är milslång, vit och vacker. Turisterna extremt få och de som letat sig hit är inbitna surfare eller äventyrslystna själar som lockas av de sällsynta djuren. Efter några underbara dagar packar vi ihop våra brädor, köper en kokosnöt för ett par kronor och säger hej då till den charmiga apan Caine som håller till i trädet vid hotellets entré.

Tamarindo

Två mil söder om Playa Grande finns den charmiga kuststaden Tamarindo, men ordet by ger en mer rättvis beskrivning. Dock sprudlar här av liv och turisterna är många. Stranden är både bred, vacker, finkorning och långgrund. Ett äkta paradis för barnfamiljer och vågorna är även små (bortsett från strandens högra sida där floden mynnar ut). Tamarindos hjärta följer vägen som går längsmed stranden, kantad av hotell, butiker, stånd och flertalet härliga restauranger. I matväg finns det mesta att hitta och många kvällar spenderar vi med att äta just vid strandkanten, sittandes under trädkronor med vajande lampor och med härliga rytmer av livemusik i bakgrunden. Är man dessutom en gottegris som jag får man absolut inte missa Jazz Creperie som är beläget lite längre upp på (typ den enda) tvärgatan. Ett litet ställe i sprudlande färger vad gäller inredning och där den äldre damen bakom luckan serverar de mest himmelskt goda crêpes jag någonsin ätit. Och favoriten? Ja den med banan, nutella, vaniljglass och chokladsås.

Santa Teresa & Playa Carmen

Nästan längst ned på Nicoyahalvön finns ytterligare en underbar plats, Santa Teresa & Playa Carmen. Här är klimatet torrare, leguanerna lika många som fyrhjulingarna och den smala grusvägen som leder genom byn får det mesta att bli dammigt. Men den vita paradisstranden är makalöst vacker och bjuder på solnedgångar man oftast bara ser på vykort. På ranchen Papa Pochote håller Surfakademin till under vinterhalvåret och där är guld värt att spendera några dagar för den som vill lära sig bemästra dessa brädor på vatten. Det var till exempel där jag jublade av glädje då jag stod på en bräda för första gången. Utvecklingen i Santa Teresa & Playa Carmen har gått fort fram de senaste åren. Men även om hotellantalet ökat och restaurangerna blivit fler så är det fortfarande gropiga grusvägar som leder hit och man får “skaka rumpa” ordentlig. Men det är det värt, det är en pärla och en perfekt plats för vågsurf, avkoppling och yoga.

Övrigt

I Costa Rica är det enkelt att ta sig runt både via bil och lokaltrafik. Naturen är makalöst vacker, precis som det färgstarka imponerande djurlivet. Klimatet är tropiskt och vattnet 27-gradigt året runt. Och det som gör Costa Rica så extra speciellt är den skiftande naturen, att man ena dagen kan stå i ett nästan ökentorrt landskap för att dagen därpå befinna sig i den tätaste regnskogen och vandra på svajande broar högt uppe bland träden. Bada i sagolika vattenfall eller glida fram längs floderna vid Jacó och bli rädd för de enorma krokodilerna. Och inte att förglömma är Costa Ricas absoluta skönhet, den pyttelilla knallgröna grodan med röda ögon. Den kan man se till exempel i bergsbyn La Fortuna, som också är en bra utgångspunkt för mängder av aktiviteter så som canopy, Venado Caves, hanging Bridges, cloud forest, varma källor, vattenfall med mera. Där finns också det underbara Tree Houses Hotel. Där man i den grönaste djungeln bor i “trädkojor” uppe bland träden och kan sitta i timmar på sin veranda för att titta på sengångare, kolibris och hänföras av en fauna som normalt bara ses i drömmar.

Extra fakta:
- Inget visum behövs om resan understiger 90 dagar.
- Malariatabletter behöver du inte så länge du stannar på Nicoyahalvön.
- Playa Grande, Tamarindo och Santa Teresa & Playa Carmen ligger samtliga på Nicoyahalvön (nordvästra Costa Rica).
- Hotel Las Torugas är beläget i nationalparken Marino las Baula och är det enda hotellet vid stranden. Louis Wilson, grundare av hotellet, bidrog till att bevara Playa Grande som en tillflyktsort där havslädersköldpaddorna kan lägga sina ägg på stranden, den nu enda i världen för den utrotningshotade arten.
- Tamarindo är en av de enklare kuststäderna att ta sig till på Norra Nicoyahalvön. Åker man bil så är vägarna riktigt bra och tar man inrikesflyget landar man bara några minuters taxiresa från Tamarindo.
- Snabbast och enklaste sättet att ta sig till Santa Teresa är med inrikesflyget till Tambor och därifrån taxi eller beställd pickup.
- Costa Rica är väldigt vågsäkert året runt men förhållandena är som bäst under december till april.
- Huvudstaden San Jose är inget man behöver besöka, det är det enda som drar ner betyget för mitt Costa Rica.

Läs Christines blogg, 29 grader, här.

Här kan du planera din resa till Costa Rica:
- Flygbiljetter till huvudstaden San José
- Hotell i Costa Rica


Erbjudanden - Backpacking & Äventyr