Polska rivieran för nybörjare

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Förutom populära weekendstäder så lockar Polen med en vacker riviera, perfekt för dig som söker en annorlunda och prisvärd solsemester. Här är de bästa tipsen till sol och bad i Polen.
Publicerad 11 mars 2019

Det är många som åker till Polen över en weekend för att uppleva kultur, mat och sevärdheter. Men Polen har en annan sida också. I norra delarna av landet hittar du polska rivieran, perfekt för den som vill njuta av en sol- och badsemester, bara en kort och billig flygresa bort.

Stränderna ligger som på ett pärlband

Den polska rivieran är omkring 50 mil lång och här ligger badstränderna som ett pärlband ut mot Östersjön. Stränderna har finkornig och ljus sand och är minst lika fina som de du hittar vid Medelhavet. Rivieran sträcker sig från Swinoujscie till Gdansk, med städer som bland annat Gdynia, Sopot och Miedzyzdroje. Väljer du att besöka flera orter är sträckan fin att köra med bil, med många rastställen längst vägen.

Rivieran börjar med Swinoujscie i väst

Rivieran börjar i väst med Swinoujscie som lockar med långa inbjudande sandstränder. Många kommer även hit för kurhotellen där du badar i lera och dricker mineralvatten. Dessutom lockar både stadslivet och den orörda naturen.

Gdansk, Gdynia och Sopot

Gdansk utgör tillsammans med Gdynia och Sopot det numera sammanflätade trestadsområdet. Storstaden Gdansk är en gammal hamnstad med gamla kranar, sevärdheter, charmiga gator och bra shopping. Dessutom finns det kilometerlånga vita sandstränder som inbjuder till avkoppling och sköna bad. Sandstranden börjar vid hamnen och går sedan vidare till exklusiva Sopot, Polens sommarhuvudstad. Här ligger fokus på strandliv och den breda och långa sandstranden är i absolut världsklass. Ta även en tur ut på europa längsta träpir. På andra sidan av Sopot ligger områdets andra storstad, Gdynia. Här möts du av en fantastisk shoppingstad, men även en hamnstad med sandstränder mitt i stan.

Paketresor med flyg och hotell till Gdansk

Miedzyzdroje lockar med mineraler och sand

Miedzyzdroje är en annan favorit på polska rivieran. Från början var den mest känd som en kurort med mineralrika källor. Här finns en flera kilometer lång strandpromenad, mysiga krogar och restauranger. Ett perfekt resmål för den som vill ha en lugn och avkopplande solsemester.

Prisvärd och unik solsemester

Polen är ett av Europas mest prisvärda resmål vilket gör att du får mycket för en liten plånbok. Du äter, bor och shoppar billigt. Priserna ligger ungefär mellan 50 och 60 % lägre här än i Sverige. Eftersom det inte är något klassiskt charterresmål så är det färre badturister som hittat hit och du får en mer unik semesterupplevelse.

Polska rivieran passar för hela familjen

Det bästa med polska rivieran är att det finns något att göra för hela familjen. Den som inte vill ligga på stranden hela dagen kan shoppa eller strosa runt på stan. Både Gdynia och Gdansk har bra shoppingmöjligheter, trevliga uteserveringar och mycket att se och göra. I Sopot lockar ett populärt vattenland för barnen som föredrar fartfyllda vattenrutschkanor. Du kan även unna dig en billig spabehandling, i Polen ligger de på mellan 100 och 200 kronor.

Varmast under sommarperioden

Precis som i övriga Europa är det sommaren som gäller om du vill ha mest sol och skönast temperatur. I juli och augusti kan det bli uppåt 25 till 30 grader varmt. Även september är en fin månad att resa hit på, då det är färre turister i området.

Ta sig till Polen

Ska du åka på solsemester till Polen så får du paketera din egen resa med flyg och hotell. Flyg från Stockholm till Gdansk med SAS tar cirka en timme. Åker du från Västkusten är färja ett bra och roligt alternativ. Du kan antingen åka från Ystad till Swinoujscie vilket tar ungefär sju timmar eller från Karlskrona till Gdansk som tar cirka tio timmar.

Planera din resa till polska rivieran på Reseguiden

Flyg och hotell till Gdansk
Flyg till Polen
Tips & inspiration Polen


Paketresor till den polska rivieranResor med sol & bad