Karpathos – en grekisk pärla

Grekland
Medlem sedan 2006, besökt 13 länder

Foto: grekland, medlem sedan 2006
Foto: grekland, medlem sedan 2006
Foto: grekland, medlem sedan 2006
Foto: grekland, medlem sedan 2006
Karpathos har fantastiska stränder och underbara bergsbyar. Reseguidens medlem Gerd, alias "Grekland", guidar dig till sin pärla i den grekiska ö-världen.
Publicerad 6 augusti 2012

Jag och maken reser varje år till Grekland. I juni för ö-luffande i Kykladerna med alla dess öar, eller till Sporaderna med öarna Skiathos, Skopelos och Alonissos. Dessutom åker vi ner varje år i september och brukar då bila runt på Kreta. Förra året fick vi en ny favorit då vi besökte Karpathos. Vi tyckte så mycket om ön att vi valde att återse den igen.

Karpathos med sin natur, fantastiska stränder, underbara bergsbyar och trevliga människor gör din vistelse optimal. Du tar dig lätt dit på cirka 4 timmar med direktflyg, (charter) men även inrikesflyg från Aten fungerar, samt att båttrafiken fungerar utmärkt från Rhodos och Kreta om du så vill.

Åker du charter kan du välja att bo i Amopi eller Lefkos som båda är lugna orter med barnvänliga stränder. Vill du ha mer liv och rörelse väljer du Pigadia/Karpathos stad där hamnen finns, en lång fin sandstrand och många trevliga restauranger. Du tar lätt lokalbuss eller hyr eget fordon för att ta dig runt. Badbåtar går dagligen som tar dig till öns fina stränder.

1. Den gamla bergsbyn Olymbos

Karpathos är en ö som i söder har ett bra vägnät medan den norra delen av ön är mindre tillgänglig. Det är i norr du kan finna den största sevärdheten, den gamla bergsbyn Olymbos. Här tycks tiden ha stått stilla, men ändå lever byn med ett antal restauranger samt butiker som säljer souvenirer. Kvinnorna går klädda i traditionella kläder och även om det kan vara en turistfälla är det njutbart då utsikten är fantastisk med de gamla husen precis invid klippkanten.

2. De fina stränderna Apela, Kyra Panagia eller Achata

Stränderna är en anledning till att jag gillar ön. Här kan du välja mellan sandstränder eller småsten likväl som långgrunt eller snabbt djupt som vid Kyra Panagia. Apela är den vackraste stranden på ön enligt många, men jag anser att de är många som slåss om förstaplatsen. Min egen favoritstrand är Kato Lakkos. Dit du tar dig med badbåt eller eget fordon, men då får man gå sista biten eftersom vägen är i uselt skick.

3. Utflykter till Kali Limni och Thanasis taverna

Kali Limni är det högsta berget på ön och om du åker dit måste du stanna till vid Thanasis taverna. Förutom alla de underbara maträtter du kan pröva på så möts du av en trevlig tavernaägare som inrett med lite allt möjligt vid sin taverna och som gärna bjuder på lite hembränd raki som efterrätt.

4. Den lilla fiskebyn Finiki

Vill du ha god fisk bör du åka hit. Ett fåtal tavernor ligger invid vattnet. Fråga dig fram om vilken färsk fisk som finns för dagen och prova gärna deras färska bläckfisk med bläck. En liten sandstrand med några parasoll och solstolar finns. Där kommer uthyraren alltid och bjuder på färsk frukt framåt eftermiddagen. Man blir gärna kvar länge där.

5. Restaurangen Taverna under the trees

Det är svårt att rekommendera restauranger då kocken kan vara utbytt till nästa gång du besöker den. Men just “Taverna under the trees” på Karpathos västkust är vida känd sedan länge. Ägaren har sedan några år tillbaka byggt nytt och köket serverar enbart de bästa råvarorna till mycket bra pris. Servicen är suverän och portionerna mycket stora. Den fina utsikten får du på köpet. Även i Pigadia finns några riktigt bra restauranger att nämna såsom Orea Karpathos och Mezedopoleo nere vid hamnen och Ivala uppe i stan. Följ huvudgatan från taxitorget några kvarter norrut så finner du den.


Charter till Grekland