Stöd Ukraina

Greklands blogg

Lördag 21 Juni 2008 - Ermoúpolis

Syros

Är nu på Syros. Har varit här i några dagar. Fantastisk upplevelse att se denna stora stad, Ermoupolis, som är Kykladernas huvudstad. Om man bortser från varvet till vänster direkt när man anländer så är staden full av vackra byggnader. Här har bott folk sen långt tillbaka och det är många hus som är vackra och inte alls som de övriga enbart vitkalkade byggnader som man ser i Kykladerna.
Värmen har kommit för att stanna så vi har badat hela dagarna. Ett måste för att svalka sig.
Vi har besökt Kini
men där tyckte vi att det var för mycket folk och stannade enbart för att fotografera lite och vandra kring.
Stranden bortanför Kini, Delfini. hade vi läst om att den skulle vara fin men det tyckte vi inte alls.
Vi fick en favoritstrand i Aghatopes
Den här bilden fick jag smygzooma med kameran. Det var fotografering förbjuden där eftersom det var militärt område där med fartyg strax bredvid. Min bild blev ganska harmlös eller hur?
Idag har vi varit vid Platys Gialos
Där trivdes vi ganska bra tills dess att vinden friskade i alltför mycket. Det har börjat blåsa så att vi blivit sandblästrade. Fast för en "kärring" är det kanske bara bra och kallas för peeling?

Igår, på midsommaraftonen åkte vi ner till Achladi beach
Där beställde vi in färska jordgubbar och vaniljglass på en taverna så nära stranden att vi kunde doppa tårna i vattnet.

Vi gillar Syros. Här finns bra stränder och det är lagom storlek på ön att köra runt på moppen (vi kör fortfarande en 125-kubikare, en riktigt bekväm och flott). Första intrycket av Ermoupolis var att vi inte skulle hitta ur stan och ut till stränderna men efter lite trixande kände vi snabbt igen oss.

Så för att sammanfatta de tre öar vi besökt.
Mykonos: Toppenstränder, dyrt med mat men jättemysiga gränder i Mykonos stad och rent och städat överallt. Jag undrar lite om varje ö fungerar som våra svenska kommuner, dvs att man har sina egna regler....vi hittade t ex enbart en butik i Mykonos stad där de sålde frukt. Som de flesta vet finns det frukt och grönsaker i vart och vartannat kvarter på de grekiska öarna. Tuffare "livsmedelsverk" på Mykonos?
Vad gällde gay.....ingen stor sak alls faktiskt.

Tinos: Mer grekisk än någon annan ö jag besökt. Grönskande med dofter som gjorde det till en njutning att åka runt på moppe även om det innebar mycket långa sträckor emellanåt och därtill öm rumpa. Maten var ytterligare en njutning. Mycket kulinariskt och betydligt billigare än Mykonos. Lite långsammare tempo. Greker tog sid tid att prata med oss och även med mig som knagglade på med dålig grekiska. Stränderna var ok men inte en av de största anledningarna till att besöka ön.

Syros: Här finns nu frukt och grönsakstånd i varje kvarter (likväl som på Tinos). Ermoupolis är så stor stad så vi blev förvånade att restaurangerna ändå ligger nere vid hamnen eller i närbeliggande gränder. Vi letar gärna en bit upp i gränderna för att äta samma mat som grekerna själva väljer att äta.

Rondeller......det är konstigt här i Grekland. I Sverige har vi lärt oss att lämna företräde innan vi kör in i en rondell och att väl inne får vi köra fritt tills vi kör ut. Här gäller högerregeln! Ännu har vi inte varken blivit påkörda, kört på någon eller ens kört omkull....håll tummarna för våra vidare färder!
Dela med andra:    

Kommentarer
Moniqe säger:
Har rest precis som ni. Började i Aten, sen Naxos och Santorini. Därefter Mykonos, Tinos och Syros.
Det roliga med Tinos och Syros var att där var lite mer genuint, inte så många turister. Vi blev facinerade av katedralen. Fann även en liten mycket söt fiskeby när vi var ute och körde. Utsikten från berget över ön, där det funnits en befästning var underbar.
Syros där fanns de där ljuvliga gränderna med underbar mat. Stranden på andra sidan ön var också skön, lagom med folk.
Det är roligt finna platser som är lite utanför turiststråket.
Monica
Postat 2008-06-22 10:10  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Grekland
Grekland säger om sin bild "Midsommar vid Achladi beach, Syros":
Det börjar bli tradition att fira midsommar i Grekland för oss. Varje år äter vi jordgubbar och glass oftast som på bi...
11 maj 2009 08:22
Gullsing
Gullsing säger om Greklands bild "Aghatopes på Syros":
Just det! Gilla
23 juni 2008 16:00